Kaupunginhallituksen päätöstiedote 21.10.2024

Kuopion kaupungin liputusohje

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 20.2.2023, että kaupungin liputusohjeet tarkistetaan. Valmistelussa on huomioitu sekä sisäministeriön ohje että talouden tasapainotuksen tavoite kehittää hankintojen kustannustehokkuutta.

Liputusmuutos vähentää liputuskohteita, mutta huomioi entistä paremmin myös vähemmistöt. Toimintatapamuutoksen arvioidaan vähentävän merkittävästi (n. 68 000 €, yli 70 %) liputustoiminnan toimintakuluja virallisten, vakiintuneiden ja suositeltujen liputuspäivien osalta.

Ohjeella selkeytetään kaupungin liputuskäytäntöjä niin, että eri toimijat tietävät liputukseen liittyvät toimintatavat sekä oman roolinsa ja toimijoiden välisen työnjaon.

Valmisteltu liputusohje on luettavissa: 2024418-3-101783.PDF (oncloudos.com)

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se:

a. hyväksyy Kuopion kaupungin liputusohjeen voimaan 1.12.2024 alkaen.
b. valtuuttaa hallintojohtajan linjaamaan muilla lipuilla liputtamisen.

Kaupunginjohtaja täydensi päätösesitystään siten, että lisätään kaupunginhallituksen päätösesitykseen c kohta seuraavasti:

c. toteaa, että kaupungin kouluilla ja muilla yksiköillä on tämän ohjeen estämättä mahdollisuus järjestää liputus virallisina ja vakiintuneina liputuspäivinä tai muusta perustellusta syystä omatoimisesti, mikäli tähän on yksikön toiminnan kannalta toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset.

Kaupunginhallituksen jäsen Minna Reijonen esitti, että poistetaan liputusohjeesta pride-liputus, eli seuraava kohta: “Pride-tapahtuman yhteydessä järjestetään liputus (KV20.2.2023 §12).  Liputus tapahtuu pride-lipulla Pride-kulkueen reitillä sekä kiinteistöissä, joihin tapahtumat olennaisesti liittyvät. Yksikkö tilaa tarvitsemansa liputuksen.”

Reijosen esitys raukesi kannattamattomana.

Kaupunginhallituksen jäsen Vesa Linnamäki esitti, että Pride-liputus toteutetaan muiden lippujen (pl. Suomen lippu) tavoin niissä kiinteistöissä, jotka on vuokrattu tapahtumakäyttöön tai valtuustotalolla ja kaupungintalolla.
Kaupunginhallituksen jäsen Björn Cederberg kannatti Vesa Linnanmäen tekemää päätösesitystä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen totesi, että on tehty kannatettu muutosesitys, josta on äänestettävä. Eskelinen esitti, että äänestys toteutetaan nimenhuutoäänestyksellä siten, että kaupunginjohtajan täydennetty päätösesitys on ‘jaa’ ja Linnanmäen esitys on ‘ei’. Eskelisen esitys äänestystavasta hyväksyttiin yksimielisesti.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 ‘jaa’ ääntä (Aleksi Eskelinen, Ari Koskinen, Tiina Kaartinen, Miia Eskelinen-Fingerroos, Kaisa Kantele, Jaakko Kosunen, Sallamaarit Markkanen, Pekka Niiranen), 2 ‘ei’ ääntä (Vesa Linnanmäki, Björn Cederber) ja yksi tyhjä (Minna Reijonen).

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja totesi kaupunginjohtajan täydennetyn päätösesityksen tulleen kokouksen päätökseksi.

Kaupunginhallituksen jäsen Vesa Linnanmäki ja Björn Cederberg jättivät asiassa eriävän mielipiteen, jonka perusteluiksi he esittivät seuraavaa:
“Nykyinen kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 20.2.2023 pride-liputuksen järjestämisestä Kuopiossa. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Päätöstä vastaan äänestäneet perustelivat kantaansa mm. tasa-arvolla eri vähemmistöjen kesken.
Vastauksessa valtuustoaloitteeseen todettiin, että Kuopiossa liputettavia kiinteistöjä voisivat olla esimerkiksi valtuustotalo ja kaupungintalo.
Tähän ennakkoarviointiin sekä liputusten tasavertaisuuteen perustuen esitämme, että Pride-liputus toteutetaan kulkueen varrella sijaitsevien kaupungin kiinteistöjen sijasta muiden lippujen tavoin (pl. Suomen lippu) niissä kiinteistöissä, jotka on vuokrattu tapahtumakäyttöön tai valtuustotalolla ja kaupungintalolla.”

Kaupunginhallituksen jäsen Minna Reijonen jätti asiassa eriävän mielipiteen.

Kuopion kaupungin vartiointi- ja turvapalvelujen kilpailuttaminen

Kuopion kaupungin vartiointi- ja turvapalvelut -sopimus on ollut voimassa 1.7.2022 alkaen. Kuopion kaupungin elinvoima- ja konsernipalvelut on päättänyt kilpailuttaa vartiointi- ja turvapalvelut sisältäen mm. paikallis- ja piirivartioinnin, hälytys- ja tilausvartioinnin, asiantuntijapalvelut sekä em. liittyvät palvelu- ja hälytyskeskuspalvelut. Hankinnan ennakoitu arvo neljän vuoden tarkastelujaksolla on 500 000 € (alv 0%).

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se valtuuttaa Sansia Oy:n kilpailuttamaan kaupungin vartiointi- ja turvapalvelut sekä tekemään asiaan liittyvän hankintapäätöksen ja -sopimuksen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Eronpyyntö Kuopion alueellisen ympäristö- ja rakennuslautakunnan varajäsenyydestä

Juha Huttunen pyytää eroa Kuopion alueellisen ympäristö- ja rakennuslautakunnan varajäsenyydestä henkilökohtaisten syiden vuoksi. Suonenjoen kaupunginvaltuusto esittää päätöksellään 30.9.2024 § 42 Juha Huttusen tilalle Kuopion alueelliseen ympäristö- ja rakennuslautakuntaan varajäseneksi Juha Markkasta jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se esittää edelleen kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto:

a. myöntää Juha Huttuselle eron Kuopion alueellisen ympäristö- ja rakennuslautakunnan varajäsenyydestä.
b. nimeää Juha Markkasen Kuopion alueelliseen ympäristö- ja rakennuslautakunnan varajäseneksi jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion kaupungin päätösten vaikutusten ennakkoarviointi

Päätösten vaikutusten arvioinnilla toteutetaan eri lainsäädännöissä olevia arviointiin liittyviä kunnan tehtäviä. Kuntaliitto on suosittanut kunnille vaikutusten ennakkoarvioinnin käyttöön ottamista kunnallisessa päätöksenteossa ja tehnyt arviointiin liittyvää ohjemateriaalia.

Kaupungin olemassa olevan hallinnollisen ohjeistuksen (kaupunginjohtajan johtoryhmä 9.9.2022) mukaisesti toimielinpäätöksentekoon vietävistä päätöksistä valmistellaan päätösten vaikutusten ennakkoarviointi. Lapsen oikeuksien neljän yleisperiaatteen toteutumisen arvioiminen lisätään omaksi osiokseen ennakkovaikutusten arviointilomakkeeseen. Samalla ennakkoarvioinnin lomaketta täydennetään maaseutuvaikutusten arvioinnin osiolla.

Lapsi- ja maaseutuvaikutusten osioiden lisääminen osaksi kaikkien ohjeen mukaisten toimielinpäätösten ennakkoarviointia, tuo näkyväksi aiempaa laajemmin päätöksen vaikutuksia lapsen oikeuksien sopimuksen neljän yleisperiaatteen toteutumisen ja maaseudun palveluiden, demokratian ja elinvoiman osalta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää ottaa päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnissa käyttöön liitteenä olevat ohjeet ja ennakkoarviointilomakkeen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunginhallituksen kokouslista liitteineen on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)