Kaupunginvaltuuston esityslistalla 28.10.2024

Kuopion kaupunginvaltuusto kokoontuu jälleen maanantaina 28.10.2024 klo 18. Kokouksessa käsitellään muun muassa seuraavia asioita:

  • Hankintaohjelman toteutumisen osavuosiseuranta 2024
  • Kuopion ja Etelä-Siilinjärven kaupunkirakennesuunnitelma 2040-luvulle
  • Asemakaavan muutosehdotus / Uuden Minna Canthin koulun ympäristö
  • Ranta- ja maaseutualueiden yleiskaavamuutokset 2020, yleiskaavaehdotus
  • Kuopion kaupunkiseudun MAL-sopimuksen 2024–2035 neuvotteluratkaisun hyväksyminen
  • Kaupunginvaltuuston kokouspäivien muutokset 2024
  • Eronpyyntö kaupunginhallituksen varajäsenyydestä
  • Kaupunginvaltuuston kokouksessa jätetyt valtuustoaloitteet

Hankintaohjelman toteutumisen osavuosiseuranta 2024

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 12.6.2023 Hankintaohjelman 2023–2030, joka toteuttaa kaupungin strategiaa ja linjaa kaupungin hankintojen tekemistä.

Hankintaohjelmassa hankinnoille on asetettu strategian toteuttamista tukevat tavoitteet ja näille mittarit. Hankintaohjelman toteutumisen seuranta toteutetaan osana talousarvion seurantaa osavuosiseurannassa ja tilinpäätöksessä. Hankintaohjelma tarkistetaan vähintään kerran valtuustokaudessa.

Kokouslistan liitteessä on kuvattu hankintaohjelmassa asetetut tavoitteet ja mittareiden tavoitetasot vuodelle 2024 sekä niiden toteuma 1.1.- 30.6.2024.

Kuopion kaupungin talouden tasapainotusohjelmassa on asetettu talouden sopeutuskauden aikainen säästötavoite koskien hankintaosaamisen kehittämistä. Osana em. toimenpidettä hankintaohjelma päivitetään tavoitteena hankintojen ja hankintaprosessien kustannustason tehostaminen.

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se hyväksyy hankintaohjelman osavuosiseurannan toteutumisen seurannan vuodelta 2024.

Kuopion ja Etelä-Siilinjärven kaupunkirakennesuunnitelma 2040-luvulle

Kuopion kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 20.5.2024 palauttaa kaupunkirakennesuunnitelman uudelleen valmisteluun. Tämän jälkeen muutettiin suunnittelualueen eteläosassa tieyhteystarve-merkintää ja teollisuuden selvitysalueita. Muilta osin suunnitelma säilytettiin ennallaan.

Muutettu kaupunkirakennesuunnitelmaluonnos julkaistiin nähtäville Kuopion kaupungin verkkosivuilla. Samalla avattiin kysely, jossa kaupunkilaiset saattoivat antaa suunnitelmaan palautetta kartalla sekä vapaamuotoisesti tekstillä. Kysely oli avoinna 18.6.-15.8.2024. Vastaajia oli kaikkiaan 27. Kyselyn vastaukset olivat hyvin samansuuntaisia kuin kevään kyselyssä. Muutettujen merkintöjen alueelle ei tullut palautetta. Palautteen perusteella kaupunkirakennesuunnitelmaan ei ole tehty muutoksia.

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se hyväksyy Kuopion ja Etelä-Siilinjärven kaupunkirakennesuunnitelma 2040-luvulle -suunnitelman.

Asemakaavan muutosehdotus / Uuden Minna Canthin koulun ympäristö

Asemakaavan muutoksen tarkoitus on mahdollistaa Minna Canthin koulun uudisrakentaminen suunnittelualueelle Mölymäelle. Asemakaavan muutosehdotuksessa osoitetaan keskuskentän reunalle Kaartokadun koillispuolelle opetustoimintaa palvelevien rakennusten (YO) ja autopaikkojen (LPA) korttelialueet. Asemakaavan muutosehdotus on ollut nähtävillä ja siitä on saatu 5 lausuntoa ja 1 muistutus. Kaavan yleisiin määräyksiin on tehty vähäinen lisäys koskien huolto- ja pelastusreittien suunnittelua Aulis Rytkösen kadun kautta. Muutos ei ole olennainen, joten kaavaehdotusta ei tarvitse asettaa uudelleen nähtäville.

Asemakaavan muutosehdotukseen liittyvät liitteet ovat luettavissa kokouslistassa: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024399-5

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se hyväksyy:

  1. asemakaavan muutosehdotuksen
  2. asemakaavaan liittyvän sitovan tonttijaon

Ranta- ja maaseutualueiden yleiskaavamuutokset 2020, yleiskaavaehdotus

Ranta- ja maaseutualueiden yleiskaavamuutoksissa on kyse pääsääntöisesti jo hyväksyttyjen poikkeamislupapäätösten mukaisista päivityksistä alueen yleiskaavaan. Lisäksi muutosten yhteydessä yleiskaavaan tehdään esiin nousseita vähäisiä teknisiä korjauksia ja pienimuotoisia muutoksia, jotka eivät pohjaudu poikkeamispäätöksiin. Kaavaehdotus on ollut nähtävillä 3.7.–16.8.2024 ja siitä on saatu neljä lausuntoa ja yksi muistutus. Kaavaehdotuksesta saadut lausunnot ja muistutukset sekä niihin annetut vastineet ovat esityslistan liitteenä.

Saatujen lausuntojen ja muistutuksen perusteella kaavaehdotukseen ei ole ilmennyt muutostarpeita. Kaavaselostusta on täydennetty suunnitteluvaiheiden osalta ja selostukseen ja kaavakarttoihin on tehty pieniä korjauksia. Muutokset eivät ole olennaisia, joten kaavaehdotusta ei tarvitse asettaa uudelleen nähtäville.

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se hyväksyy tarkistetun osayleiskaavaehdotuksen.

Kuopion kaupunkiseudun MAL-sopimuksen 2024–2035 neuvotteluratkaisun hyväksyminen

Maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimukset ovat sopimuksia, jotka valtio solmii suurimpien kaupunkiseutujen kanssa. Sopimukset tukevat Suomen suurimpien kaupunkiseutujen kestävää kasvua ja kehitystä. Niissä määritellään tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet lähivuosien asuntotuotannolle sekä kestävän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehittämiselle.

Sopimuksista on tullut väline kehittää kaupunkiseutuja pitkäjänteisesti yhdessä. Ne ovat vakiintuneet osaksi kuntien ja valtion välistä yhteistyötä. Menettely vahvistaa myös seutujen sisäistä yhteistyötä. Sopimukset tuovat jatkuvuutta ja lähitulevaisuuden näkymää kehittämiseen.

Sopimukset laajenivat Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseuduille keväällä 2021. Sopimuskausi on 12-vuotta, jotta ne voivat vastata asuntotuotannon ja liikenteen hankkeisiin. MAL-sopimuksia päivitetään kuitenkin neljän vuoden välein, jolloin sovitaan seuraavan nelivuotiskauden toimenpiteistä.

Kuopion kaupunkiseudun MAL-sopimukseen saatiin Vt5 koskeva kirjaus. Valtio sitoutuu toteuttamaan Vt5 Leppävirta – Kuopio –hankkeen. Hankkeelle on myönnetty 180 milj. euron valtuus keväällä 2024. Hanke käynnistetään vuonna 2025. Kuopion seutu saa myös neuvotteluratkaisuna yhteensä 10 miljoonaa euroa vuosina 2025–2028 väyläverkon pieniin parantamishankkeisiin (edellyttää samansuuruista vastinrahoitusta kunnilta). Kuopion kaupunkiseudun MAL-sopimuksessa on myös eritelty keskeisiä seudun rata- ja maantiehankkeita. Niiden saaminen valtion suunnittelu- ja investointiohjelmiin, ja sen myötä rahoitus, edellyttää jatkossa seudun toimijoilta määrätietoista edunvalvontaa ja suunnitteluvalmiuden lisäämistä.

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se hyväksyy Kuopion seudun MAL-sopimuksen 2024–2035 neuvotteluratkaisun.

Kaupunginvaltuuston kokouspäivien muutokset 2024

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se kokoontuisi loppuvuonna 2024 seuraavasti:

  • ma 18.11.2024 klo 18:00 kaupunginvaltuuston kokous (veroprosenttipäätös)
  • ma 25.11.2024 klo 16:00-19:00 kaupunginvaltuuston ja -hallituksen TA-info
  • ma 2.12.2024 kaupunginvaltuuston kokous perutaan
  • ma 9.12.2024 klo 17:00 kaupunginvaltuuston kokous (TA-lähetekeskustelu)
  • ma 16.12.2024 klo 17:00 kaupunginvaltuuston kokous (TA-päätöskokous)

Eronpyyntö kaupunginhallituksen varajäsenyydestä

Outi Peltola (ps.) on pyytänyt henkilökohtaisten syiden vuoksi eroa seuraavista luottamustehtävistään:

  • perusturva- ja terveyslautakunnan jäsen (varajäsen Virva Romo)
  • kaupunginhallituksen varajäsen (varsinainen jäsen Vuokko Hämäläinen)
  • kaupunkirakennelautakunnan varajäsen (varsinainen jäsen Sirpa Kulin)

Kuntalain 70 §:n mukaan luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin.

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se päättää:

  1. myöntää Outi Peltolalle eron kaupunginhallituksen varajäsenyydestä.
  2. valita Outi Peltolan tilalle uuden varajäsenen kaupunginhallitukseen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa jätetyt valtuustoaloitteet

Kaupunginvaltuutetut Kaisa Kantele (vihr.), Adam Al-Sawad (vas.) ja Tanja Airaksinen (sd.) ovat jättäneet 23.9.2024 valtuustoaloitteen eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Aloitteeseen voi tutustua kokouslistassa: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024399-10

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se merkitsee valtuustoaloitteet tiedoksi ja lähettää aloitteet kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Kaupunginvaltuuston kokouslista liitteineen on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2024399

Valtuuston kokouksia voi seurata myös verkon kautta: www.kuopio.fi/kaupunginvaltuuston-kokousten-videointi