Viksu Kuopio -blogi: Tekoja ilmaston ja kestävän elämäntavan puolesta

Kuopion kaupungissa on työskennelty kestävämmän elämäntavan eteen jo pitkään. Ensimmäinen ilmastostrategia laadittiin Suomen eturintamassa vuosituhannen alussa. Resurssien viisas käyttö ja ilmastonmuutoksen jarruttaminen ovat olleet mukana kaupungin päätavoitteissa vuodesta 2018. Kauaskantoinen työ on kuitenkin yhä kesken. Kokosimme uuteen Viksu Kuopio -ohjelmaan suuntaviivat hiilineutraalin, ilmastoturvallisen ja kestävän hyvinvoinnin edistämiselle.

Kuopion kaupunki haluaa kehittyä hyvän elämän pääkaupungiksi. Viksu Kuopio -blogissa kerromme teoista, jotka kuljettavat meitä kohti ilmasto- ja resurssiviisasta, kestävästi kasvavaa ja ympäristöstään ylpeää kaupunkia.

Tulevaisuuden visiot saavutetaan käytännön teoilla

Viksu Kuopio –ohjelman synnyttäminen ei tapahtunut käden käänteessä. Kävimme laajoja keskusteluja ja järjestimme työpajoja sidosryhmien ja kaupunginvaltuuston kanssa. Visioimme yhdessä sitä, miltä tulevaisuuden resurssiviisas Kuopio voisi näyttää ja ideoimme ohjelmaan sisällytettäviä toimia. Toteutimme asukaskyselyn, johon saimme lähes tuhat vastausta kuntalaisilta. Huomioimme valmistelussa erilaiset EU:n ja Suomen valtion säädökset, maakunnallisen ilmastotiekartan sekä kaupungin strategian ja sitoumukset. Viksumpaan tulevaisuuteen konkreettisin askelin suuntaava ohjelma on yhteisen ponnistuksen tulos.

Viksu Kuopion päätavoitteita ovat, että Kuopio on hiilineutraali vuonna 2030 ja jätteettömyys ja kestävän kulutuksen taso saavutetaan vuoteen 2050 mennessä. Tarkkailemme tavoitteiden edistymistä muun muassa kasvihuonekaasupäästöjen ja kotitalousjätteen määrän, kierrätysasteen ja kulutusperäisen hiilijalanjäljen seurannalla. Yksittäisiä toimenpiteitä tavoitteisiin pääsemiseksi kirjasimme ohjelmaan lähes 200.

Hiilineutraali ilmastoturvallinen kaupunki

Kaupungin tehtävänä on suunnitella ja rakentaa kestävää yhteiskuntaa. Viksu Kuopio haluaa huolehtia, että kasvun tuomat rasitteet ympäristölle hallitaan. Kuopion kaupungin omaa toimintaa uudistetaan niin, että resurssi- ja ilmastonäkökohdat huomioidaan työskentelyn eri vaiheissa, kuten aluesuunnittelussa ja kaavoituksessa sekä kaupunkitekniikan suunnittelussa ja rakentamisessa. Lisäämme yhteistyötä palvelualueiden ja eri organisaatioiden välillä, jotta esimerkiksi tieto tulevissa maanrakennustöissä syntyvistä ylijäämämaista sekä rakennusten purkumateriaaleista tavoittaa niitä hyödyntävän tahon ajoissa.

Vanhan rakennuskannan säilyttäminen ja korjausrakentaminen uudisrakentamisen sijaan säästää resursseja ja auttaa päästöjen vähentämisessä. Myös uudisrakentamista on ohjattava kohti pitkäikäisiä ratkaisuja, hiilinegatiivisuutta ja kiertotaloutta. Puurakentaminen, materiaalien uusiokäyttö sekä monikäyttöiset ja muunneltavat rakennukset ovat osa ratkaisua.

Ilmastoturvallinen kaupunki on varautunut sään ääri-ilmiöihin kuten lisääntyviin rankkasateisiin ja hellejaksoihin. Rakennukset, asuinalueet ja infra tulee suunnitella ja rakentaa kestämään paremmin muuttuvia sääolosuhteita ja sopeutuminen on huomioitava ylläpidossa ja huollossa.

Mutkatonta viisasta liikkumista koko Kuopiossa

Kuopion kasvihuonekaasupäästöistä neljäsosa muodostuu tieliikenteestä. Kaupunki vastaa maankäytön suunnittelusta ja vaikuttaa siten vähäpäästöisen viisaan liikkumisen mahdollisuuksiin Kuopiossa. Lisäämällä pyöräilyä, kävelyä ja joukkoliikenteen käyttöä pienennämme tieliikenteestä aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä ja kohennamme ilmanlaatua sekä ihmisten hyvinvointia.

Parannamme joukkoliikenteen saavutettavuutta runkolinjojen avulla jo lähivuosina. Kehitämme myös kaupunkipyöräjärjestelmää suunnitelmallisesti. Sujuvat jalankulku- ja pyöräilyväylät kaupungissa ja kaupunginosien välillä ovat keskiössä viisaamman liikkumisen edistämisessä.

Viksua elämää monimuotoisessa elinympäristössä

Tulevaisuuden Kuopiossa on nykyistä helpompi valita viksu elämäntapa ja tehdä kestäviä arjen valintoja. Kaupungin on toimittava esimerkkinä sekä tarjottava tietoa ja viksumpia vaihtoehtoja, jotta asukkaiden ja alueen yritysten on myös vaivatonta toimia ilmastokestävästi ja luonnon kantokyvyn rajoissa.

Vaikka kaupunkirakenne tiivistyy, on riittävistä lähiluonto- ja viheralueista huolehdittava. Kaupunkiluonto tukee asukkaiden hyvinvointia ja ilmaston lämmetessä varjoisten alueiden virkistysarvo kasvaa. Säilyttämällä olemassa olevat puut uusilla tonteilla ja rakentamisalueilla vahvistamme myös kaupunkivihreän hiilinieluja. Toimivat viheryhteydet puolestaan tukevat luonnon monimuotoisuutta.

Kuopion kaupunki on suuri metsänomistaja noin 12 500 hehtaarin metsävarannollaan. Tulevaisuudessa kaupungin metsät ovat monikäyttöisiä, monimuotoisia ja niiden hoito ja käyttö on ilmastokestävää. Metsien seurantajärjestelmän avulla seuraamme hiilensidonnan ja monimuotoisuuden kehittymistä kaupungin metsissä. Monimuotoisuutta parannetaan lisäämällä useiden lajien kannalta tärkeän lahopuun määrää ja lehtipuiden osuutta havumetsissä.

Kiertotaloudella luonnonvarojen kestävää käyttöä ja elinvoimaa

Kiertotalouteen siirtyminen on välttämätöntä, jotta luonnon kantokyky ei murene ja ekologinen jälleenrakennus voi alkaa. Kiertotalous on myös mahdollisuus, joka tuo alueellemme elinvoimaa, uusia liiketoimintamahdollisuuksia, tuotekehitystä ja tutkimusta. Kuopion kaupunki haluaa olla kiertotalouden edelläkävijä ja työskennellä, jotta luonnonvarojen käytöstä tulee kestävää.

Viksu Kuopion mukaisesti ilmasto-, kiertotalous ja luontonäkökulma sisällytetään kaikkiin kaupungin hankinta- ja investointiprosesseihin. Kuopio tavoittelee myös jätteettömyyttä ja kotitalousjätteen kierrätysasteen nousemista 65 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Yksi Viksu Kuopion tavoitteista on pienentää koulu- ja päiväkotien ruokalistojen hiilijalanjälkeä ja lisätä kasvisruoan suosiota merkittävästi. Myös ruokahävikki kaupungin ruokapalveluissa on tarkoitus puolittaa vuoteen 2030 mennessä vuoden 2022 tasosta.

Puhdasta energiaa ja älykkäitä ratkaisuja

Kaupunki on ollut mukana valtakunnallisissa Kunta-alan energiasopimuksissa jo vuosikymmeniä. Etsimme jatkuvasti uusia keinoja energiankäytön tehostamiseksi. Energiatehokkuuden parantaminen tuo myös taloudellisia säästöjä.

Kuopion tavoitteena on siirtyä lämmön- ja sähköntuotannossa puhtaisiin vaihtoehtoihin vuoteen 2030 mennessä. Toteutamme muutoksen kehittämällä kaksisuuntaista kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkkoa, siirtymällä vaiheittain matalalämpöiseen kaukolämpöverkkoon sekä hyödyntämällä esimerkiksi aurinkoenergiaa ja hukkalämpöä.

Kokonaisuus syntyy yksittäisistä valinnoista

Luomme teoillamme tulevaisuuden Kuopiota. Meistä jokainen voi osaltaan vaikuttaa siihen miltä elämä Kuopiossa näyttää ja tuntuu kymmenen vuoden kuluttua. Pienemmätkin arjen teot muodostavat yhdessä suuren virran, jonka merkitys heijastuu oman elämän lisäksi ympäristön hyvinvointiin.

Monet viksut teot tuovat elämään myös välittömiä hyötyjä. Liikkumalla viisaasti vaikkapa pyöräillen autoilun sijaan vähennät päästöjä ja hyödyt arkiliikunnasta. Kun valitset lautasellesi kasvisruokaa, voi ympäristön lisäksi oma terveytesi kohentua. Ruokahävikin vähentäminen säästää todennäköisesti samalla lompakkoa. Kiinnittämällä huomiota energiatehokkuuteen esimerkiksi huonelämpötilaa laskemalla vaikutat myös energian käytön kustannuksiisi.

Uuden tavaran tai vaatteen hankkimisen sijaan voit korjata vanhoja ja nauttia aineettomista palveluista. Kenties osan tarvitsemistasi asioista voi lainata, vuokrata tai hankkia yhteiseen käyttöön. Minimoimalla jätteen määrän ja kierrättämällä huolellisesti vähennät ympäristön kuormitusta. Luonnon monimuotoisuutta voit edistää esimerkiksi kitkemällä haitallisia vieraslajeja. Mikäli sinulla on omaa pihaa, voit muuntaa osan nurmesta niityksi ja kasvattaa ruokaa itse. Esimerkissä on voimaa ja voit kannustaa lapsia, nuoria ja muita kanssaihmisiä tekemään kestäviä valintoja.

Meidän on mahdollista saavuttaa tavoite päästöttömästä, jätteettömästä ja kestävästi kuluttavasta kaupungista. Tehdään yhdessä Viksu Kuopio!

Mari Turunen

ympäristöasiantuntija, energianeuvoja

Piia Kukkaslahti

ympäristöasiantuntija