Valtakunnallinen Hävikkiviikko käynnistää ympärivuotisen yhteistyön ruokahävikin vähentämiseksi Itä-Suomessa

“Hävikkiviikon tavoite on muistuttaa vastuullisuudesta sekä yksilötasolla että eri toimijoiden näkökulmasta. Pidetään hävikki kurissa ja opetellaan syömään kasvispainotteisimmin on yhteinen tavoite, jonka tulisi ohjata lasten- ja nuorten ruokakasvatusta sekä ruokapalvelutoimijoita kehittämään omaa toimintaa vastuullisemmaksi. Voimavarana kehitystyössä on hyvä moniammatillinen yhteistyö ja erilaisten vastuullisuutta edistävien hankkeiden tarjoama tuki“, painottaa Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki.

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 23.-29.9.2024. Tänä vuonna Itä-Suomen alueella toteutettavan kampanjan kohderyhmänä on koululaiset. Kampanjaviestinnässä tuodaan koululaisille esille ruokahävikkitietoutta, jotta he voivat omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen. Kampanjassa keskitytään tänä vuonna edistämään myös kasvisten syönnin lisäämistä – ilman hävikkiä tietenkin. Hävikkiviikon tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien.

Tapahtumat Hävikkiviikolla

Supervoimaa koululounaasta! -keskustelutilaisuus ma 23.9.2024 klo 13.00–14.30 Tilaisuudessa keskustellaan oppilaiden kouluruokakäsityksistä ja siitä, miten kouluruoan houkuttelevuutta voisi lisätä. Miten syödään omaa kehoa kuunnelleen sekä miten lapset ja nuoret saataisiin syömään kasvisruokaa. Keskustelijoina on ruokapalvelutoimijoita, opettajia sekä oppilaita Pohjois-Savon alueelta. Järjestäjinä on Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanke ja Savonia-ammattikorkeakoulun FoodLoops-hanke.

Hävikkiviikon innoittamana FoodLoops-hanke toteuttaa kasviksiin, ruoan alkuperään, ruoantuotantoon ja ruokaketjuun keskittyvän maatilavierailun opettajille ja opiskelijoille lokakuussa. Projektin tulevissa työpajoissa käsitellään muun muassa ruoan arvoketjuja, biojätteen hyödyntämistä ja biokaasua, positiivista ruokapuhetta ja kasvisruokaa.

Hävikkiviikolla käynnistyy myös Hävikki-battle, ja kouluilla on aikaa osallistua battleen 23.9.–11.10.2024. Hävikki-battlessa oppilaat valmistavat kotitaloustunneille kauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita ja osallistuvat halutessaan Instagram-kuvakisaan, jossa palkitaan näyttävimmät ja kekseliäimmät hävikkiannokset.

Hävikkiviestintää ympärivuotisesti

Pohjois-Savon ilmastotyö etenee vahvasti, kun Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hankkeen järjestämä hävikkiverkostotoiminta on käynnistetty ja hävikkiviestintää jatketaan ympärivuotisesti. Tässä yhteistyössä on mukana useita eri tahoja Itä-Suomen alueelta mm. Pohjois-Savon kunnat, Servica, Attendon Ateriapalvelut, Savonia-ammattikorkeakoulun FoodLoops -hanke, Navitas Yrityspalvelut ja alueen jätehuoltoyhtiöt Keski-Savon Jätehuolto, Jätekukko ja Ylä-Savon Jätehuolto. Näistä tulevista toimista tiedotamme lisää syksyn aikana.

Tutustu lisää valtakunnallisen Hävikkiviikon verkkosivuilla.