Biojätteen lajitteluvelvoitteen määräaika lähestyy

Naishenkilö pitää kädessään paperista biojätepussia ja on pudottamassa sitä biojäteastiaan.

Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee syksyn aikana. Kaikkien vakituisten asuinkiinteistöjen Kuopion keskeisellä kaupunkialueella on aloitettava biojätteen lajittelu 30.9. mennessä. Lajitteluvelvoite perustuu jätelain muutoksiin ja paikallisiin jätehuoltomääräyksiin. Tavoitteena on nostaa biojätteen kierrätysastetta merkittävästi.

Biojätteet on joko kompostoitava kotikompostorissa tai lajiteltava biojäteastiaan, jonka jäteauto käy tyhjentämässä. Jätekukko on tiedottanut lajitteluvelvoitteesta laajasti ja pyytänyt asiakkaita ilmoittamaan biojätteen lajittelutavasta. Kuopion alueella on kuitenkin noin 500 kiinteistöä, joilta ilmoitus vielä puuttuu.

Jos kiinteistösi sijaitsee velvoitealueella, mutta ilmoitus on tekemättä, niin asia tulee hoitaa kuntoon viipymättä. Ilmoitus tehdään Jätekukolle ja sen voi tehdä osoitteessa www.biottajat.fi. Sivustolta voi myös tarkastaa kuuluuko oma kiinteistö velvoitealueeseen, jolla biojätteen lajittelu on aloitettava.

Biojätteen keräykseen voi liittyä omalla biojäteastialla tai lähikiinteistöjen yhteisellä biokimppa-astialla. Biojäteastia tyhjennetään sovitun tyhjennysrytmin mukaisesti ja biojäte viedään käsiteltäväksi biokaasulaitokseen. Tyhjennyksistä peritään tyhjennysmaksu. Vaihtoehtoisesti biojätteen voi kompostoida, jolloin saa ravinteikasta multaa omalle pihalle. Myös kompostoinnista on ilmoitettava Jätekukolle.

Biojätteen lajitteluvelvoitteesta ei ole mahdollista saada vapautusta. Jos biojätettä syntyy vain vähän, niin biokimppa tai yhteiskompostori lähinaapureiden kanssa ovat erityisen hyviä vaihtoehtoja. Alueellinen jätehuoltoviranomainen eli Savo-Pielisen jätelautakunta seuraa velvoitteen noudattamista. Sellaiset velvoitteen piiriin kuuluvat kiinteistöt, jotka eivät ilmoita lajittelutapaa, liitetään biojätteen keräykseen toimittamalla kiinteistölle biojäteastia, jota tyhjennetään säännöllisesti.

Lisätietoja biojätteen lajittelusta ja keräyksen järjestämisestä saa Jätekukon Biottajat-sivuilta tai Savo-Pielisen jätelautakunnan verkkosivuilta.