Kaupunginjohtajien blogi: Joensuussa ja Kuopiossa ei tunnisteta puhetta kurjistuvasta Itä-Suomesta

Uutisointi ja poliittinen puhe toistavat kaavaa kurjistuvasta Itä-Suomesta, joka näivettyy rajaseutujen metsämaiksi. Me, kasvavien kaupunkien johtajat toivomme, että kurjistumispuhe lopetetaan nyt. 

Itäinen Suomi on elänyt uuden geopolitiikan aikakautta koko 2020-luvun. Euroopan ja puolustusliitto Naton ulkorajan kaupungit, yritykset ja korkeakoulut ovat kuitenkin sopeutuneet muuttuneeseen maailmaan ja rakentaneet uusia siltoja poltettujen tilalle. Vaikka taloudelliset ja inhimilliset vaikutukset alueelle ovat olleet mittavia, olemme osoittaneet sitkeyttä ja innovatiivisuutta haasteisiin vastaamisessa.

Keskuskaupungit Kuopio ja Joensuu ovat itäisen Suomen kasvun ja kehityksen moottoreita. Väestömme kasvaa, ja olemme tutkitusti vetovoimaisia asuin- ja opiskelukaupunkeja. Meitä yhdistää kansainvälisissä rankingeissa menestyvä Itä-Suomen yliopisto – Suomen yliopistoista laaja-alaisin. Yliopisto on keskeinen toimija alueen innovaatioekosysteemissä ja vetovoimatekijä niin opiskelijoille kuin yrityksille.

Kaupungeissamme yliopistot, yritykset ja julkinen sektori eivät vain puhu yhteistyöstä, vaan toimivat käytännössä tiiviisti yhdessä. Tutkijoiden työ muuttuu nopeasti ratkaisuiksi sekä tuotteiksi, ja kaupungit tarjoavat alustan kokeiluille ja piloteille. Ympäristö ruokkii yritysten syntyä ja auttaa uusia ja olemassa olevia yrityksiä kasvamaan kansainvälisiksi menestyjiksi. Olemme onnistuneet luomaan innovaatioekosysteemejä, joissa tiede, liiketoiminta ja kaupungit tukevat toisiaan tehokkaasti.

Esimerkkejä ekosysteemien luomista menestystarinoista riittää. Photonics Joensuussa Dispelix kehittää huipputeknologisia AR-näyttöjä. Forest Joensuussa, metsäbiotalouden saralla, Arbonaut on erikoistunut metsävarojen inventointiin ja globaalien metsäpaloriskien havainnointiin kaukokartoitusteknologialla. 125 000 asukkaan Kuopiossa lääketieteen alalla Nightingale Health kehittää innovatiivisia verianalyysimenetelmiä ja Bone Index Finland on luonut kannettavan luuntiheysmittarin osteoporoosin diagnosointiin. Nämä yritykset eivät vain toimi alueella, vaan ovat syntyneet ja kasvaneet täällä, hyödyntäen paikallista osaamista ja infrastruktuuria sekä alueemme oppi- ja tutkimuslaitosten vahvuuksia.

Teemme hartiavoimin töitä menestyvien kaupunkien ja koko itäisen Suomen puolesta. Tämä on työtä koko Suomen turvallisuuden ja hyvinvoinnin hyväksi. Kuopion ja Joensuun elinvoima on kriittistä koko maan turvallisuudelle ja taloudelliselle tasapainolle. Toivomme valtiolta aitoa kumppanuutta ja ripeää toimintaa itäisen Suomen ohjelman toimeenpanossa. Pysymme mukana kansallisessa ja kansainvälisessä investointikilpailussa vain, jos perusasiat ovat kunnossa: tarvitsemme toimivat kulkuyhteydet niin maanteillä kuin raiteilla ja lentäen sekä riittävän energiainfrastruktuurin tukemaan puhtaan energian investointeja.

Hallituksen tulee nostaa itäisen Suomen erityinen tilanne aktiivisesti myös lokakuussa nimitettävän uuden Euroopan komission työlistalle. Komission puheenjohtajana jatkava Ursula von der Leyen on tunnistanut itäisen Suomen strategisen merkityksen ja yli tuhannen kilometrin mittaisen NATOn ulkorajan tuomat haasteet keväisen Suomen-vierailunsa yhteydessä. Nyt tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä sanojen tueksi, ja työtä niiden eteen on tehtävä väsymättömästi.

Itäisen Suomen ohjelmatyön puitteissa hallituksen tulisi myös tarkastella, onko kaikki mahdollisuudet hyödynnetty investointien tukemiseksi EU-politiikan saralla. Monissa muissa EU-maissa haastavia investointiympäristöjä on tuettu muun muassa hakemalla komissiolta huojennuksia valtiontukien puiteohjelmaan. Mahdollisuutta itäisten alueiden investointien vauhdittamiseen sekä verotuksen että tukipolitiikan avulla olisi syytä edistää myös Suomessa. Elinkeinoelämän ehdottama ja valtiovarainministeriön selvittämä erityistalousalueajattelu tarjoaisi merkittävän työkalun alueen kilpailukyvyn vahvistamiseen.

Itäsuomalaiset kaupungit ja alueet eivät pyydä almuja. Toivomme yhdenvertaisia mahdollisuuksia kilpailla koko maan kasvua tukevista investoinneista. Olemme osoittaneet kykymme innovoida, sopeutua ja menestyä haastavissakin olosuhteissa. Pääministeri Petteri Orpo lupasi kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa ja Joensuussa elokuussa, että lupausten toteutus alkaa. Sitä me todellakin odotamme tapahtuvaksi pian. Nyt tarvitsemme kumppaneita – niin valtiolta kuin EU:lta – jotta voimme jatkaa Joensuun ja Kuopion menestystä ja rakentaa vahvempaa, turvallisempaa ja vauraampaa Suomea yhdessä. 

Soile Lahti, Kuopion kaupunginjohtaja
Jere Penttilä, Joensuun kaupunginjohtaja