Osavuosikatsaus kertoo karua kieltä Kuopion kaupungin taloustilanteesta

Kuopion kaupungin tilinpäätösennusteen mukaan kuluva vuosi tulee olemaan -24,0 M€ alijäämäinen. Kaupunginhallitus päätti kesäkuussa pikaisista säästötoimenpiteistä, joilla kuluvan vuoden menoja saataisiin kuriin. Tällä hetkellä arvioidaan, että niiden avulla saavutetaan n. 4,7 M€:n vaikutus, tavoite oli 5,9 M€. Nopeilla kertaluontoisilla säästötoimilla on pystytty patoamaan alijäämää, joka olisi muuten kasvanut nykyistäkin suuremmaksi, mutta toimet ovat kertaluonteisia.

Suurimmat ylitykset budjetissa ovat olleet Kasvun ja oppimisen palvelualueella perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa. Koulujen ja päiväkotien sekä niiden henkilöstön merkitys on valtava kaupungin taloudessa – lähes 70 % koko budjetista.

Taloustilannetta heikentää entisestään se, että tuloja ei kerry riittävästi investointimenojen katteeksi. Myös kaupungin pitkäaikaisten lainojen määrä noussee yli 0,5 M€. Talouskehitystä tänä vuonna heikentävät mm. valtionosuuksien heikentyminen, rakennusalan suhdanteesta johtuva tulojen väheneminen sekä heikko työllisyyskehitys.

Kuopion kaupungin henkilöstölle on suositeltu vapaaehtoisten palkattomien vapaiden pitämistä. Näiden määrä voi vielä loppuvuonna kasvaa ja hieman parantaa talouden tilannetta. Säästöjä henkilöstömenoissa on pystytty toteuttamaan n. 0,85 M€ ja niitä haetaan yhä lisää. Myös henkilöstötyövuosien määrää on saatu vähennettyä vuoden takaiseen verrattuna. Kansallisten palkkaratkaisujen vaikutus huonontaa henkilöstömenojen näkymää noin miljoonalla eurolla, vaikka henkilötyövuosia on saatu kaupungissa vähennettyä.

Kaupunginvaltuuston toukokuussa linjaamat talouden tasapainotustoimet ohjaavat kaupungin talousarviovalmistelua jo vuodelle 2025. Tavoitteena on tasapainoinen talous vuonna 2027, mikä vaatii yhteensä 35 M€ säästöt seuraavalle kolmelle vuodelle. Mikäli tasapainotusohjelman seurannan yhteydessä osoittautuu, että päätetyt toimenpiteet eivät riitä talouden tasapainon saavuttamiseksi, säästökeinoja joudutaan arvioimaan uudelleen. Ratkaisut eivät voi olla äkillisiä, kertaluonteisia säästöjä, vaan pysyviä, rakenteellisia muutoksia. Palveluiden tuottamisen kustannusten ja sisällön tulee vastata paremmin sitä rahamäärää, jonka mm. kuntalaisten verotus vuosittain tuo kaupungille.

Säästötavoite on Kuopiossa suuri ja se tulee vääjäämättä tuntumaan ja näkymään kaupungin palveluissa esimerkiksi palvelutason alenemisena. Terve talous on kuitenkin palveluiden ja kuntalaisten hyvinvoinnin perusta.