Terve Suomi -blogi: Eloa, iloa ja oloa liikunnasta yli 65-vuotiailla 

Liikunnan merkitys korostuu ikääntyessä, jotta toimintakyky pysyy mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään. Liikunta vaikuttaa sairauksien ehkäisyyn, sekä niiden hoitoon ja kuntoutukseen.  Tutkimuksin on todettu, että liikunnan avulla voidaan hidastaa tai jopa kokonaan ehkäistä kroonisten sairauksien puhkeamista. Liikunta ei kuitenkaan estä ikääntymistä, mutta se voi hidastaa sen mukanaan tuomia vaikutuksia ja pienentää niiden seurauksia, kuten esimerkiksi toimintavajaudet. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!

Hyviä tuloksia Terve Suomi-tutkimuksesta Kuopioon 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttama Terve Suomi– tutkimus tuottaa tietoa aikuisväestön hyvinvoinnista, elinoloista, terveydentilasta, elintavoista sekä työ- ja toimintakyvystä.

Kuopion kaupunki osallistui Terve Suomi -tutkimuksen syksyllä 2023. Tutkimukseen kutsutiin mukaan noin 3000 satunnaisesti valittua yli 20-vuotiasta kuopiolaista. Tutkimukseen kutsuttavat valittiin satunnaisesti Digi- ja väestötietoviraston tiedoista.

Tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaiden ryhmässä terveysliikuntasuositukseen nähden liian vähän liikkuvien osuus on vähentynyt, mikä on loistava tulos. On kuitenkin huomioitava, että edelleenkin hyvinvointinsa kannalta liian vähän liikkuvien osuus on melko suuri. Alla Terve Suomi tutkimuksen liikkumista kuvaavat tulokset esitettynä kuvana.  

Kuva: Terveysliikuntasuositukseen nähden liian vähän liikkuvien 65 vuotta täyttäneiden osuus prosentteina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttaman Terve Suomi -tutkimuksen mukaan.

Yhdessäoloa ja hyvää oloa liikunnasta  

Kuopiossa alueen asukkaita osaltaan liikuttaa lukuisa vertaisliikunnanohjaajien joukko. Vertaisliikunnanohjaajat ovat tärkeä tuki liikkumiseen suurelle joukolle kuopiolaisia. Tätä blogikirjoitusta varten keskustelimme yhden aktiivisen vertaisliikunnanohjaajan kanssa Terve Suomi -tutkimuksen tuloksista ja ylipäätään liikkumisen edistämisestä Kuopiossa.

Vertaisliikunnanohjaaja nosti esille, että ystävän kokemukset ja oma esimerkki liikkumisesta usein motivoi liikkumaan myös muita ympärillä olevia ihmisiä. Tieto siitä, miten mukavaa ja leppoisaa tekemistä jossakin ryhmässä on, madaltaa kynnystä osallistua mukaan ryhmään.  Toisaalta kaikille ei kuitenkaan yhdessä liikkuminen sovi, joten heitä olisi hyvä kannustaa liikkumaan muilla tavoilla, kuten vaikka kannustaa luonnossa liikkumiseen.

Keskustelussa liikkumiseen vaikuttavana tekijänä korostui myös liikunnan merkitys hyvinvoinnin tukena ja sairauksien ennaltaehkäisyssä. Monen suvussa on esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia, ja kokemukset siitä, että joidenkin sairauksien puhkeamista on saatu siirrettyä liikuntaa harrastamalla motivoi myös liikkumista jatkamaan. Lisäksi liikunta on tuonut hyvää mieltä ja parantanut unta. Sosiaalisuus korostuu erittäin paljon liikkumisessa. Liikkuessa yhdessä saa keskustella, iloita, nauraa ja jopa surra. 

Vertaisliikunnanohjaaja nimesi myös muutamia esille tulleita liikkumisen haasteita, kuten liikuntapaikkojen varaaminen omaan käyttöön koettaa osin hankalana ja tietoa liikkumisen eri mahdollisuuksista kaivattaisiin enemmän. Liikkumiseen liittyviä palveluita, erityisesti kaupunkialueilla koetaan hänen näkemyksensä mukaan olevan tarjolla runsaasti ja useiden tahojen järjestämänä. Myös omatoimisen liikkumisen mahdollisuudet koetaan Kuopiossa hyvinä.

Liikkuen eloa, iloa ja oloa! 

Lähteet  

UKK-instituutti. Liikkumisen vaikutukset: Liikunta ja ikääntyminen. Viitattu 2.7.2024. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-vaikutukset/liikunta-ja-ikaantyminen/

Carita Randelin-Kauppinen, liikuntakoordinaattori, Kuopion kaupunki

Noora Jauhiainen-Räsänen, liikuntakoordinaattori, Kuopion kaupunki