Liukkaudenvaroituspalvelu uudistuu

Talvinen Kallavesi-maisema, jossa edessä metsää ja taustalla saaria ja sinistä taivasta.

Kuopion kaupungilla on ollut käytössä liukkausvaroituspalvelu tekstiviestein vuodesta 2012 alkaen. Palvelun toiminta on perustunut Kuopion keskustan alueurakan työnjohdon havaintoihin liukkaudesta. Nyt otetaan käyttöön Ilmatieteenlaitoksen tarjoama, ennustetta sisältävä liukkaudenvaroituspalvelu 1.11.2024 alkaen. Palvelu on käyttäjälle maksuton.

Palvelussa lähetetään tekstiviesti, jos jalankulkukeli on erittäin liukas tai muuttuu seuraavan 24 tunnin aikana erittäin liukkaaksi. Varoituksia päivitetään noin kolmen tunnin välein, mutta viestejä tulee korkeintaan kolme vuorokaudessa. Varoituksia annetaan, kun yleisesti on erittäin liukasta. Paikallista liukkautta on jossain lähes päivittäin talviaikaan.

Erittäin liukasta on tyypillisesti, kun jään päällä on vettä tai lunta tai niitä sataa jään päälle. Erittäin liukasta voi syntyä vilkkaasti kuljetuille alueille myös tamppaantumalla, kun pakkanen on heikkoa ja lunta sataa kohtuullisen runsaasti. Myös auraamalla voidaan saada aikaiseksi pettävän liukasta.

Erittäin liukkaat kelit vaativat pitävien kenkien lisäksi myös apuvälineitä kuten nastakenkiä tai liukuesteitä. Silloin on syytä myös varata aikaa matkaan enemmän ja keskittyä kävelemiseen.

Ilmatieteen laitoksen palvelu hyödyntää jalankulkusäämallin antamaa ennustetta, säähavaintoja, sääennusteita ja ennen kaikkea meteorologin osaamista.

Varoituspalvelun uudistuksella pyritään lisäämään liukkaudenvaroituksen luotettavuutta ja parantamaan käyttäjän palvelukokemusta.

Käyttöohjeet palveluun

Palvelun voit tilata lähettämällä viestin numeroon 16167: jalankulku kuopio

Oletuksena viestit lähetetään heti, kun meteorologit tekevät sen. Jos haluat vastaanottaa viestejä esimerkiksi vain klo 9–21, niin lähetä viesti: jalankulku välilyönti kuopio välilyönti 9 välilyönti 21 eli näin: jalankulku kuopio 9 21.

Tällöin palvelu lähettää esimerkiksi yöllä kello 3 tehtävän varoituksen kännykkään vasta klo 9. Kannattaa suosia tätä vaihtoehtoa, jos ei ole erityistä tarvetta saada viestejä ympäri vuorokauden, ja säätää alku- ja loppuaika oman aikataulun mukaiseksi.

Palvelun voit lopettaa lähettämällä viestin numeroon 16167: jalankulku sulje

Aiemmin palvelua käyttäneet siirtyvät uuden palvelun käyttäjiksi automaattisesti eikä uutta tilausta tarvita.

Lisätietoja asiasta antaa
Kaupunkitekniikan palvelut, kunnossapitopäällikkö Markku Kolari, 044 718 5675, markku.kolari(at)kuopio.fi

Lisää jalankulkusäämallista.
Lisää jalankulkuliukkaudesta.
Lisää tapaturmien ehkäisystä.