Uusi ohjeistus selkeyttää vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoituksen muuttamisen kriteerejä
Kuopion kaupunki on laatinut kriteeristön, jolla selkeytetään sitä, millä edellytyksillä vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen voisi muuttaa pysyvään asumiseen. Kriteeristöllä edistetään teoriassa jopa yli kahden ja puolen tuhannen vapaa-ajan asunnon muuttamista pysyvään asumiseen.
Kriteeristössä muutostöitä puoltavina seikkoina on listattu joko alle 5 kilometrin etäisyys lähimmästä alakoulusta tai alle 3 kilometrin kävelyetäisyys vilkkaalta koulukuljetusreitiltä. Lisäksi kriteeristössä todetaan, että lähtökohtaisesti rakennukset, jotka on alun perin rakennettu pysyväksi asunnoksi, kuten sotien jälkeen rakennetut rintamamiestalot, on mahdollista muuttaa takaisin pysyviksi asunnoiksi. Kriteeristö sisältää myös muutostyön kieltäviä kriteerejä, kuten sijainti melu- tai luonnonsuojelualueella.
Kriteeristöä strategisen maankäytön yksikössä valmistelleen kaavoitusinsinööri Juho Palviaisen mukaan hakemuksia vapaa-ajan asunnon muuttamiseksi pysyvään asumiseen haetaan tällä hetkellä vuosittain noin 10–20 kappaletta. Käytäntöjen selkeyttämisellä kaupunki tavoittelee muutostöiden määrän lisääntymistä ja uusien asukkaiden muuttoa Kuopioon. Ulkopaikkakuntalaiset vapaa-ajan asuntojen omistajat ovat potentiaalisia muuttajia, sillä heillä on jo vapaa-ajan asuntonsa kautta selkeä yhteys Kuopioon. Alueita, joissa potentiaalisia vapaa-ajan asuntoja on runsaasti, on mm. Karttulantien varrella, Airakselassa, Vehmersalmella, Pelonniemellä, Savulahdessa, Pajulahdessa, Vuotjärvellä, Juankoskella ja Palonurmessa. Potentiaalisia paikkoja on selvityksen mukaan lähes kaksi ja puoli tuhatta ympäri Kuopiota.
Selkeyttämällä käytänteitä kaupunki pyrkii lisäämään pysyvän asumisen mahdollisuuksia järkevillä sijainneilla ja tukemaan kaupungin kasvua tarjoamalla asumiseen erilaisia ratkaisumahdollisuuksia erilaisille väestöryhmille. Kriteeristö tukee suurempaa kokonaistavoitetta, jonka lähtökohtana on ylläpitää ja kehittää Kuopiota elinvoimaisena ja houkuttelevana asuinpaikkana, nyt ja tulevaisuudessa.
Kaupunginhallitus hyväksyi kriteeristön kokouksessaan 9.9.2024.
Kriteeristöön voi tutustua myös yleiskaavoituksen verkkosivuilla.