MAL-sopimusten neuvottelutulos on saavutettu – valtio panostaa Kuopion seudulla väyläverkon pieniin parantamishankkeisiin 10 miljoonaa euroa

Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kaupunkiseutujen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusneuvottelut on saatu päätökseen. Valmisteluryhmät ovat tehneet ehdotukset MAL-sopimuksista vuosille 2024–2035. MAL-sopimuksilla luodaan edellytyksiä kaupunkiseutujen kasvulle ja saavutettavuudelle. Sopimuksilla valtio ja kaupunkiseutujen kunnat edistävät tarpeita vastaavaa asuntokaavoitusta ja -tuotantoa, kestävää ja vähäpäästöistä yhdyskuntarakennetta ja liikennejärjestelmää sekä niihin liittyviä infrastruktuuri-investointeja.

Kuopion MAL-sopimusseutu saa 10 miljoonaa euroa väyläverkon pieniin parantamishankkeisiin. Kunnat panostavat vastaavan summan. Hankkeiden toteuttamisen edellytyksenä on, että ne sijoittuvat valtion väyläverkolle, mutta kuntien rahoitusta voidaan käyttää hankkeessa katuverkolle sijoittuvien toimenpiteiden toteuttamiseksi. Konkreettisia kohteita työstetään yhteistyössä Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja MAL-seudun kuntien kanssa loppuvuoden aikana.

Valtio sitoutuu avustamaan Kuopion seudun julkisen henkilöliikenteen palveluita vuosina 2024–2027 yhteensä 4,4 miljoonalla eurolla. Perusrahoituksella katetaan joukkoliikenteen kehittämistoimenpiteitä, kuten turvallisuuden ja esteettömyyden parantaminen, vuorotarjonnan lisääminen, päästöttömyyden edistäminen sekä vyöhykejärjestelmän yksinkertaistaminen. Joukkoliikenteen tuki on tarpeisiin ja tavoitteisiin nähden riittämätön.

Kuopion kaupunkialueella jatketaan joukkoliikenteen runkolinjaston kehittämistä myös ilman valtion rahoitusta. Laadukkaalla joukkoliikennepalvelulla tavoitellaan alueiden saavutettavuuden paranemista ja maankäytön kehittämistä linjaston vaikutusalueilla. Merkittävimpien runkolinjojen äärellä selvitetään täydennysrakentamisen mahdollisuudet ja vahvistetaan alueen tehokkuutta ja toiminnallisuutta. Runkobussilinjaston tavoitteena on edistää joukkoliikenteen helppokäyttöisyyttä, ympäristöystävällisyyttä, saavutettavuutta ja sujuvuutta, ja tätä kautta kasvattaa matkustajamääriä. Ensimmäisen vaiheen liikennöinti aloitetaan vuonna 2026. Täydentävillä liikkumispalveluilla tuetaan mahdollisuutta elää ilman omaa autoa.

MAL-sopimuksen kirjauksen mukaan valtio sitoutuu toteuttamaan Vt5 Leppävirta–Kuopio-hankkeen. Kokonaiskustannus on 180 miljoonaa euroa ja hankkeen käynnistämiseen vuodelle 2025 esitettiin syksyn budjettiriihessä myönnettäväksi 11 miljoonan euron määräraha.  Kokonaisrahoitus ei tule MAL-rahoituspotista vaan hallitusohjelman investointiohjelmasta. Hankkeen läpimeno on pitkäkestoisen, jo ennen MAL-sopimusneuvotteluja alkaneen edunvalvonnan merkittävä onnistuminen.

MAL-sopimukset vahvistavat kaupunkiseudun kuntien keskinäistä sekä seudun ja valtion välistä yhteistyötä. Kuopion seutu pääsi MAL-sopimusten piiriin v. 2021 ja nyt tehty sopimus on järjestyksessään toinen. MAL-sopimuksista on muodostunut tehokas väline kehittää kaupunkiseutuja yhdessä pitkäjänteisesti ja kestävästi. Nyt neuvotelluissa sopimuksissa sovitaan kaupunkiseutujen kuntien ja valtion välillä konkreettisista toimenpiteistä vuosille 2024–2027.

Valmisteluryhmien ehdotukset MAL-sopimuksiksi siirtyvät seuraavaksi hyväksyttäviksi kuntiin. Sopimukset on tarkoitus allekirjoittaa joulukuussa 2024. Sopimusten toimenpiteiden toteutumista seurataan vuosittain.

Lisätietoja: https://ym.fi/maankayton-asumisen-ja-liikenteen-sopimukset