Pohjoismaiset ystävyyskaupungit koolla kokonaisturvallisuuden ympärillä

Kuopion, Bodøn (Norja), Jönköpingin (Ruotsi) ja Svendborgin (Tanska) kaupungit syventyivät kahden päivän ajan kokonaisturvallisuuteen ja sen tuottamiseen. Kyseessä oli pohjoismaisten ystävyyskaupunkien konferenssi, joka pidetään kahden vuoden välein ja jonka teemaksi valikoitui tänä syksynä kokonaisturvallisuus. Konferenssin pitopaikkana toimi vuorotteluperiaatteen pohjalta Norjan Bodø.

Kaupungit esittelivät arvioitaan kokonaisturvallisuuden ja varautumisen tilastaan, vahvuuksineen ja heikkouksineen. Norjan varautumiskomissio esitti myös suosituksiaan aiheeseen liittyen. Tapaamisessa asiantuntemustaan jakoivat lisäksi Nordin yliopiston kriisinhallinnan tutkimusryhmä, sotilaallisen maanpuolustuksen ja Nato-yhteistyön edustajat sekä Pohjois-Norjan yhteisen pelastuspalvelun edustajat.

Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti esitteli Suomen kokonaisturvallisuuden yhteistoimintamallia ja myös Kuopion kokonaisturvallisuustoimintaa ja -osaamista. Suomen malli sai kiitosta tapaamisessa.

”Kehittämällä Suomen kokonaisturvallisuusmallia esimerkiksi kansalaiset, järjestöt sekä henkinen kriisinkestävyys enemmän huomioiden, siitä tulee vieläkin parempi”, arvioi Lahti.

Kaupunkien rooli kriittisen infran ja huoltovarmuuden, väestön ja palveluiden sekä henkisen kriisinkestävyyden tuottajina on keskeinen.

”Kansainvälisyys on Kuopion kaupungin strategian läpileikkaava teema. Tällaisesta ystävyyskaupunkiyhteistyöstä saamme konkreettista hyötyä myös oman valmiutemme parantamiseksi ja työhömme kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen perustamiseksi. Haemme Kuopion alueelle elinvoimaa ja elinkeinoelämän mahdollisuuksia kokonaisturvallisuudesta”, kertoi Lahti.

Kuopiota konferenssissa edusti aktiivisesti ja osaavasti ylin luottamushenkilöjohto eli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marko Kilpi sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen. Virkakunnasta Kuopion asiantuntijoina tilaisuudessa toimivat kansalaistoiminnan palveluiden päällikkö Kati Vähäsarja, innovaatiopäällikkö Arto Holopainen, pohjoismaisesta ystävyyskaupunkiyhteistyöstä vastaava yrityskoordinaattori Johanna Liukkonen sekä yritysasiantuntija Arto Yletyinen, joka on juuri aloittanut kaupungilla kokonaisturvallisuuteen liittyvän liiketoiminnan edistämistehtävissä. Mukana oli myös Pohjola-Nordenin hallituksen jäsen Tiina Luukkanen Kuopiosta.

Kaupunginjohtaja Soile Lahti edusti Kuopiota tilaisuudessa ylpeänä:

”Tällaisissa tilanteissa tuntee todella edustavansa varautumisen mallimaata ja -kaupunkia, jolla on asiaan erittäin paljon annettavaa. Itärajan tilanteesta huolestuneille pohjoismaisille ystävillemme muistutin, että in Finland we are not scared, we are prepared.

Konferenssiohjelmaan kuului myös tutustumista muun muassa Bodøn kulttuuripääkaupunkihankkeeseen. Seuraava konferenssi on vuonna 2026 Tanskan Svendborgissa. Sitä ennen kaupunginjohtaja kutsui toki ilolla pohjoismaiset ystävämme jo ensi vuonna Kuopioon juhlistamaan kaupungin 250-vuotista historiaa! Keskustelu kokonaisturvallisuusteemasta jatkuu kaupunkien kesken jo ihan lähiaikoina.