Kuopion kaupunginhallituksen päätöstiedote 9.9.2024

Kuopion kaupunginhallitus kokoontui eilen maanantaina 9.9.2024 ja päätti seuraavasti:

Asemakaavan muutosehdotus, Tehdaskadun yritysalue

Kaavamuutoksen tarkoituksena on kehittää aluetta teollisuus- ja varastorakentamisesta keskustan lähialueelle paremmin sopivaksi yritysalueeksi sekä mahdollistaa yritys- ja liikerakentaminen alueelle. Ehdotus on ollut nähtävillä ja siitä on saatu 5 lausuntoa.

Maanomistajan pyynnöstä kortteliin 66 laaditaan uusi kaavaehdotus, minkä vuoksi kaava-alue on päädytty jakamaan kahteen osaan. Muilta osin kaava viedään hyväksymiskäsittelyyn. Tarkistettuun ehdotukseen on tehty vähäisiä, kaavamerkintöihin ja selostukseen kohdistuvia täsmennyksiä, joiden tarkoituksena on vastata maanomistajien tarpeisiin sekä selkeyttää liito-oravien kulkuyhteyksiin liittyviä määräyksiä. Kaavan perusratkaisua ei ole muutettu. Muutokset eivät ole olennaisia, joten kaavaehdotusta ei tarvitse asettaa uudelleen nähtäville.

Esityslistan liitteenä runsaasti aineistoa aiheeseen liittyen: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024387-3

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy ja esittää edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi:

  • asemakaavan muutosehdotuksen
  • asemakaavan liittyvän sitovan tonttijaon

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Asemakaavan muutosehdotus / Nilsiän linja-autoasema

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa liikerakennuksen sijoittaminen kaavamuutoksella muodostuvalle liiketontille. Suunnittelualue sijaitsee Nilsiän keskustan 50. kaupunginosassa Paavontien ja Nilsiäntien risteyksen pohjoispuolella.

Esityslistan liitteenä runsaasti aineistoa aiheeseen liittyen: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024387-4

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy ja esittää edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi:

  • asemakaavan muutosehdotuksen
  • asemakaavaan liittyvän sitovan tonttijaon

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoituksen muuttamisen kriteeristö

Kaupunginhallitus päätti vuoden 2023 talousarviossa tavoitelisäyksestä, jonka mukaan ”käynnistetään selvitys, jonka pohjalta tehdään linjaus vapaa-ajan asuntojen käyttöön muuttamisen kriteereistä.”. Selvityksen käytännön työn laadinta ohjattiin silloin kaupunginhallituksen ohjauksessa toimineelle strategisen maankäytön yksikölle.

Selvitystyön aikana on tutustuttu lukuisiin vastaavanlaisiin selvityksiin muualla Suomessa. Kuopion kriteeristöä on valmisteltu ensisijaisesti viranomaisharkintaa helpottavaksi ohjeistukseksi. Kun kriteerit rakennuspaikalla täyttyvät, ovat edellytykset myönteiselle päätökselle vahvat, mutta ei automaattiset. Viranhaltijalla oleva harkintavalta säilyy, sillä jokainen rakennuspaikka on yksilö ja vaatii tapauskohtaista harkintaa.

Maaseutu- ja ranta-asuminen on monen suomalaisen pitkäaikainen unelma. Selkeyttämällä käytänteitä kaupunki pyrkii lisäämään pysyvän asumisen mahdollisuuksia järkevillä sijainneilla ja tukemaan kaupungin kasvua tarjoamalla asumiseen erilaisia ratkaisumahdollisuuksia erilaisille väestöryhmille. Kriteeristö tukee suurempaa kokonaistavoitetta, jonka lähtökohtana on ylläpitää ja kehittää Kuopiota elinvoimaisena ja houkuttelevana asuinpaikkana.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoituksen muuttamisen kriteeristön valmisteluohjeeksi vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoitusten muutosten ohjaamiseen, suunnitteluun ja lupa-asioiden valmisteluun.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Vt 5 – Humalajoki, tarkistettu osayleiskaavaehdotus

Vt-5 Humalajoen osayleiskaavatyö päätettiin laittaa vireille sen jälkeen, kun kaavoitusohjelma oli julkaistu keväällä 2023. Kaavatyön päätavoitteena on mahdollistaa valtatie 5:n parantamiseen tähtäävän tiesuunnitelman hyväksyminen tekemällä pieniä muutoksia Kuopion etelärajalla oleviin tielinjauksiin. Kaavaehdotus on ollut nähtävänä 27.3. -25.4.2024 ja siitä on saatu kaksi lausuntoa ja kaksi muistutusta.

Kaavaehdotukseen on tehty saatujen lausuntojen ja muistutusten perusteella pieniä korjauksia ja muutoksia kaavakarttaan, -merkintöihin ja -määräyksiin. Kaavaselostusta on täydennetty saatujen lausuntojen, muistutusten ja viranomaisneuvottelun pohjalta.

Esityslistan liitteenä runsaasti aineistoa aiheeseen liittyen: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024387-6

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy 13.8.2024 päivätyn tarkistetun osayleiskaavaehdotuksen ja esittää sen edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Hankehakemus / Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus (Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelma/Kestävä kaupunkikehittäminen)

Savonia-ammattikorkeakoulu ja Kuopion kaupunki ovat jättäneet hankehakemuksen ”Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus” -ryhmähankkeeseen. Hankkeen suunniteltu toteutusaika on 1.10.2024 – 30.9.2026. Kuopion kaupunki on hankkeen osatoteuttajana ja vastaa kaupunkikehitysalustojen ja omien verkostojensa tarjoamisesta sekä yritysrajapintatoiminnoista hankkeessa. Hankkeen toteutukseen osallistuvat elinvoima- ja konsernipalvelujen palvelualueelta strategian ja kehittämisen vastuualue (kehittämisasiantuntija tehtävä) sekä yrityspalvelu/Business Kuopio (yritysasiantuntijan tehtävä).

Kokonaisturvallisuus on nostettu valtion toimesta aluekehitystavoitteiden keskeiseksi uudeksi teemaksi. Hankkeen tavoitteena on tukea kaupungin innovaatiovetoista kasvua, kilpailukykyä, elinvoimaa, työllisyyttä ja kansainvälistymistä kokonaisturvallisuuden alueella. Hanke on kiinteä osa Kuopion innovaatiotoiminnan ekosysteemin kehittämistyötä.

Kaupungit tarvitsevat uusia ratkaisuja tulevaisuuden globaaleihin turvallisuushaasteisiin vastaamiseen. On tarve ennakoida muutoksia, vahvistaa toimintojen resilienssiä sekä tukea asukkaiden kriisinkestävyyttä. Hankkeessa mm. järjestetään monialaisia yhteiskehittämisen työpajoja ja kokeilutoimintaa kaupunki- ja maaseutualueella varautumisen vahvistamiseksi ja uusien toimintatapojen tunnistamiseksi, ja tuotoksia hyödynnetään perustettavan osaamiskeskuksen toimintamallin kehittämisessä. Hankkeen toimenpiteillä konkretisoidaan innovaatioekosysteemeille kokonaisturvallisuuden avaamia liiketoimintamahdollisuuksia kansallisesti ja kansainvälisesti sekä kehitytään turvallisuusuhkien ennakoinnissa.

Hankkeessa luodaan toimintamalli käynnistää Kuopiossa kansallinen kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää rahoittaa enintään 30 % osuudella Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus -hanketta siten, että rahoitussumma on enintään 199 825 euroa.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Pulkonkosken koulun lakkauttaminen

Kuopion kaupunginvaltuusto päätti 20.5.2024 osana talouden tasapainotusohjelmaa, että mikäli koulujen oppilasmäärät alittavat valtuuston asettamat raja-arvot, käynnistetään jatkossa säännönmukaisesti lakkauttamisprosessi:

  • 1–6 koulujen tulee olla vähintään yksisarjaisia kaupunkialueella (yksi sarja tarkoittaa 23 oppilasta/vuositaso)
  • 1–6 koulujen tulee olla vähintään 3-opettajaisia muualla
  • Luokkien 7–9 osalta opetus toteutetaan vähintään 2-sarjaisissa kouluissa (yksi sarja tarkoittaa 23 oppilasta/vuositaso) kuitenkin huomioiden verkoston saavutettavuus ja kohtuulliset koulumatkat

Kuopion perusopetus toimeenpanee kaupunginvaltuuston päätöksen ja aloittaa Pulkonkosken koulun lakkautusprosessin, koska koulu alittaa valtuuston asettaman raja-arvon koulun koon osalta. Pulkonkosken koulu on kaksiopettajainen ja opetus toteutetaan yhdysluokissa 1–3 ja 4–6. Pulkonkosken koulun oppilasmäärä on tällä hetkellä 26 ja oppilasmäärä on laskeva. Valtaosa oppilaista on koulukuljetuksessa.

Pulkonkosken alueella järjestetään vain vuosiluokkien 1–6 opetus. Pulkonkosken alueen lasten varhaiskasvatus ja esiopetus järjestetään Maaningan keskustaajamassa, samoin vuosiluokkien 7–9 opetus.

Lisäksi kaupunginvaltuusto on linjannut osana talouden tasapainotusohjelmaa, että ylläpitokustannusten ja korjausvelan vähentämiseksi palvelutuotannolle tarpeettomista tiloista luovutaan mahdollisimman pian. Pulkonkosken koulu on elinkaarensa päässä ja vaatisi lähitulevaisuudessa laajan peruskorjauksen, jonka kustannusarvio on noin 2 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se esittää kaupunginvaltuustolle:

  1. Pulkonkosken koulu lakkautetaan 1.8.2025 alkaen.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää, että:

  1. Pulkonkosken koulun lakkauttamispäätöksestä järjestetään paikan päällä koululla mahdollisimman pian avoin keskustelutilaisuus.
  2. Pulkonkosken koulun lakkauttamispäätöksen toimeenpanoa seurataan ja toteutuneita vaikutuksia arvioidaan lapsivaikutusten arviointiprosessin mukaisesti.

Merkitään, että vaikutusmahdollisuuksien varaamiseksi toteutetun verkkokyselyn tulokset on jaettu kaupunginhallituksen jäsenille sähköisesti.

Kaupunginhallituksen jäsen Sallamaarit Markkanen teki esityksen, että päätös palautetaan valmisteluun saatteella, että päätösaineistoon tulevat laskelmat lakkauttamisen kustannusvaikutuksista, korjauskustannusarviot ja päivitys vaikutusten arviointiin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen kannatti esitystä.

Kannatetusta esityksestä äänestettiin siten, että JAA on asian käsittelyn jatkaminen ja EI on Markkasen tekemä palautusesitys.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 JAA ääntä (Ari Koskinen, Tiina Kaartinen, Björn Cederberg, Miia Eskelinen-Fingerroos, Vuokko Hämäläinen, Kaisa Kantele, Jaakko Kosunen) ja 3 EI ääntä (Aleksi Eskelinen, Vesa Linnanmäki ja Sallamaarit Markkanen). Asian käsittelyä siis jatkettiin.

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti kaupunginjohtajan päätösehdotuksen.

Lisäksi kaupunginhallitus totesi, keskustelutilaisuudet koulujen lakkauttamisista ovat tiistaina 17.9. klo 18–20 Palonurmen koululla ja torstaina 19.9. klo 18–20 Pulkonkosken koululla. Keskustelutilaisuuksista laadittu muistio liitetään kaupunginvaltuuston käsittelyyn tulevaan materiaaliin. Asia etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn 23.9.2024.

Palonurmen koulun lakkauttaminen

Kuopion kaupunginvaltuusto päätti 20.5.2024 osana talouden tasapainotusohjelmaa, että mikäli koulujen oppilasmäärät alittavat valtuuston asettamat raja-arvot, käynnistetään jatkossa säännönmukaisesti lakkauttamisprosessi:

  • 1–6 koulujen tulee olla vähintään yksisarjaisia kaupunkialueella (yksi sarja tarkoittaa 23 oppilasta/vuositaso)
  • 1–6 koulujen tulee olla vähintään 3-opettajaisia muualla
  • Luokkien 7–9 osalta opetus toteutetaan vähintään 2-sarjaisissa kouluissa (yksi sarja tarkoittaa 23 oppilasta/vuositaso) kuitenkin huomioiden verkoston saavutettavuus ja kohtuulliset koulumatkat

Kuopion perusopetus toimeenpanee kaupunginvaltuuston päätöksen ja aloittaa Palonurmen koulun lakkautusprosessin, koska koulu alittaa valtuuston asettaman raja-arvon koulun koon osalta. Palonurmen koulu on kaksiopettajainen ja opetus toteutetaan yhdysluokissa 1–3 ja 4–6. Palonurmen koulun oppilasmäärä on tällä hetkellä 32 ja oppilasmäärä on laskeva. Valtaosa oppilaista on koulukuljetuksessa. Palonurmen alueen lasten vuosiluokkien 7–9 opetus järjestetään Nilsiän yhtenäiskoulussa.

Lisäksi kaupunginvaltuusto on linjannut osana talouden tasapainotusohjelmaa, että ylläpitokustannusten ja korjausvelan vähentämiseksi palvelutuotannolle tarpeettomista tiloista luovutaan mahdollisimman pian. Palonurmen koulu on elinkaarensa päässä ja vaatisi lähitulevaisuudessa laajan peruskorjauksen, jonka kustannusarvio on noin 2 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se esittää kaupunginvaltuustolle:

  1. Palonurmen koulu lakkautetaan 1.8.2025 alkaen.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää, että:

  1. Palonurmen koulun lakkauttamispäätöksestä järjestetään paikan päällä koululla mahdollisimman pian avoin keskustelutilaisuus.
  2. Palonurmen koulun lakkauttamispäätöksen toimeenpanoa seurataan ja toteutuneita vaikutuksia arvioidaan lapsivaikutusten arviointiprosessin mukaisesti.

Merkitään, että vaikutusmahdollisuuksien varaamiseksi toteutetun verkkokyselyn tulokset on jaettu kaupunginhallituksen jäsenille sähköisesti.

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti kaupunginjohtajan päätösehdotuksen.

Lisäksi kaupunginhallitus totesi, keskustelutilaisuudet koulujen lakkauttamisista ovat tiistaina 17.9. klo 18–20 Palonurmen koululla ja torstaina 19.9. klo 18–20 Pulkonkosken koululla. Keskustelutilaisuuksista laadittu muistio liitetään kaupunginvaltuuston käsittelyyn tulevaan materiaaliin. Asia etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn 23.9.2024.

Kaupunginhallituksen kokouslista liitteineen on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2024387