Euroopan liikkujan viikkoa vietetään 16.-22. syyskuuta

Vuosittain syyskuussa vietettävä Euroopan liikkujan viikko kannustaa ihmisiä pohtimaan arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen. Teemaviikon aikana yli 1 400 kaupunkia ja kuntaa ympäri Eurooppaa nostaa esiin toimia, joilla viisasta liikkumista edistetään.

Tuemme ja kehitämme viisasta liikkumista Kuopiossa lukuisin tavoin, ja viisas liikkuminen on yksi uuden Viksu Kuopio –ohjelman pääteemoja. Kaupungin Viksu Kuopio –ohjelma osoittaa suuntaviivat hiilineutraalin, ilmastoturvallisen ja kestävän hyvinvoinnin edistämiselle. Kuopion kasvihuonekaasupäästöistä neljäsosa muodostuu tieliikenteestä. Pienentämällä päästöjä, parannamme samalla ilmanlaatua ja hyvinvointiamme. Tähtäämme kaupunkina siihen, että liikenteessä on entistä turvallisempaa ja houkuttelevampaa liikkua kävellen, pyöräillen ja joukkoliikenteellä sekä viisaan liikkumisen eri tapoja yhdistellen.

Käynnissä olevalla joukkoliikenteen runkolinjojen kehittämistyöllä parannamme palvelujen vaivatonta saavutettavuutta. Vuorovälejä tihentämällä ja liikennöintiaikoja laajentamalla mahdollistamme aiempaa aikatauluvapaamman liikkumisen keskeisimmillä reiteillä. Sujuvat ja nopeat jalankulku- ja pyöräilyväylät kaupungissa ja kaupunginosien välillä ovat keskiössä viisaamman liikkumisen edistämisessä. Tulemme painottamaan väylien kehitystä edelleen myös maankäytön suunnittelussa. Kuopio sai viime vuonna valtionavustusta pyöräpysäköinnin kehittämiseen, ja avustuksen turvin parannamme pyöräpysäköintiä ympäri kaupunkia. Esimerkiksi Lukkarinpuistoon rakentuu tänä vuonna pyörätalli, jossa on paikkoja lähes sadalle pyörälle.

Tämän vuoden erityisteemana Euroopan liikkujan viikolla on yhteiset kaupunkitilat. Yhteiset kaupunkitilat edistävät sosiaalista tasapuolisuutta ja liikenneturvallisuutta, kun kaikilla ihmisillä ja liikkumisen muodoilla on riittävästi tilaa. Kuopion esteettömyyden yleissuunnitelma hyväksyttiin helmikuussa. Esteettömyyttä tullaan parantamaan erityisesti jalankulun laatureiteillä, joilla esteettömyyden tarve on todettu erityisesti. Kaikille turvallinen liikenne mahdollistetaan toimivalla kaupunkirakenteella ja toteutetaan yhdessä hyvillä liikennetavoilla.

Teemaviikko päättyy sunnuntaina 22.9. Auton vapaapäivään. Viksu Kuopion mukaisesti kaupunki tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Auton vapaapäivänä meistä jokainen voi pohtia sitä, kuinka voimme itse vähentää päästöjä arjessamme ja edistää samalla omaa terveyttämme arkiliikunnalla.

Hyvää Euroopan liikkujan viikkoa!

Lue lisää Euroopan liikkujan viikosta (englanniksi)

Tutustu Viksu Kuopio -ohjelmaan.