Pirkko Pasaselta kokoelmalahjoitus Kuopion taidemuseolle

Muuruvedeltä kotoisin oleva, pitkään Helsingissä vaikuttanut, taidekeräilijä Pirkko Pasanen on lahjoittanut taidekokoelman Kuopion taidemuseolle. Kokoelma sisältää noin 130 teosta ja se koostuu pääasiassa suomalaisesta nykytaiteesta 1970-luvulta alkaen. Kokoelmassa on teoksia muun muassa tänä vuonna menehtyneiltä Reijo Hukkaselta ja Sinikka Tuomiselta. Hukkaselle ja Tuomiselle omistettu Nainen naisesta -näyttely esittelee yleisölle taidemuseolle lahjoitetun kokoelman teoksia. Näyttely on esillä Kuopion taidemuseossa 27.8.–1.9. ja se juhlistaa nimensä mukaisesti naistaiteilijoita sekä naiskeräilijän kokoelman rantautumista Kuopion taidemuseoon.

Kokoelma ja Kuopion taidemuseo

Pasanen on omien sanojensa mukaan miettinyt paljon sitä, miksi haluaa lahjoittaa kokoelman Kuopion taidemuseolle. Hän uskoo halun lahjoittamiseen juontuvan isältään, rakennusurakoitsija Martti Pasaselta. Muun muassa Muuruveden urheilukenttä ja kirkon urut ovat Pasasen isän lahjoittamia. Pirkko Pasanen kertoo: ”Olen oppinut lahjoittamisen kotoa sillä isä lahjoitti useasti. Asiaan vaikuttaneen myös, ettei minulla ole lapsenlapsia.”

Kuopion taidemuseon johtaja Anna Vilkuna kommentoi: ”Pasasen kokoelma täydentää hienosti Kuopion taidemuseon kokoelmia. Kokoelmassa on erilaisia mielenkiintoisia linjoja kuten pienimuotoinen veistotaide, nuorilta taiteilijoilta ostettu kokonaisuus sekä naistaiteilijoiden naisaiheiset teokset.” Lahjoitus vastaanotettiin Nainen naisesta -näyttelyn avajaisten yhteydessä maanantaina 26.8.2024.

Pirkko Pasanen taiteen nauttijana

Jo Pirkko Pasasen lapsuus oli täynnä taidetta sekä taiteilijoita. Hänen isänsä oli taiteen ystävä ja heidän kodissaan Muuruvedellä asui taiteilijoita, kuten Susanna Nykyri ja Eva Cederström. Susanna Nykyri maalasi 1940-luvulla paljon hevospotretteja läheisellä maamieskoululla, mutta Pasasen perheelle hän maksoi asumisensa maalamalla kuvia heidän talostaan avautuvista maisemista. Eva Cederström puolestaan maalasi muotokuvat jokaisesta Pasasen perheen jäsenestä.

Taiteilijan ura kiinnosti nuorena myös Pirkko Pasasta itseään, mutta taiteilijuuden sijaan hän päätyi lukion jälkeen muulle alalle. Taide ei kuitenkaan poistunut Pasasen elämästä vaan luomisen sijaan hän alkoi ihailemaan muiden kättenjälkeä: ”Käänsin omien taiteellisten kykyjeni epäilyn siten, että aloin nauttimaan muiden tekemisistä”. Helsingin Puistolassa asuessaan hän oli taiteilijoiden ympäröimänä ja taiteen hankkimisen hän aloitti ostamalla töitä naapureiltaan kuten Rauni Liukolta ja Gunnar Uotilalta. Vuonna 1980 Pasasen työt veivät hänet kolmeksi vuodeksi Los Angelesiin: ”Kun minä sitten jenkeistä palasin Suomeen olin aivan revetä, sillä niin hurmoksissa minä olin Suomen silloisesta taidekentästä!”. Tuolloin Helsingin galleriat, erityisesti Galleria Sculptor, tulivat Pasaselle tutuiksi.

Suomeen palaamisen jälkeen Pasasen taiteen hankkiminen nousi uudelle tasolle. Hän osti tuolloin paljon esillä olleiden taiteilijoiden kuten Teemu Saukkosen, Kari Cávenin, Reijo Hukkasen, Martti Aihan ja Leena Luostarisen teoksia. Pasanen ei kuitenkaan nähnyt itseään keräilijänä: ”Ostin vaan niitä teoksia mistä tykkäsin. Se on varmaa, että jos mulle olisi tullut mieleen, että keräilen kokoelmaa, niin olisin kysynyt joltakulta neuvoa ja konsultointia”. Myöhemmin taiteen keräilyn ohessa Pasanen myös ystävystyi taiteilijoiden kanssa. Hän liikkui paljon taidepiireissä ja hänen ystäväpiirinsä muodostui, ja muodostuu yhä, taiteilijoista. Suurimman osan kokoelmansa taiteilijoista hän laskee nykyään kavereikseen.

Osan kokoelmastaan, kuten Reijo Hukkasen, Irina Zatulovskajan, Kari Cavénin ja Teemu Saukkosen teoksia, Pasanen on lahjoittanut aikaisemmin Suomen nykytaiteen museo Kiasmaan. Kuopioon lahjoitetun kokoelman teoksia on nähtävissä 27.8. –1.9.2024 näyttelyssä Nainen naisesta – teoksia Pirkko Pasasen kokoelmasta.