Kasvun ja oppimisen lautakunnalle esitetään muutoksia kouluverkkoon

Kuopion kaupungin kasvun ja oppimisen lautakunnalle esitetään 3.9.2024 muutoksia kouluverkkoon osana kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa. Esitykset koskevat Palonurmen ja Pulkonkosken koulujen lakkauttamista 1.1.2025 alkaen. Mahdollisia kouluverkkomuutoksia käsitellään myös kaupunginhallituksen ja valtuuston kokouksissa.

Kasvun ja oppimisen palvelualueen säästövaade vuodelle 2025 on 12,9 M€, josta perusopetuksen osuus on 5,2 M€. Kasvun ja oppimisen palvelualue on kaupungin toiminnasta euro- ja henkilömääräisesti suurin toimiala. Kouluverkkoa on tarkasteltava osana näin suurta talouden sopeutusta. Kouluverkkoa supistamalla pyritään välttämään opetusryhmien kasvu ja oppilaan tuen väheneminen.

Säästötoimet koskevat kaikkia kuopiolaisia. Kuopiolaisille halutaan antaa kuntalain mukaiset vaikutusmahdollisuudet, jonka vuoksi esityksiin pyydetään nyt kommentteja ja mielipiteitä kyselyn avulla.

Asiasta tarkempaa tietoa sekä mahdollisuus kommentointiin on tämän linkin takana: https://sway.cloud.microsoft/PWpiETZBaFYIdooK?ref=Link. Kuntalaisten kommentit käsitellään kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksessa 3.9.2024. Kommentointiaikaa on perjantaihin 30.8.2024 klo 13 asti.

Miksi kouluverkosta täytyy säästää?

Kuopiolaisten lasten ja nuorten määrä on vähenemässä. Ennusteen mukaan vuonna 2030 peruskoulun aloittaa 961 kuopiolaista lasta. Koulun aloittavia oppilaita on tuolloin 8,3 % nykyistä vähemmän. Oppilasmäärien väheneminen kohdistuu voimakkaimmin maaseutukouluihin. Lisäksi ikäluokkien kutistuminen pienentää Kuopion kaupungin saamia valtionosuuksia. Kun lasten määrä vähenee, koulutus täytyy järjestää entistä pienemmällä rahamäärällä.

Toinen kouluverkkoon liittyvä suuri kustannus on koulujen korjausvelka. Kuopiossa on useita kouluja, jotka ovat välittömän peruskorjauksen tarpeessa. Peruskorjaus ei ole järkevä investointi, mikäli koulussa on vähän oppilaita, oppilasmäärä on vähenevä ja oppilaat on mahdollista kuljettaa toiseen kouluun. Kouluverkkoon esitetään muutoksia, jotta opetuksen laatu (esim. opetusryhmien koko ja oppilaan tuki) on mahdollista säilyttää. Säästämme mieluummin seinistä kuin opetuksesta.

Kaupunginvaltuuston linjaukset koulujen kokoihin

Kuopion kaupunginvaltuusto on viime keväänä linjannut, että mikäli koulujen oppilasmäärät alittavat valtuuston asettamat raja-arvot, käynnistetään jatkossa säännönmukaisesti lakkauttamisprosessi:

  • Alakoulujen tulee olla vähintään yksisarjaisia kaupunkialueella (yksi sarja tarkoittaa noin 23 oppilasta/vuositaso)
  • Alakoulujen tulee olla vähintään kolmeopettajaisia muualla kuin kaupunkialueella
  • Yläkoulujen opetus toteutetaan vähintään kaksisarjaisissa kouluissa (yksi sarja tarkoittaa noin 23 oppilasta/vuositaso), kuitenkin huomioiden verkoston saavutettavuus ja kohtuulliset koulumatkat

Palonurmen ja Pulkonkosken koulut eivät täytä valtuuston asettamia raja-arvoja, jonka vuoksi lakkauttamisprosessi nyt aloitetaan. Muun kouluverkon osalta tarkastelu tehdään talouden tasapainotusohjelman mukaisesti syksystä 2024 alkaen.

Lisäksi kaupunginvaltuusto linjasi osana talouden tasapainotusohjelmaa, että palvelutuotannolle tarpeettomista tiloista on luovuttava mahdollisimman pian. Tämä vähentää ylläpitokustannuksia ja korjausvelkaa. Jos esitetyistä koulukiinteistöistä ei luovuta, niihin joudutaan tekemään laajat peruskorjaukset (yht. n. 4 M€) ja säästövaatimus kasvaa entisestään.