Blogi: Tie oman alan ammattilaiseksi – kokemuksia harjoittelusta kaupungilla

Kuntasektorilla työskentelee erilaisia ammattikuntia ja kesätyöntekijöille on joka vuosi tarjolla monenlaista harjoittelupaikkaa. Maaomaisuuden hallintapalveluiden yksiköihin on tänä vuonna otettu kolme opiskelijaa tutustumaan oman alansa töihin.

On tärkeää, että kaupunki tarjoaa eri alojen opiskelijoille töitä. Sekä kaupunki että opiskelijat hyötyvät kesällä suoritettavista harjoitteluista. Opiskelijat saavat kesäharjoitteluista arvokasta oman alan työkokemusta ja pääsevät soveltamaan opinnoista saatuja tietoja. Kesäharjoittelijat tekevät työntekijöiden kanssa oikeita asiakastöitä ja lisäksi kaupungin työntekijät saavat harjoittelijoilta ajantasaista tietoa opinnoista. Oppiminen on molemminpuolista.

Saimme tänä vuonna harjoittelijoiksi Annikan paikkatietopalveluihin, Teresan kiinteistötoimituksiin sekä rakennusvalvontamittauksiin ja Eliaksen metsäpalveluihin. Harjoittelijat kertovat alla kokemuksiaan kuluneesta kesästä.

Kaupungin karttapalveluiden ylläpitoa paikkatietopalveluissa

Aloitin maanmittaustekniikan amk-opinnot Helsingissä syksyllä 2022. Alalle päädyin alun perin kiinnostuksesta paikkatietoalaan, joten olin todella iloinen ensimmäisestä harjoittelupaikastani Kuopion kaupungilla.

Työtehtävien parissa olen saanut laajan kuvan kuntasektorin toiminnasta maanmittarin näkökulmasta. Olen päivittänyt sekä luonut uutta kantakartta- ja 3D-kaupunkimalliaineistoa, joita hyödynnetään paljon yhdyskuntasuunnittelussa. Kesälomien aikana vastuullani oli myös asiointipostin hoitaminen. Työ tuntuu merkitykselliseltä, kun yhteistyötä tehdään muiden yksiköiden ja toimijoiden kanssa edistäen kaupungin kehittämistä. Lisäksi olen päässyt tutustumaan maastomittauksiin ja dronekuvaukseen, sekä tuottanut monenlaista kartta-aineistoa ja julkaissut niitä itse kaupungin karttapalveluun.

Aluksi työn haastavuus jännitti, sillä haastattelussa luettelo työtehtävistä vaikutti eroavan koulussa opituista taidoista. Ohjelmistojen perusteiden tunteminen ja vastaanottavainen tiimi auttoivat kuitenkin nopeasti alkuun. Omaa alavalintaa on vahvistanut myös paikkatietoyksikön innostunut ilmapiiri, jota on ollut ilo seurata kesän ajan. Mielenkiinnolla odotan, millaisiin projekteihin vielä pääsen mukaan.

Rakennusmallinnusta maastomittausten pohjalta. Kuva: Annika

Maastomittauksia ja toimitusten valmistelua kiinteistönmuodostuspalveluissa

Takanani on vuosi maanmittausinsinöörin opintoja Rovaniemellä. Harjoittelussani olen tehnyt sekä sisä- että ulkotyötä. Toimistopäivinä olen valmistellut ja rekisteröinyt lohkomistoimituksia ja piirtänyt tonttijakokarttoja. Maastossa kuljen mittaajan työparina, ja olemme esimerkiksi tehneet maastomalleja ja sijaintikatselmuksia sekä merkinneet rakennuspaikkoja.

Heti ensimmäisestä päivästä alkaen sain tehdä oikeita töitä. Alku tuntui hieman haastavalta, koska olen vielä vasta-alkaja alalla. Harjoittelijoihin suhtaudutaan kuitenkin hyvin: neuvoa kysyessä ei tarvitse tuntea itseään typeräksi eikä kaikkea uutta kipata kerralla niskaan. Uuden paljous on oikeastaan hyvä asia, koska oppiminen palkitsee. On upeaa huomata, että ajan myötä alan tietää itsekin, mitä tehdään seuraavaksi ja miten.

Koulussa yksi asia toistetaan kerran tai pari, mutta kun sen tekee töissä kymmenen kertaa ja sillä on merkitystä, se jää mieleen. Uudet tiedot ja taidot hyödyttävät paitsi tulevilla kursseilla, myös seuraavilla työpaikoillani. Tämä kesä on ollut hieno kokemus, ja töihin on ollut kiva tulla.

Maastomallin mittausta laserkeilaimella. Kuva: Teresa

Monipuolisia työtehtäviä kaupungin metsäpalveluissa

Olen kolmannen vuoden metsätalousinsinööriopiskelija Joensuusta. Työtehtäväni kaupungilla ovat olleet monipuolisia ja mielenkiintoisia. Niihin on kuulunut muun muassa metsänhoitokohteiden kartoitusta, hoitotoimenpiteiden suunnittelua sekä hakkuunjälkeisen korjuujäljen laadunseurantaa. Lisäksi työnkuvaani on sisältynyt tiedonkeruuta kaupungin metsien monimuotoisuudesta, kuten lahopuun ja lehtipuun määrän mittausta.

Työskentely kaupungilla on ollut todella mukavaa ja antoisaa. Töitä tehdään pääosin itsenäisesti ja harjoittelijana minulla on ollut melko vapaat kädet työtehtävien suunnittelussa ja aikataulutuksessa. Tämä vapaus on antanut mahdollisuuden kehittää omia taitoja ja vastuullisuutta.

Itsenäinen työskentely on ollut myös opintojeni kannalta erittäin hyödyllistä – koulussa opitut asiat konkretisoituvat käytännössä maastossa työskennellessä. Harjoittelu on tarjonnut minulle arvokasta kokemusta metsäalan työtehtävistä ja vahvistanut kiinnostustani alaa kohtaan.

Nykyaikaista metsänmittausta kännykkäsovelluksen avulla. Kuva: Elias

Harjoittelujaksot ovat päättyneet ja opiskelijat palanneet opintojen pariin. Kiitos Annikalle, Teresalle ja Eliakselle hienosti menneestä harjoittelujaksosta ja tekstin laatimisesta. Tsemppiä opintojen pariin. Ensi vuoden harjoittelujen osalta kannattaa seurata tiedottamista kaupungin eri kanavissa.

Tuija Helminen

Kiinteistöinsinööri