Ympäristöteemat puhututtivat valtuustoa iltakoulussa

Kaupungin asiantuntijoita valtuustosalissa, kuvassa seitsemän henkilöä.
Kaupungin asiantuntijat esittelivät ympäristöteemoja valtuuston iltakoulussa maanantaina 21.10.2024. Kuvassa vasemmalta Kuopion kaupunginmetsänhoitaja Heikki Soininen, luonnonsuojelusuunnittelija Kalle Ruokolainen, ympäristöasiantuntija Piia Kukkaslahti, ympäristöasiantuntija Mari Turunen, ympäristönsuojelusuunnittelija Anniina Le Tortorec, metsätalousinsinööri Iiro Ojalainen ja ympäristöpäällikkö Saija Pöntinen. Kuva: Ville Titoff.

Kuopion kaupungin asiantuntijat nostivat esiin ajankohtaisia ilmastoa, ympäristöä ja luonnonvarojen käyttöä koskevia aiheita kaupunginvaltuustolle järjestetyssä iltakoulussa maanantaina 21.10.2024. Valtuusto pääsi syventymään asiantuntijoiden johdolla kesällä hyväksyttyyn ilmasto- ja resurssiviisaus- eli Viksu Kuopio -ohjelmaan sekä luonnon monimuotoisuusohjelmaan. Lisäksi iltakoulussa pureuduttiin kaupungin omistamien monikäyttöisten metsien tilaan. Valtuuston iltakoulun tarkoituksena oli tarjota päättäjille tietoa päätöksenteon tueksi ja taustalle.

Ympäristöpäällikkö Saija Pöntinen muistutti valtuutettuja aluksi ilmastonmuutoksen sopeutumistoimien tärkeydestä, jotta voimme torjua käynnissä olevan ympäristökatastrofin pahimmat iskut. Päästöttömyyteen, jätteettömyyteen ja kestävään kuluttamiseen tähtäävän Viksu Kuopio -ohjelman toimenpiteet auttavat kaupunkia navigoimaan haasteiden keskellä. ”Helpot toimenpiteet päästöjen karsimiseksi on jo tehty. Nyt tarvitaan uusia toimenpiteitä, jotta päästöjä saadaan alas”, Pöntinen alleviivasi. ”Kaupungin on toimittava esimerkkinä ja viestinviejänä. On kerrottava, miten ympäristön kannalta viisasta elämää voidaan elää”, jatkoi ympäristöasiantuntija Mari Turunen esitellessään Viksu Kuopion konkreettisia toimia.

Myös Kuopion luonnon monimuotoisuuden turvaamisen ohjelma auttaa kaupunkia toimimaan suunnannäyttäjänä. ”Ollaan esimerkkinä ja pidetään omilla mailla huolta luonnon monimuotoisuudesta”, vetosi Kuopion kaupungin luonnonsuojelusuunnittelija Kalle Ruokolainen ympäristöä koskevia päätöksiä tekeviin valtuutettuihin. ”Kuopion metsät ovat luonnoltaan poikkeuksellisen arvokkaita valtakunnallisesti. Suurena metsänomistajana meillä on jopa korostettu vastuu huolehtia luonnon monimuotoisuudesta”, Ruokolainen jatkoi. ”Lähiluonnon edut ihmisten hyvinvoinnille tulevat korostumaan ilmastonmuutoksen myötä”, kertoi ympäristönsuojelusuunnittelija Anniina Le Tortorec kuvaillessaan toimia, joita kaupunki on sitoutunut edistämään pysäyttääkseen luontokadon ja vaaliakseen luonnon monimuotoisuutta.

”Kaupungin metsiin kohdistuu paljon erilaisia arvoja ja odotuksia”, kaupunginmetsänhoitaja Heikki Soininen totesi kertoessaan Kuopion omistamista monikäyttöisistä metsistä. ”Myös talousmetsistä huolehditaan niin, että metsissä säilyy luonnon monimuotoisuus. Kun metsä voi hyvin, se kestää paremmin myös ilmastonmuutosta vastaan”, Soininen jatkoi. ”Kaupungin metsät toimivat hiilinieluna ja hiilivarastona. Maaperän hiilivarasto on suurempi kuin puuston”, muistutti kaupungin metsätalousinsinööri Iiro Ojalainen valtuutettuja kertoessaan kaupungin metsien käsittelytavoista. Valtuutettuja pyydettiin asettamaan kaupungin metsien käyttötavoitteet tärkeysjärjestykseen osallistavassa kyselyssä. Luonnon monimuotoisuuden suojelu nousi vastauksissa selvästi tärkeimmäksi. Hiilinielujen lisääminen ja virkistyskäyttömahdollisuuksien parantaminen mahtuivat myös kärkikolmikkoon.

Kaupunginvaltuutetut esittivät asiantuntijoille laajasti kysymyksiä ympäristöteemoista. Valtuutetut nostivat esiin myös huoliaan ympäristön terveyteen kuten vesistöjen puhtauteen liittyen. ”Vesistöjen rehevöityminen on koko Suomen ongelma. Esimerkiksi Kallaveden vesistönsuojelua tehdään yhteistyössä”, Le Tortorec vastasi muistuttaen siitä, ettei ympäristönsuojelutyötä tehdä yksin. ”Kaikki työ, mitä teemme on todella pitkäjänteistä. Tätä työtä tehdään lapsille ja lastenlapsille. Heille, jotka tulevat myös kärsimään, mikäli työ jää tekemättä”, Le Tortorec painotti lopuksi.

Iltakoulu toi asiantuntijat ja päättäjät yhteen ympäristöteemojen äärelle. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen, luontokadon torjunta ja viksumman elämän edistäminen edellyttävät yhteistyötä ja osallistumista. ”Iltakoulu onnistui hyvin tavoitteissaan jakaa faktatietoa, viedä keskustelua eteenpäin ja kuunnella valtuutettujen mielialojen trendejä”, kiitteli kaupungin ympäristöjohtaja Tanja Ahonen iltakoulun jälkeen.