Kansallisen kaupunkipuiston blogi: Kaupunkipuiston vesialueet 250 vuotta

Kuopion kaupunki sai perustamisen yhteydessä lahjoitusmainaan vesialueita keskustan läheisyydestä ja Etelä-Kallaveden saaristosta. Nämä alueet ovat valtaosaltaan nykyisin osa kansallista kaupunkipuistoa ja läheinen osa kaupungin historiaa vesiyhteyksiensä ansiosta. Vuonna 2025 kaupungin lisäksi myös kaupunkipuiston vesialueet täyttävät 250 vuotta.

Kalastus, ja niin myös kalakannat, on aikojen saatossa muuttuneet. Kuha on noussut niin vapaa-ajan kuin kaupallisen kalastuksen osalta tärkeimmäksi lajiksi. Kuhakannat ovat nousseet jatkuvasti 90-luvulta saakka. Nyt vasta seurantatilastoissa näkyy kuhan osalta pientä tasaantumista: mikään ei toki kasva ikuisesti. Kallaveden ympäristötarkailussa on näkynyt myös ennätysmäärä poikastuotantoa tulevia vuosia varten. Myös ahven on hyötynyt lämpimistä ja pitkistä kesistä jolloin se kasvaa hyvin. Muikun osalta huippuvuodet ovat takanapäin, mutta on edelleen merkittävässä roolissa Kallavedellä. Taimenkannat ovat melko lailla istutuksen varaisia.

Aivan 1800-luvun alussa, silloin kun vesialueet eivät olleet jaettuja, tärkeimmät kaupungin kalavedet oli luovutettu vuokralle torppareille, mitkä olivat yleisiä vuokrauksen välineitä, ja tavallisella kaupunkilaisella ei ollut suurempaa mahdollisuutta kalastuksen harjoittamiseen. Vuonna 1894 tehtiin ensimmäinen kalastussääntö Kuopion kaupungin lahjoitusmaille. Kalastussäännössä oli määräyksiä miten kalastusta sai harjoittaa. Esimerkiksi lahjoitusmaiden vuokraamattomissa kalavesissä oli kaikilla kaupunkilaisilla vapaa kalastusoikeus, nuottakalastus (silloinen tehokkain kalastusmuoto) oli kielletty muilla kuin lahjoitusmaiden vesillä, paitsi Ollinselän ja Iivarinsalon saaristossa, nuotanveto oli luvallista avoimella selällä, mutta tuulastus oli kielletty. Kalastussääntöä on aikojen saatossa muutettu ja niissä on huomioitu kaupunkilaisten kalastusmahdollisuudet kunkin ajan olosuhteiden mukaan, aivan kuten kalastuslainsäädäntökin. Nykyinen lainsäädäntö antaa hyvät yleiskalastusoikeudet kaikille ja viimeaikaiset suurimmat muutokset kalastusmenetelmissä on 80-luvun pyydyskalastusharrastuksen huipun siirtymisessä enemmän viehekalastuksen pariin. Kalastus pitää edelleen paikkansa yhtenä suosituimmista ulkoilmaharrastuksista.

Ammattikalastus alkoi Kuopion ympäristössä 1900-luvun alkupuolella, jolloin pääosassa oli muikku. Kesällä pyydettiin muikkua nuottaamalla ja verkoilla, 1920-luvulta lähtien myös välivesiverkoilla. Talvinuottaus alkoi 1940-luvulla, mutta Kallavedellä siitä ei muodostunut merkittävää kalastustapaa. Kallavedellä apajapaikkoja eli avovesikauden nuottapaikkoja, on listattu lähes 500 kappaletta. 1960-luvulla Kallavedellä tulivat ensimmäiset troolikokeilut. Varsinkin Ollinselän ja Puutossalmen välisellä alueella troolataan edelleen, ja troolaus on edelleen ainoa ammattimainen keino saada hyvälaatuista muikkua markkinoille Osan ammattikalastajien keskittyessä nykyisin pääosin kuhan pyyntiin verkoilla tai rysillä, ahventa, haukea, madetta ja muita kaloja unohtamatta.

Kansallisen kaupunkipuiston vedet ovat tarjonneet kuntalaisille lähiruokaa ja elämyksiä kaupungin perustamisesta lähtien ja hyvä, että niiden arvo on tunnistettu arvonimellä. Kotimaisen lähikalan juhlaa vietetään taas Kalaryssäys-kalamarkkinoilla satamatorilla syyskuun alussa.

Tino Hovinen

vesialueiden hoitaja