Kuopion kaupunginjohtaja esittää, että Kuopion kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Kuopin kaupungin taloustilanne jatkuu vaikeana ja edellyttää jo päätettyjen ratkaisujen ohella lisätoimia. Talouden tervehdyttämiseksi kaupunki hakee yhdessä henkilöstön ja henkilöstöjärjestöjen kanssa pitkävaikutteisia rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia ja uudistuksia, jotka johtavat tehtävien ja työmäärän vähenemiseen.

”Raskain mielin totesimme, että lautakuntien talousarvioesitysten ja talousarviokehyksen välisen kuilun kattamiseksi ei meidän käsissämme ole muuta ulospääsyä kuin henkilöstökustannusten alentaminen”, kertoo kaupunginjohtaja Soile Lahti.  

Kaupunginjohtaja esittää maanantaina 16.9.2024 kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että Kuopion kaupunki aloittaa tuotannollisista ja taloudellisista syistä koko kaupungin henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvotteluilla tavoitellaan pysyviä säästöjä vuoden 2025 aikana yhteensä 5 miljoonan euron edestä. Henkilöstön vähentämistarve on noin 90 henkilötyövuotta. Kuopion kaupungilla on tällä hetkellä n. 3 800 työntekijää.

”Vähennyksissä pyritään hyödyntämään eläköitymisiä sekä tehtävien ja toiminnan uudelleenjärjestelyitä, mutta on kuitenkin mahdollista, että tavoitteen saavuttamiseksi joudutaan henkilöstöä myös irtisanomaan ja osa-aikaistamaan”, kertoo Kuopion kaupungin henkilöstöjohtaja Anu Tiikasalo.

Kuopion kaupunginvaltuusto on keväällä 2024 hyväksynyt talouden tasapainotuksen ohjelman, jota toimeenpannaan seuraavien vuosien aikana. Tavoitteena on tasapainoinen talous vuonna 2027, mikä vaatii yhteensä 35 miljoonan euron vuosittaiset, pysyvät säästöt kaupungin budjetista.  Valtuusto linjasi jo keväällä, että mikäli tasapainotusohjelman seurannan yhteydessä osoittautuu, että päätetyt toimenpiteet ovat riittämättömiä talouden tasapainon saavuttamiseksi, keinovalikoimaa voidaan laajentaa mm. veronkorotuksiin ja yhteistoimintaneuvotteluihin. Yhteistoimintaneuvottelut eivät poista tarvetta jatkaa pidemmän aikavälin talouden tasapainotustyötä päätetyn ohjelman mukaisesti.

”Yt-neuvotteluiden taustalla oleva hankala talouden tilanne ei ole Suomen kuntakentässä poikkeuksellinen. Vaikeaan tilanteeseen vaikuttavat muun muassa pitkittynyt taloustaantuma ja kuntien menokehityksen raju kasvu sekä valtionosuuksien heikentyminen hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen”, avaa tilannetta Kuopion kaupungin talousjohtaja Marja-Leena Martikainen.