Kaupunginvaltuuston kokouspäätökset 23.9.2024

Kuopion kaupunginvaltuusto kokoontui syksyn ensimmäiseen kokoukseen maanantaina 23.9.2024. Kokouksessa käsiteltiin seuraavat asiat:

  • Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2024
  • Vastineet tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen vuodelta 2023
  • Eronpyyntö kaupunginhallituksen jäsenyydestä
  • Eronpyyntö perusturva- ja terveyslautakunnan jäsenyydestä sekä kaupunginhallituksen ja kaupunkirakennelautakunnan varajäsenyydestä
  • Vastaus valtuustoaloitteeseen / Puistoruokailu lapsille ja nuorille koulujen kesäloma-aikaan
  • Valtuustoaloite / Puijon merkkikiven entisöinti ja siirtäminen Puijolle lähtevän autotien risteysalueelle
  • Vastaus valtuustoaloitteeseen / Kasvatus- ja koulutuspoliittisen ohjelman päivitys valtuuston päätettäväksi
  • Asemakaava ja asemakaavan muutosehdotus / Tahko-Bungalows Oy, Tahko
  • Asemakaavan muutosehdotus, Tehdaskadun yritysalue
  • Asemakaavan muutosehdotus / Nilsiän linja-autoasema
  • Vt 5 – Humalajoki, tarkistettu osayleiskaavaehdotus
  • Sidonnaisuusilmoitukset
  • Tarkastuslautakunnan väliarviointi 2024
  • Kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouspäivien muutokset vuodelle 2024

Osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2024

Osavuosikatsaukseen sisältyy käyttötalouden ja investointien seuranta 31.7. tilanteesta, palvelualueiden ja taseyksiköiden tilinpäätösennuste, tuloslaskelmaennuste, toiminnallisten tavoitteiden seuranta, mittaritiedot sekä johdon katsaukset. Keskeisten konserniyhteisöjen osuudessa on selvitetty puolen vuoden toteumatilannetta sekä ennustetta koko vuodelle.

Kaupungin talouden arvioidaan olevan vuoden 2024 tilinpäätöksessä -24,0 milj. euroa alijäämäinen. Alkuperäisestä talousarviosta ollaan jäämässä 3,5 milj. euroa heikommalle tasolle.

Kaupunginvaltuusto merkitsi vuoden 2024 toisen osavuosikatsauksen tiedoksi.

Vastineet tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen vuodelta 2023

Kunnanhallituksen on esitettävä toimintakertomuksessa selvitys valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta kunnassa ja kuntakonsernissa. Tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi vastineiden yhteenvedon tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa 2023 esitetyistä arviointivuoden 2023 havainnoista sekä arviointivuosien 2021 ja 2022 jälkiseurannassa olevista havainnoista.

Eronpyyntö kaupunginhallituksen jäsenyydestä

Vuokko Hämäläinen (ps.) on pyytänyt henkilökohtaisten syiden vuoksi eroa kaupunginhallituksen jäsenyydestä. Vuokko Hämäläisen varajäsen kaupunginhallituksessa on Outi Peltola.

Kaupunginvaltuusto:

1. Myönsi Vuokko Hämäläiselle eron kaupunginhallituksen jäsenyydestä.

2. Valitsi Vuokko Hämäläisen tilalle Minna Reijosen kaupunginhallitukseen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Eronpyyntö perusturva- ja terveyslautakunnan jäsenyydestä sekä kaupunginhallituksen ja kaupunkirakennelautakunnan varajäsenyydestä

Outi Peltola (ps.) on pyytänyt henkilökohtaisten syiden vuoksi eroa seuraavista luottamustehtävistään:

– perusturva- ja terveyslautakunnan jäsen (varajäsen Virva Romo)
– kaupunginhallituksen varajäsen (varsinainen jäsen Vuokko Hämäläinen)
– kaupunkirakennelautakunnan varajäsen (varsinainen jäsen Sirpa Kulin)

Kaupunginvaltuusto:

1. Jätti Outi Peltolan eronpyynnön kaupunginhallituksen varajäsenyydestä pöydälle.

2.

a) Myönsi eron Outi Peltolalle perusturva- ja terveyslautakunnan jäsenyydestä.
b) Valitsi Outi Peltolan tilalle Sirpa Kulinin perusturva- ja terveyslautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

3.

a) Myönsi Outi Peltolalle eron kaupunkirakennelautakunnan varajäsenyydestä.
b) Valitsi Outi Peltolan tilalle Airi Pulkkisen varajäseneksi kaupunkirakennelautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Vastaus valtuustoaloitteeseen / Puistoruokailu lapsille ja nuorille koulujen kesäloma-aikaan

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä 15 allekirjoittajan myötä on jättänyt valtuustoaloitteen puistoruokailun toteuttamisesta lapsille ja nuorille koulujen kesäloma-aikaan.

Keskimääräisellä kasvun- ja oppimisen palvelualueen maksamalla ateriahinnalla puistoruokailun ruokakustannus olisi 2000 asiakkaalle kesäloma-ajan arkipäivien osalta noin 330 000€. Tämän lisäksi kustannuksia aiheutuisi muun muassa työntekijäkuluista ja ruoan kuljetuskustannuksista.

Puistoruokailuun liittyviä kustannuksia ei ole budjetoitu kasvun- ja oppimisen palvelujen talousarvioon vuodelle 2024.

Kaupunginvaltuusto merkitsi saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Valtuustoaloite / Puijon merkkikiven entisöinti ja siirtäminen Puijolle lähtevän autotien risteysalueelle

Risto Pirinen ja 16 muuta valtuutettua ovat tehneet valtuustoaloitteen Puijon merkkikiven entisöinnistä ja siirtämisestä Puijolle lähtevän autotien risteysalueelle. Pirinen esittää, että merkkikivi entisöidään ja asetetaan näkyvälle paikalle lähelle alkuperäistä paikkaa Puijolle lähtevän Puijontien alkuun kevyenliikenteen ja autotien väliselle nurmikaistalle.

Kunnallisteknisessä suunnittelussa on tutkittu merkkikiven sijoituspaikkaa. Nykyinen paikka Puijontien varressa kartalle merkityllä paikalla (liite 1) on sopiva kunnossapidon, liikenneturvallisuuden sekä kiven näkyvyyden ja opastavuuden kannalta.

Merkkikivien restauroinnin alustava kustannusarvio on 3 000 €. Kaupunkitekniikan palveluissa valmistellaan merkkikivien entisöinti. Talouden tasapainottamistoimenpiteiden takia entisöinnin toteuttaminen siirretään odottamaan parempia taloudellisia aikoja.

Kaupunginvaltuusto merkitsi saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Vastaus valtuustoaloitteeseen / Kasvatus- ja koulutuspoliittisen ohjelman päivitys valtuuston päätettäväksi

Vihreä valtuustoryhmä 17 allekirjoittajan myötä on jättänyt valtuustoaloitteen, jossa he esittävät, että kasvatus- ja koulutuspoliittinen ohjelma päivitetään valtuustotason poliittiseksi ohjelmaksi.

Kuopion kaupungilla on strategiansa mukaisesti koko kaupunkia koskevia strategisia ohjelmia. Kasvatus- ja koulutuspoliittinen ohjelma ei ole kaupungin strateginen asiakirja, vaan se on kasvun ja oppimisen palveluihin liittyvä toimenpide- ja toimintaohjelma. Kasvun ja oppimisen lautakunnalla on kaupungin hallintosäännön 30 §:n mukaan toimivalta päättää kasvun ja oppimisen palvelutarpeen selvittämisestä sekä palvelujen järjestämisestä ja niiden kehittämisestä. Hallintosäännössä kaupunginvaltuustolle ei ole määritelty toimivaltaa päättää kasvatus- ja koulutuspoliittisesta ohjelmasta.

Kaupunginvaltuusto merkitsi saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Asemakaava ja asemakaavan muutosehdotus / Tahko-Bungalows Oy, Tahko

Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen tarkoituksena on mahdollistaa Tahko Bungalowsin alueen tiivistäminen ja entisten mökkien korvaaminen uusilla ajanmukaisilla lomarakennuksilla. Lisäksi kaavatyössä tutkitaan mahdollisuutta rakentaa palveluita rantaan ja vesialueelle, joka on aiemmin asemakaavoittamatonta aluetta.

Vaikutusten ennakkoarviointilomake on liitteenä. Liitteet jaetaan vain sähköisesti. Kaavamuutoksen hakijan kanssa laaditaan sopimus MRL 12 a luvun mukaisesti yhdyskuntarakentamisesta aiheutuvien kustannusten korvauksesta.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi:

a) asemakaavan muutosehdotuksen
b) asemakaavaan liittyvän sitovan tonttijaon
c) asemakaavaan liittyvän sitovan rakentamistapaohjeen.

Asemakaavan muutosehdotus, Tehdaskadun yritysalue

Kaavamuutoksen tarkoituksena on kehittää aluetta teollisuus- ja varastorakentamisesta keskustan lähialueelle paremmin sopivaksi yritysalueeksi sekä mahdollistaa yritys- ja liikerakentaminen alueelle.

Vaikutusten ennakkoarviointilomake on liitteenä. Asemakaavan muutos mahdollistaa suunnittelualueen kehittymisen yritysalueena sekä edistää alueen kaupunkikuvallista kehittymistä. Liitteet jaetaan vain sähköisesti.

Korttelin 68 tonttien 29 ja 30 sekä korttelin 69 omistajien kanssa laaditaan sopimus MRL 12 a luvun mukaisesti yhdyskuntarakentamisesta aiheutuvien kustannusten korvauksesta.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi:

a. asemakaavan muutosehdotuksen
b. asemakaavaan liittyvän sitovan tonttijaon.

Asemakaavan muutosehdotus / Nilsiän linja-autoasema

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa liikerakennuksen sijoittaminen kaavamuutoksella muodostuvalle liiketontille. Asemakaavamuutoksen mahdollistama yhdyskuntarakenteen tiivistäminen ja Nilsiän palveluverkoston kehittäminen toteuttaa kaupungin strategiaa ja tavoitteita.

Vaikutusten ennakkoarviointilomake on liitteenä. Liitteet jaetaan vain sähköisesti.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi

a. asemakaavan muutosehdotuksen
b. asemakaavaan liittyvän sitovan tonttijaon.

Vt 5 – Humalajoki, tarkistettu osayleiskaavaehdotus

Vt-5 Humalajoen osayleiskaavatyö päätettiin laittaa vireille sen jälkeen, kun kaavoitusohjelma oli julkaistu keväällä 2023. Kaavatyön päätavoitteena on mahdollistaa valtatie 5:n parantamiseen tähtäävän tiesuunnitelman hyväksyminen tekemällä pieniä muutoksia Kuopion etelärajalla oleviin tielinjauksiin.

Osayleiskaava on kokonaisvaikutuksiltaan positiivinen. Vaikutukset on arvioitu kaavaselostuksessa ja Kuopion kaupungin päätöksenteon vaikutusten ennakkoarvioinnissa. Liitteet jaetaan vain sähköisesti.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.8.2024 päivätyn tarkistetun osayleiskaavaehdotuksen.

Pulkonkosken koulun lakkauttaminen

Asia poistettiin listalta.

Palonurmen koulun lakkauttaminen

Asia poistettiin listalta.

Sidonnaisuusilmoitukset

Kuntalain mukaan tiettyjen kunnan luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden on ilmoitettava sidonnaisuuksistaan tarkastuslautakunnalle, joka valvoo ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuuston tiedoksi.

Ajantasainen yhteenveto sidonnaisuusilmoituksista on julkaistu Kuopion kaupungin verkkosivulle: Sidonnaisuudet – Kuopio

Kaupunginvaltuusto merkitsi tarkastuslautakunnan esityksen tiedoksi.

Tarkastuslautakunnan väliarviointi 2024

Tarkastuslautakunnan väliarviointi perustuu kaupungin II osavuosikatsaukseen, heinäkuun kuukausiseurantaan ja lautakunnan työohjelman mukaisiin arviointikokouksiin.

Väliarvioinnissaan tarkastuslautakunta käsittelee vuoden 2024 strategisten tavoitteiden toteutumista ja talouden kehittymistä sekä vuoden 2023 arviointikertomuksesta annettuja vastineita.

Kaupunginvaltuusto merkitsi vuoden 2023 väliarvioinnin tiedoksi.

Kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouspäivien muutokset vuodelle 2024

Kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavat kokouspäivien muutokset:

1. Kaupunginvaltuuston kokous 28.10.
2. Kaupunginvaltuuston kokous 11.11. perutaan ja pidetään talousarvio info klo 16-20
3. Kaupunginvaltuuston kokous 18.11. alkaa klo 17 (TA-lähetekeskustelu kj:n talousarvioesityksen pohjalta)
4. Kaupunginvaltuuston kokous 25.11. perutaan.

5. Kaupunginvaltuuston kokous 2.12. alkaa klo 17 (valtuusto päättää talousarviosta).
6. Kaupunginvaltuuston 16.12. kokous perutaan
Kaupunginvaltuustolle suunniteltu iltakoulu ma 28.10. (ilmasto/luonto/metsä) siirretään pidettäväksi ma 21.10.2024.

————————————

Kaupunginvaltuuston kokouslistat ovat luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)