Torin ja Puijonkadun suunnitelmia esitellään yleisötilaisuudessa

Kuopion kaupunki järjestää kaikille avoimen yleisötilaisuuden torin ja Puijonkadun suunnittelutyöstä. Tilaisuus järjestetään tiistaina 10. syyskuuta kaupungintalon juhlasalissa kello 16.30–18.30. Tilaisuudessa esitellään Gehl Architectsin laatimaa suunnitelmaa, joka koskee Kuopion toria, kaupungintalon ympäristöä sekä torin ja rautatieaseman välistä Puijonkadun osuutta.

Kaupunkien keskustat ovat jatkuvassa muutoksessa ja vetovoiman säilyttäminen on erityinen haaste. Kuopiossa ydinkeskustan ja torin ympäristön elävöittäminen on yksi tärkeimmistä koko kunnan ja seudun elinvoimaa edistävistä kehittämistoimenpiteistä. Keskustan kaupallisen vetovoiman kehittäminen on yleissuunnittelun ohella ajankohtaista kaupunkisuunnittelussa tänä syksynä. Kuopion tori on sekä kuopiolaisten yhteinen olohuone että kaupungin kasvot ulospäin. Suunnittelun tavoitteena onkin toimiva, vetovoimainen, talvikaudellakin aktiivinen ja erityisesti käyttäjien näkökulmasta mietitty ihmislähtöinen kokonaisuus.

Suunnittelutyössä yhteensovitetaan useampia torin ympäristössä meneillään olevia hankkeita, kuten uuden torilavan ja puolikiinteiden ympärivuotisuutta lisäävien kahvila- ja ravintolarakennusten suunnittelua sekä Puijonkadun kehittämistä ennen perusparannuksen tarkempaa suunnittelua.

Esiteltävä suunnitelma on torin kehittämisen kokonaisvisio, jonka toimenpiteitä edistetään tarkemmalla suunnittelulla mahdollisuuksien mukaan ja hanke kerrallaan tulevina vuosina.

Lähtökohtana ihmisen kokemus kaupunkitilasta

Gehl Architectsin suunnittelun lähtökohtana on ihmisen kokemus kaupunkitilasta, ja siten heidän suunnitteluprosessinsa lähtee aina ensin ihmisestä, etenee ympäröivään tilaan ja lopuksi rakennuksiin. Torin alueella on keskitytty toimintojen selkeyttämiseen, toria reunustavien merkkirakennusten esille nostamiseen sekä viihtyisyyden ja sujuvuuden lisäämiseen. Kaupungintalon ympäristön potentiaali torin vetovoimaa lisäävänä puistoalueena ja ympäristöön yhdistävänä linkkinä on tunnistettu suunnitelmassa. Puijonkadun osalta on tutkittu eri liikennemuotojen selkeyttämistä, keskustaan saapumisen viihtyisyyttä sekä Puijonkadun kivijalkaliiketilojen toimintaa tukevaa katuympäristöä. Puijonkadun suunnittelussa erityisen tärkeänä on nähty lisäksi kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen edellytysten parantaminen sekä puuston ja kaupunkivihreän lisääminen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutuminen.

Asukkaat ja torin käyttäjät mukana kehittämisessä

Suunnittelutyön tueksi kaupunki keräsi asukkaiden ja vierailijoiden ajatuksia ja toiveita torin kehittämiseksi kesällä avoinna olleella kyselyllä. Torilla ja keskustassa asioivat pääsivät vaikuttamaan siihen, millä tavoin toria ja Puijonkatua lähdetään kehittämään. Asukkaiden näkemyksiä suunnitelmista tullaan keräämään myös esittelyn jälkeen, kun suunnitelmat asetetaan julkisesti nähtäväksi syyskuun lopulla.

Suunnitelman on teettänyt Kuopion kaupunkisuunnittelu- ja kaupunkitekniikan palvelut yhdessä Kuopion keskustan kehittämisyhdistyksen ja Kuopion Pysäköinti Oy:n kanssa.