Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti lakkauttaa Palonurmen ja Pulkonkosken koulut 1.8.2025 alkaen

Kuopion kasvun ja oppimisen lautakunta päätti 3.9.2024, että Palonurmen ja Pulkonkosken koulut lakkautetaan ensi vuonna 1.8.2025 alkaen. Päätökseen liitettiin lautakunnan jäsenten ja keskeisten viranhaltijoiden vierailu molemmilla kouluilla avoimessa keskustelutilaisuudessa kuulemassa oppilaita, huoltajia ja muita aiheesta kiinnostuneita. Palonurmen oppilaat siirtyvät päätöksen mukaan Nilsiän yhtenäiskouluun ja Pulkonkosken oppilaat Maaninkajärven kouluun.

Seuraavaksi päätösesitys etenee Kuopion kaupunginhallituksen käsiteltäväksi maanantaina 9.9.2024, ja sen jälkeen kaupunginvaltuuston lopulliseen päätöksentekoon.

Koulujen lakkauttaminen on osa talouden tasapainotusohjelman toteutusta

Maaseutualueella lapsimäärä on ollut laskeva viime vuosina ja ennusteiden mukaan väheneminen jatkuu myös tulevaisuudessa. Osa koulukiinteistöistä on huonokuntoisia ja vaatisi välittömän peruskorjauksen. Lisäksi kelpoisen henkilöstön saaminen on ollut vaikeaa ja vaihtuvuus suurta.

Kuopion kaupunginvaltuusto päätti viime toukokuussa perusopetuksen kouluverkon oppilasmäärien raja-arvot, joiden alittuessa käynnistetään lakkauttamisprosessi. Palonurmen ja Pulkonkosken koulut eivät täytä valtuuston asettamia raja-arvoja (molemmat koulut ovat 2-opettajaisia). Lisäksi kaupunginvaltuusto linjasi osana talouden tasapainotusohjelmaa, että palvelutuotannolle tarpeettomista tiloista luovutaan mahdollisimman pian. Tämä vähentää ylläpitokustannuksia ja korjausvelkaa.

Kaikkiin kouluihin ja päiväkoteihin kohdistuu säästöjä ensi vuonna

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti kokouksessa myös omasta talousarvioehdotuksestaan vuodelle 2025. Sen mukaan perusopetuksen osalta arvio ylittää raamin n. 1,7 M€:lla ja varhaiskasvatuksen osalta n. 3,4 M€:lla. Esitys sisälsi mm. seuraavia muutoksia perusopetuksen osalta: koulunkäynninohjaajien määrää vähennetään, opetushenkilöstön kouluttautumista rajoitetaan ja pienten koululaisten iltapäivätoimintaa vähennetään tai lopetetaan kokonaan. Varhaiskasvatuksessa mm. esiopetuksessa luovutaan oppikirjoista, varahenkilöjärjestelmä lopetetaan ja osa avoimia päiväkoteja ja kerhotoimintaa lakkautetaan.

Vuoden 2025 talousarvioprosessi etenee niin, että kaupunginjohtaja Soile Lahti valmistelee omaa talousarvioesitystään ja se julkaistaan 3.10.2024. Kaupunginhallitus antaa esityksensä tulevan vuoden talousarviosta 28.10.2024 ja kaupunginvaltuusto päättää vuoden 2025 talousarvion 25.11.2024 kokouksessaan. 

Palonurmen ja Pulkonkosken koulujen lakkauttamispäätökset olivat raskaita, mutta oikeansuuntaisia. Niiden myötä talouden tasapainotus etenee oikeaan suuntaan. Muun kouluverkon osalta tarkastelua tehdään talouden tasapainotusohjelman mukaisesti syksystä 2024 alkaen. Säästötoimenpiteet jatkuvat myös muissa kaupungin palveluissa.