Blogi: Vapaaehtoistoimintaa monikielisesti
Vapaaehtoistoiminnassa on havaittu alati kasvava tarve mahdollistaa toimintaa myös muilla kuin suomen kielellä. Tämä tarve on tunnistettu myös Kuopion kaupungin Kansalaistoiminnan palveluissa.
Tällä hetkellä Kuopion Kansalaistoiminnan palveluissa toimii noin 180 vapaaehtoista liikunnan vertaisohjaajina, kulttuuriluotseina ja asukastoiminnan vapaaehtoisina. Vapaaehtoistoiminnan merkitys kaupungille on huomattava, sillä se edistää yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Keväällä 2023 kaupungin uudistuneelle verkkosivustolle päivitettiin tietoja vapaaehtoistoiminnasta Kansalaistoiminnan palveluissa. Sivustolle lisättiin linkki lomakkeelle, jonka kautta asukkaat voivat ilmoittautua kiinnostuneiksi erilaisiin tehtäviin. Sivuston julkaisemisen jälkeen yli 50 % yhteydenotoista on tullut Suomeen muuttaneilta henkilöiltä, joilla ei vielä ole suomen kielen taitoa.
Havahduin siihen, miten voimme tarjota kiinnostuneille monikielisille asukkaille mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoistoimintaan.
Maahanmuuttoa tuetaan ja tavoitellaan
Valtioneuvoston (2021, s. 21) julkaiseman tiekartan mukaan hallitus tavoittelee työperäisen maahanmuuton lisäämistä siten, että vuoteen 2030 mennessä saavutetaan 50 000 työperäisen maahanmuuttajan kokonaislisäys. Lisäksi tavoitteena on kolminkertaistaa ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä vuoteen 2030 mennessä sekä mahdollistaa heidän työllistymisensä Suomessa. Myös pakolaiskiintiöt ja turvapaikanhakijat on hyvä ottaa huomioon tarkasteltaessa kokonaiskuvaa
Kuopion kaupungin työllisyyspalveluiden syksyllä 2023 käynnistämä International House Kuopio on suunnattu kaupunkiin muuttaneille tai muuttoa suunnitteleville ulkomaalaisille. International House Kuopio tuo yhteen asettautumiseen ja kansainväliseen osaamiseen liittyvät ohjaus- ja neuvontapalvelut. Tärkeänä osana tässä toiminnassa on myös vapaa-ajan ja hyvinvoinnin edistäminen. Lisätietoa Kuopion kotoutumisohjelmasta 2023.
Vapaaehtoistoiminnan ja hyvinvoinnin tulevaisuus
Onko suomen kieli tarpeen, jotta voi toimia vapaaehtoisena? Onko suomen kieli välttämätön, jotta voi osallistua kaupungin tuottamiin palveluihin tai kolmannen sektorin toimintaan? Miten voi osallistua yhteisön tukemiseen ja auttamiseen neljännellä sektorilla eli asukkaana?
Kuopiossa toimii satoja yhdistyksiä, joiden toiminnassa on mukana eri kielisiä asukkaita. Eri kielillä toteutettavat palvelut, toiminnot ja ryhmät tuovat uusia osallistujia ja jäseniä. Ottaen huomioon tulevat tavoitteet väestönkehityksessä, sekä julkiselle että kolmannelle sektorille vapaaehtoistoiminnan mahdollistaminen eri kielillä on suuri mahdollisuus. Kolmannen sektorin toimijoille kansainvälisyys voi olla yksi elinehdoista tulevaisuuden vapaaehtoistoimintaa muotoiltaessa.
Neljänneksi sektoriksi kutsutaan toimintaa järjestöjen ulkopuolella. Toiminta on usein aktiivista, verkostoitunutta ja tavoitteellista mutta ei tarvitse toimiakseen rakenteita tai johtajaa. Esimerkkeinä tästä on muun muassa Commuapp, jossa voi pyytää ja tarjota apua sekä erilaiset naapurustojen omat tapahtumat, pop up -toiminta ja tempaukset.
Keväällä 2023 julkaistun tiedotteen (Kansalaisareena, 2023) laskelman mukaan vapaaehtoistyön arvo on vuosittain Suomessa lähes 3,2 miljardia euroa. Tilastotieteen dosentti Jukka Hoffrén toteaa, että vapaaehtoistoiminta on avainasemassa suomalaisen hyvinvoinnin kehittämisessä tulevina vuosina.
Kehittämistyötä tarvitaan
On tärkeää, että Kuopiossa kiinnitetään entistä enemmän huomiota siihen, miten suuri merkitys vapaaehtoistyöllä on sekä vapaaehtoistoimijalle että avunsaajalle. Kansainvälisyys on jo osa arkeamme ja Kuopion kehittymisen myötä kansainvälistyminen jatkaa kasvamistaan. Asukkaille tarjottavat mahdollisuudet ja palvelut tulisi tavoittaa eri kieliset asukkaat.
Konkreettista kehittämistä on muun muassa vapaaehtoistoiminnan n mahdollistaminen suomen kielen lisäksi ainakin englanniksi. On myös oleellista kartoittaa kanavat ja keinot, joilla vapaaehtoistoimintaa markkinoidaan eri kohderyhmille. Monikielisen ja -kanavaisen markkinoinnin avulla tuodaan tietoisuuteen niin mahdollisille vapaaehtoistoiminnan tekijöille kuin avunsaajille erilaisista mahdollisuuksista olla osana yhteisöjä.
Eri kielillä toimivat vapaaehtoiset voivat toimia esimerkiksi suomenkielisten kanssa englanniksi ja muiden kielisten kanssa englanniksi tai heidän omalla äidinkielellään. Tämä mahdollistaisi myös tietoisuuden lisääntymisen kaupungin ja kolmannen sektorin toiminnoista erikielisille asukkaille.
Miten tästä eteenpäin?
Tässä blogissa pohdin monikielisen vapaaehtoistoiminnan nykytilaa ja tulevaisuutta. Meillähän on paljon mahdollisuuksia! Kansalaistoiminnan palveluissa vapaaehtoistoiminnan kehittäminen on parhaillaan käynnissä. Yksi uusi avaus oli vuoden alussa toteutettu kaikille avoin ja maksuton vapaaehtoistoiminnan kurssi, joka pilottina toteutettiin vain suomen kielellä. Kartoitamme kehittämistyön edetessä mahdollisuuksia ja tarpeita toteuttaa kurssi myös englanniksi.
Uskon, että meillä on Kuopiossa hyvät mahdollisuudet ja valmiudet vastata kasvaneeseen kysyntään tarjota monikielistä vapaaehtoistoimintaa. Kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistäminen on työmme keskiössä. Pidetään siis yhdessä huoli siitä, ettei kukaan jää ulkopuolelle.
Lähteet
Valtionneuvosto (2021). Koulutus- ja työperusteisen maahanmuuton tiekartta 2035. Valtionneuvoston julkaisuja 2021:74. Viitattu 17.9.2024. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163408/VN_2021_74.pdf
Kansalaisareena (2023). Uusi laskelma: Hyvinvointia lisäävän vapaaehtoistyön arvo on Suomessa lähes 3,2 miljardia euroa vuosittain. Tiedote. Viitattu 17.9.2024.
https://kansalaisareena.fi/uusi-laskelma-hyvinvointia-lisaavan-vapaaehtoistyon-arvo-on-suomessa-lahes-32-miljardia-euroa-vuosittain/
Tämän blogitekstin viimeistelyssä on hyödynnetty tekoälyä (Microsoft Copilot).
Heidi Kotikumpu
Yhteisökoordinaattori
Kansalaistoiminnan palvelut