Kaukokulkeuma sekä työmaan pölyt heikentävät ilmanlaatua

Työmaan pölyt heikensivät ilmanlaatua tiistaina 10.9. Kuopiossa, jolloin voimakas etelätuuli nostatti pölyä ilmaan. Tasavallankadun mittausasemalla ylittyi hiukkasten (PM10) vuorokausiraja-arvo 50 ug/m3 sekä pienhiukkasten (PM2,5) WHO:n ohjearvo 15µg/m³.

Lisäksi pienhiukkasten (PM 2,5) kaukokulkeumaepisodi heikensi ilmanlaatua Pohjois-Savossa vielä koko loppuviikon sekä vielä maanantaina. Pienhiukkasten WHO:n terveysperusteinen vuorokauden ohjearvo ylittyi useilla mittausasemilla. Pölyt tulevat pääosin Venäjältä. Huomattavaa on että, hiukkaset ovat pääosin tosi pientä hiukkasta, PM1-kokoluokkaa. PM1 kokoluokan hiukkaset pääsevät kulkeutumaan syvälle keuhkoihin ja verisuoniin.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla ja Ilmatieteen laitoksen sivuilla. Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, jotka ovat ladattavissa Android-käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.