Tarjoilupaikkojen jään mikrobiologinen laatu tutkittiin kesän aikana
Ympäristöterveydenhuollon kartoitusprojektissa otettiin jäänäytteitä 40:stä tarjoilupaikasta kesällä 2024. Näytteistä tutkittiin jään mikrobiologista laatua. Yli puolet tutkituista näytteistä saavutti laatuvaatimukset ja -tavoitteet.
Tarkoituksena oli selvittää tarjoilupaikoissa valmistetun jään mikrobio-ogista laatua ja jään valmistamiseen liittyvän omavalvonnan toteuttamista.
Näytteitä kerättiin kesä-heinäkuun aikana yhteensä 40 kappaletta Kuopion ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueelta. Näytteenotto-kohteiksi valittiin sellaisia tarjoilupaikkoja, joissa valmistetaan jäätä, joka on kosketuksessa elintarvikkeen kanssa tai jota käytetään elin-tarvikkeena. Näytteenoton yhteydessä tarkastettiin jääpalakoneiden ja jään käsittelyyn tarkoitettujen välineiden puhtaus sekä jään valmis-tamiseen ja käsittelyyn liittyvä omavalvonta.
Toimijoita tiedotettiin tulevasta projektista keväällä tiedotekirjeellä. Varsinainen näytteenotto toteutettiin ennalta ilmoittamattomana ajan-kohtana.
Laatuvaatimukset ja tavoitteet täyttyivät yli puolessa tutkituista kohteista
Tarjoilupaikkojen valmistaman jään laatu oli yli puolessa (55 %) kohteista (22 /40) laatuvaatimusten ja -tavoitteiden mukainen. Uusintanäytteiden tulokset huomioiden 80 % projektissa mukana olleista kohteista saavutti jäälle asetetut laatuvaatimukset ja -tavoitteet.
Lainsäädännön laatuvaatimuksena on, että talousvedestä ja siitä valmistetusta jäästä ei saa löytyä E. colia tai suolistoperäisiä enterokokkeja. Lainsäädännön laatutavoitteena on, että talousvedestä ja siitä valmistetusta jäästä ei löydy koliformisia bakteereita. Heterotrofisten pesäkeluvun (22 °C) osalta Ruokaviraston suositus on, että heterotrofinen pesäkeluku on jäässä alle 1000 pmy/ml.
Laatuvaatimus jäi saavuttamatta kahdessa näytteenottokohteessa, joiden näytteistä todettiin raja-arvot ylittävät pitoisuudet suolistoperäisiä enterokokkeja ja/tai E.coli -bakteeria. Laatutavoitteet eivät täyttyneet 18 näytteessä. Yleisin syy laatutavoitteen ylitykselle oli näytteen korkea heterotrofinen pesäkeluku (22 °C), mutta myös koliformisia bakteereita todettiin viidessä näytteessä.
Valvontakohteita, joissa laatuvaatimukset tai tavoitteet eivät täyttyneet, kehotettiin puhdistustoimiin, minkä jälkeen otettiin uusintanäytteet. Uusintanäytteiden osalta laatuvaatimus saavutettiin kaikissa otetuissa näytteissä. Laatutavoite jäi uusintanäytteidenkin jälkeen saavuttamatta kahdeksassa kohteessa, joissa näytteen heterotrofinen pesäkeluku (22 °C) ylitti suosituksen.
Omavalvontasuunnitelma jääpalakoneen puhdistuksesta ja huollosta puuttui 20 %:ssa näytteenottokohteista. Tämä ei kuitenkaan täysin selittänyt näytteiden huonoa laatua, sillä vain kolmessa kohteessa oli sekä näytetulos huono että omavalvonta puutteellinen. Sen sijaan omavalvonnan noudattamisessa havaittiin jonkin verran puutteita, mikä voi osaltaan selittää näytetuloksia.
Toimijoille on annettu ohjeistusta jääpalakoneen puhdistuksesta ja huollosta sekä jään käsittelystä. Toimijoita on myös ohjeistettu jään valmistuksen ja käsittelyn lisäämisestä omavalvontaan, mikäli tässä todettiin puutteita. Omavalvontaan kohdistuvien korjaavien toimenpiteiden toteutuminen valvotaan kartoitusprojektin jälkeen tehtävillä uusintatarkastuksilla.
Elintarvikevalvonta valvoo jään valmistusta osana suunnitelmallista valvontaa Oiva –tarkastuksilla.