Ympäristöterveydenhuollon blogi: Opiskelija, havaitsitko asunnon terveydellisissä olosuhteissa ongelmia? – Vinkit tilanteessa toimimiseen
Syksyn koittaessa monet nuoret, ja miksei vanhemmatkin, vaihtavat asuntoa opintojen alkaessa uudella paikkakunnalla. Vuokra-asuntomarkkinoilla kysyntä on kovaa, sopimuksia pitää tehdä nopealla aikataululla eikä aina ole aikaa tai mahdollisuutta tutustua etukäteen asuntoon. Toiveissa tietysti on, että asunto olisi itselle mieleinen ja viihtyisä, siellä olisi hyvä ja raikas sisäilma, ilmanvaihto toimisi ja lämpötilat olisivat kohdillaan. Hienoa, jos näin lopulta onkin.
Valitettavasti asunto ei kuitenkaan aina ole ennakkotoiveiden mukainen. Siellä voi esiintyä normaalista poikkeavia hajuja ja muita olosuhteita, jotka aiheuttavat esim. epämääräistä oireilua. Mitä tällaisissa tapauksissa pitää tehdä, mitä voit tehdä itse ja keneen ottaa yhteyttä?
Voit itse selvittää muutamia perusasioita, kuten sen, miten asunnon ilmanvaihto toimii ja osaatko käyttää sitä oikein, ovatko korvausilmaventtiilit auki ja onko niiden suodattimet puhdistettu, onko suihkun lattiakaivo ja pesualtaiden hajulukot putsattu ja onko asunto siivottu edellisen asukkaan jäljiltä. Mikäli nämä asiat ovat kunnossa ja epäilysi asunnon sisäilman laadusta jatkuu, kerro siitä perusteluineen vuokranantajalle ja / tai kiinteistönomistajan edustajalle. Kiinteistönomistaja (kiinteistöyhtiö, asunto-osakeyhtiö) on ensisijaisessa vastuussa asuntojen rakenteiden ja talon tekniikan kunnosta ja niiden kautta myös asunnon terveydellisistä olosuhteista, joten on omistajan tehtävä selvittää asiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että omistajan edustajan, kuten kiinteistönhoitajan, teknisen isännöitsijän tai ulkopuolisen asiantuntijan pitäisi käydä tarkastamassa, ettei asunnossa ole esim. kosteusvaurioita tai muuta selvää ongelmaa. Mikäli asunnossa ei ole kiinteistönomistajan näkemyksen mukaan viitteitä sisäilmaongelmista tai kiinteistönomistaja ei ryhdy asiaa selvittämään tai korjaamaan havaittuja vaurioita, on sinulla oikeus saada asia ympäristöterveydenhuollon käsiteltäväksi.
Ympäristöterveydenhuolto selvittää asunnon terveydellisiä olosuhteita ja antaa niistä sekä mahdollisesti tarvittavista jatkotoimenpiteistä arvionsa. Selvityksiin käytetään ns. pintoja rikkomattomia menetelmiä ja mittauksia. Tarkastuksesta ei tule kustannuksia asianosaisille. Mahdolliset jatkotutkimukset on kiinteistönomistajan teetettävä pätevällä asiantuntijalla ja niistä on raportoitava ympäristöterveydenhuollolle kohtuullisessa ajassa. Jatkotutkimusten ja muiden mahdollisten toimenpiteiden kustannukset tulevat pääsääntöisesti kiinteistönomistajan vastuulle, ellei esim. ole kiistatta selvää, että ongelma on huoneistonhaltijan itsensä aiheuttama. Kiinteistönomistaja päättää yleensä myös korjaustavasta. Kiinteistönomistajan on lopuksi ilmoitettava ympäristöterveydenhuollolle korjauksien ja muiden toimenpiteiden valmistumisesta, jotta asuntoon voidaan tehdä jälkivalvontatarkastus ja varmistaa, että terveyshaittaa aiheuttava olosuhde on saatu poistettua.
Heikki Kallunki
ympäristöterveystarkastaja
Ympäristöterveydenhuolto