Kaupunginjohtajan blogi: Lasten sivistykselliset perusoikeudet on taattava

Kuopion talouden tasapainotusohjelma ja erityisesti sen kouluverkostoa koskevat toimenpiteet ovat herättäneet runsaasti keskustelua mielipidepalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Kaupungin sivistystoimen johto on avannut aihetta opetuksen järjestämisen näkökulmasta pyrkien osoittamaan, että Kuopiossa ei ole erikseen maaseudun lapsia eikä kaupungin lapsia, vaan kysymys on yhteisistä lapsistamme, joille kaupunki opetuksen järjestäjänä pyrkii tarjoamaan laadukasta perusopetusta yhdestä ja samasta budjetista.

Opetuksen järjestäjä ei voi tarkastella kysymystä talouden tasapainotusohjelman toimeenpanosta ja lasten sivistyksellisten perusoikeuksien toteutumisesta osasina vaan kaikkien kuopiolaisten lasten edun, tulevaisuuden ja perusopetuksen kannalta. Ei ole sivistyksellisten oikeuksien yhdenvertaista toteuttamista, jos muualla kuin maaseudulla, jossa koulut ovat jo itsessään suuria, myös opetusryhmäkoot kasvavat suuriksi ja oppimisen tuki vähenee talouden tasapainotustyön ja resurssien niukkuuden takia. Eikä ole lasten sivistyksellisten perusoikeuksien mukaista, jos perusopetus ei olisi maaseudulla tosiasiallisesti saavutettavaa. Kuopio opetuksen järjestäjänä on vastuussa ja haluaa, että myös maaseudun pienten koulujen oppilailla on mahdollisuus laadukkaaseen opetukseen turvallisissa ja terveellisissä tiloissa.

Korkein hallinto-oikeus on useissa koulujen lakkautuksia koskevissa ratkaisuissaan todennut, että perustuslain ja perusopetuslain asettamissa puitteissa kunnalla on laaja harkintavalta järjestää kouluverkkonsa. Näitä rajoja Kuopio opetuksen järjestäjänä noudattaa myös talouden tasapainotusohjelmansa toimeenpanossa.

Keskustelun yhteydessä esille on noussut voimakkaan kriittisessä sävyssä maaseudun kehittäminen yleisesti, mikä on pidettävä erillään lasten sivistyksellisten perusoikeuksien toteuttamisesta. Pyysin laskelmia siitä, minkä verran kaupunki on investoinut maaseudulle ja entisiin kuntaliitoskuntiin.

Tarkastelu osoittaa, että Kuopio on investoinut maaseutualueiden kouluihin, päiväkoteihin, urheilutaloihin, palvelukeskuksiin ja terveyskeskuksiin ajanjaksolla v. 2018-2024 yhteensä 69,2 miljoonaa euroa ja tarkastelua edeltävästi lisäksi Kissakuusenkoulun 12,1 miljoonan investointi. Täydellinen talonrakennuksen investointilistaus on löydettävissä Kuopion verkkosivuilta Talouden tasapainotus -välilehdeltä. Alueittain investoinnit jakautuvat seuraavasti:

  • Juankoski 6,1 milj. eur
  • Kaislaistenlahti 9,0 milj. eur
  • Karttula 4,0 milj. eur (tämän lisäksi Kissakuusenkoulu vuodelta 2016 12,1 miljoonaa euroa)
  • Maaninka 7,9 milj. eur
  • Nilsiä 8,4 milj. eur
  • Riistavesi 13,9 milj. eur
  • Vehmersalmi 2,1 milj. eur
  • Kurkimäki 1,7 milj. eur
  • Hiltulanlahti 16,1 milj.eur

Talonrakennuksen investointien päälle tulevat vielä yhdyskuntarakentamisen investoinnit, jotka etenkin Tahkon matkailualueelle Nilsiään ovat merkittävät.

Kokemukseni perusteella entisenä pienen kunnan johtajana katson, että investoinnit eivät olisi tässä mittaluokassa olleet näissä kunnissa mahdollisia ilman Kuopiota. Maaseudun kehittämiseen on myös muuta toimintaa ja rahoitusta, jota käytämme aktiivisesti. Kaupunki on esimerkiksi äskettäin palkannut maaseutualueiden kaavoittajan, jonka tehtävänä on maaseutualueiden elinvoiman kehittäminen kaavoituksen keinoin. Tuemme avustuksin maaseutualueiden hankkeita ja olemme myös varautuneet rahoittamaan valokuituyhteyksiä alueilla, joilla ne eivät kehity markkinaehtoisesti. Haluamme, että meillä on eläväinen maaseutu ja osoitamme sitä teoin.

Kuopio jatkaa talouden tasapainotusohjelman toimeenpanoa määrätietoisesti. Kun lautakuntien talousarvioesitykset valmistuvat tällä viikolla, arvioimme, mitä lisätoimenpiteitä kaikilla kaupungin toimialoilla on tarpeen käynnistää. Kuopion kaupungin II osavuosikatsaus osoittaa, että talouden rakenteen alijäämän korjaaminen edellyttää yhä lisää toimenpiteitä. Toimet tulevat olemaan laajoja ja viestimme niistä lähiaikoina lisää.

Kaupunki haluaa toteuttaa talouden tervehdyttämisen avoimesti ja osallistavasti. Tätä varten olemme avanneet verkkosivuillemme Talouden tasapainotus -välilehden, jonne on koottu aiheeseen liittyvää materiaalia sekä uutena Usein kysytyt kysymykset -palstan, jonne olemme koonneet meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä talouden tasapainotustyöstä. Toivon, että tutustut päivittyvään UKK-palstaan, ja mahdollisia uusia kysymyksiä voi esittää osoitteeseen verkkotoimitus@kuopio.fi. Syksyn aikana tulemme myös järjestämään keskustelutilaisuuksia, joissa voimme paikan päällä pureutua kysymyksiin. Tilaisuuksien ajankohdat ja paikat ilmoitetaan piakkoin.

Pysythän kuulolla!

Soile Lahti

Kaupunginjohtaja