Erityisasiantuntija Natosta Kuopion kaupungin palvelukseen

Kuopion kaupunki on nimittänyt eversti evp Asko Muhosen kokonaisturvallisuuden erityisasiantuntijan vuoden mittaiseen työsuhteeseen vuoden 2025 alusta alkaen. Muhonen siirtyy pestiin Suomen Nato-edustustosta Brysselistä puolustuspolitiikan erityisasiantuntijan tehtävästä.

Muhonen tuo kokemusta, asiantuntijuutta ja erityisesti kansainvälisiä verkostoja Kuopion kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen valmisteluun. Osaamiskeskuksen toimintamallin valmistelua varten on juuri alkanut myös Savonia ammattikorkeakoulun ja Kuopion kaupungin yhteinen hanke. Erityisasiantuntijan tehtävässä on tarkoituksena rakentaa verkostoja ja selvittää rahoituskanavia kansallisesti ja kansainvälisesti kokonaisturvallisuusteeman ympärillä hankehenkilöstön kanssa.

Muhonen tuo kokonaisturvallisuusosaamisen lisäksi mukanaan kaupungin käyttöön vahvaa asiantuntijuutta kriisinhallinnan ja turvallisuussuunnittelun kehittämiseen. Tehtävässään Muhonen tulee tarkastelemaan erilaisia, Suomen Nato-jäsenyyden toimintaan avaavia, tutkimus- ja kehitysmahdollisuuksia Kuopiossa kokonaisturvallisuuden lisäksi myös terveys- ja hyvinvointisektorilla.

”Suomen Nato-jäsenyyden ja muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi suomalainen kokonaisturvallisuuden malli on saanut osakseen laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Uusi kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus varmistaisi, että Suomi pystyy toteuttamaan kokonaisturvallisuuden yhteistoimintamallia kotimaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Erinomainen lähtökohta toimintamallin rakentamiselle on se, että Itä-Suomi ja Kuopio sen suurimpana kaupunkina on luonteva ja uskottava paikka osaamiskeskukselle”, Muhonen kommentoi.

Kuopion kaupunki on rekrytoinut lisäksi Business Kuopion palvelukseen kokonaisturvallisuuden liiketoimintamahdollisuuksia edistävän yritysasiantuntijan. Osaamiskeskuksen kautta Kuopion alue, itäinen Suomi ja koko valtio voisi hyödyntää teemaan liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia, kasvua ja elinvoimaa.