Palveluverkostoselvityksellä etsitään uudenlaisia keinoja palveluiden järjestämiseen

Kuopion kaupunki hakee kumppania tekemään laajaa palveluverkostoselvitystä. Tarjouspyyntö on parhaillaan auki HankintaSampo –palvelussa ja tarjous tulee jättää viimeistään 17.10.2024 klo 12. Tavoitteena on kehittää ja optimoida Kuopion kaupungin sekä seudun muiden kuntien raja-alueiden kasvatus-, opetus- ja vapaa-ajan palveluverkkoa.

”Yritämme löytää ratkaisuja palveluiden järjestämisen kysymyksiin kuntien rajoilla ennakkoluulottomasti lasten ja nuorten tarpeiden pohjalta, ei pelkästään yhden kunnan näkökulmasta tehdyillä palveluverkostomuutoksilla”, kertoo Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti.   

Selvityksessä tarkastellaan nykyisen palveluverkoston toimivuutta, tehokkuutta ja kattavuutta sekä tunnistetaan puutteita ja kehittämistarpeita. Samalla halutaan arvioida Kuopion seudun kuntien yhteistyömahdollisuudet palveluiden järjestämisessä ja erilaisia kustannusmalleja. Selvitystyössä etsitään ratkaisuja esimerkiksi kuljetusten, yhteistyöalueiden, henkilöstön ja tilojen näkökulmasta. Tavoitteena on löytää apukeinoja myös henkilöstön saatavuusongelmiin, palvelun jatkuvuuteen ja saavutettavuuteen.

”Palveluverkostoselvitys on laaja työ, jonka huolelliseen valmisteluun tarvitaan resursseja. Selvitystä tarvitaan talouden tasapainotusohjelman vuoksi, mutta myös kuntalaiset toivovat tietoa, miten palvelut heidän asuinalueellaan tulevat kehittymään. Kokonaisuuden koordinoimiseksi tarvitsemme virkahenkilöiden lisäksi myös ulkopuolista näkemystä ja apua”, kommentoi apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas.

Selvityksen lopputuloksena syntyy selkeä suunnitelma palveluverkon kehittämiseksi ja skenaariot ja suosituksen uudelle palveluverkolle.

Kumppani valitaan lokakuussa ja palveluverkostoselvitys käynnistetään mahdollisimman pian sen jälkeen. Kuopion kaupungin osalta selvitystyötä johtaa Kasvun ja oppimisen sekä hyvinvoinnin edistämisen palvelualueiden johtaja, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas.