​​Vaarallinen maastopalon alku tiistaina Vuorilammen pohjoispuolella Kuopiossa​

Savua metsässä
Kuva: Kalle Ruokolainen

Tiistaina iltapäivällä havaittiin sattumalta savunhajua lähellä Vuorilammen laavua keskellä metsää. Tarkastuksessa alueelta löytyi mitä ilmeisimmin varomattomasta tulenkäytöstä alkanut vaarallinen maastopalon alku. Kunttaa oli palanut vajaan aarin alueelta ja voimakas tuuli nosti ajoittain palon avoliekkeihin. Palokunta pääsi sammuttamaan palon pienkalustolla ulkoiluväyliä käyttäen.

Tiistaina iltapäivällä Kolmisoppi-Neulamäen Natura-alueella huomattiin sattumalta savunhajua. Voimakas tuuli kuljetti savua metsästä ulkoiluväylälle. Noin sadan metrin päästä löytyi maastopalon alku. Palopaikalta löytyi myös tyhjä kolapullo, karkkipussi ja pilli. Paikalle johti ulkoiluväylältä selvästi tallautunut polku. Palopaikan ympäristö oli myös tallautunut ja kivienkoloissa ollutta tulta oli ilmeisesti yritetty sammuttaa kuntalla tukahduttamalla. Palo rajoittui lopulta noin aarin alueelle, kunnes se sammutettiin.

Kuopion kaupunki kehottaa keskustelemaan kouluissa ja perheissä tulileikkien vaaroista. On muistettava, että tulen saa tehdä ainoastaan virallisilla tulipaikoilla ja vain silloin, kun maastopalovaroitus ei ole voimassa. Suojelualueiden vaikeakulkuisessa maastossa palo voi päästä leviämään vaarallisesti eikä tiettömien ja syrjäisten alueiden sammuttaminen ei ole helppoa ja nopeaa. Voimakas tuuli saattaa tehdä tulipalosta erittäin vaarallisen ja nopeasti leviävän. Jos tuli pääsee leviämään maastoon, pitää siitä tehdä välittömästi ilmoitus hätäkeskukseen eikä luottaa omiin sammutustaitoihin. Maasto on nyt kuivuuden ja tuulisuuden vaikutuksesta herkkää syttymään pienistäkin kydöistä uudelleen.