Ympäristöterveydenhuollon blogi: Rottien ennaltaehkäisy ja torjunta
Olemme saaneet viime vuosina ympäristöterveydenhuoltoon enenevässä määrin yhteydenottoja rottiin liittyen. Suurin syy rottien lisääntymiseen lienee rotanmyrkkyjen myyntikielto kuluttajille vuodesta 2018 alkaen. Tuskinpa rotanmyrkyt olivat aikoinaan lähes jokaisen marketin hyllyllä koristeena. Ihmiset ostivat ja käyttivät niitä paljon, mutta valitettavasti myös myrkkyjen käyttöohjeiden vastaisesti. Toinen vaikuttava syy voi olla Kuopionkin tasolla leudontuneet talvet, jolloin rotat pärjäävät paremmin elossa talvien yli. Joskin talvi 2023-2024 oli pakkasiltaan kova, ja se saattaa olla pääsyy ympäristöterveydenhuollon selvästi vähentyneisiin asukasyhteydenottoihin vuoden 2024 alkupuoliskolla.
Myös yksittäiset ihmisten teot vaikuttavat rottien esiintymiseen. Haluamme muistutella joistakin asioista, jotka ennaltaehkäisevät rottien tulemista pihapiiriin. Rottahan on paljolti ihmisen toiminnasta riippuvainen eläin – varsinkin talviaikaan.
- Jätteitä ei pidä käsitellä epäasiallisesti. Huonosti hoidettu jätepiste tarjoaa ruokaa rotille. Jätepiste on siivottava tarpeen vaatiessa. Roska-astioita on oltava riittävästi ja niiden on oltava kannellisia ja ehjiä. Jäteastia kannattaa tarkistaa ylimääräisten aukkojen varalta, esim. reiät tai pohjan pesutulpan puuttuminen. Rotta mahtuu jo parin sentin raosta sisään ja tarvittaessa nakertaa koloja suuremmiksi. Avokomposteihin / tunkioihin ei saa laittaa ruokajätettä, koska ne houkuttavat pihapiiriin kaikenlaisia eläimiä. Näin elonkorjuuaikaan kannattaa huomioida, että myös omenapuiden omenat maistuvat rotille hyvin, eikä niitä kannata kasata pihan perälle ”omenahotelliksi”. Lieneekö varisseiden omenien maahan jättäminen sen parempi vaihtoehto?
- Lintuja kannattaa ruokkia ainoastaan talviaikana. Kesäaikana linnut löytävät luonnosta ravintonsa ja lämpimässä taudit leviävät ruokintapaikoilla herkästi. Luontainen kesäaikainen hyönteisravinto sopii paremmin poikasten kasvulle. Lintuja ei ole järkevä ruokkia suoraan maahan. Vastaavasti, jos ruokaa putoaa ruokintalaitteesta tai muusta ruokinnasta maahan, kannattaa ympäristöä siistiä säännöllisesti. Usein jyrsijät tulevat samoille apajille helpon säännöllisesti saatavan ruoan perässä. On myös todettua, että rotat pystyvät kiipeämään ruokintavälineisiin. Mikäli rottia esiintyy ruokinnan seurauksena, tulee ruokinta lopettaa tai ruokintatapoja muuttaa. On myös hyvä huomioida, että kaupunki ei maanomistajana salli lintujen ruokintaa kiinteistöillään, puistoissa tai katualueilla haittaeläinongelmien vuoksi.
- Omalla kiinteistöllä kannattaa tarkistaa, että rakenteet ovat tiiviit, jotta rotat eivät pääse rakennuksen sisäosiin. Varsinkin pakkasten tullessa rotta pyrkii ulkoilmaa lämpimämpiin sisätiloihin. Rotat voivat piileskellä maanalaisissa käytävissä, jolloin pihalla voi näkyä yksittäisiä reikiä/koloja. Huomioitava tietenkin, että myös myyrät tekevät reikiä pihoilla. Rotat liikkuvat yleensä pimeällä ja harvemmin valoisalla. Rotta voi asua pienellä alueella säännöllisen ruokalähteensä luona tai vaeltaa pihasta toiseen ruokaa etsimässä. Rotille ei kannata tarjota ylimääräisiä piilopaikkoja, esim. romu- tai lehtikasoja. Joskus tiheä kasvillisuus, kukkapenkki tai terassi tarjoaa riittävän suojan.
Jos ennaltaehkäisy ei auta, rottia voidaan hävittää loukuttamalla. Loukkuja on järkevä sijoitella todetuille rottien kulkureiteille. Rotat kulkevat mielellään mm. rakennuksen sokkelia vasten. Loukku on tarvittaessa suojattava siten, ettei se vahingoita muita eläimiä tai ihmisiä. Loukku tulee tarkistaa päivittäin. Ennen loukun virittämistä siihen laitetaan jyrsijöille maistuvaa ruokaa kuten leipää, omenaa tai suklaata tai jotain muuta ruokaa, johon rotta on tottunut. Rotta ei välttämättä mene loukun syötille, jos sillä on saatavilla muutakin ravintoa. Rotta saattaa myös oppia olla menemättä loukulle, jos lajitoveri heitti siellä henkensä. Eli tarkista loukut usein ja poista kuolleet yksilöt heti. Rotat ovat oppivaisia ja ennen kaikkea epäileväisiä kaikenlaista uutta koskien. Rotille tarkoitettuja erilaisia loukkuja saa normaaleista hyvin varustelluista myymälöistä tai verkkokaupoista.
Rottien torjunta ja hävittäminen omilta pihoilta ja rakennuksista kuuluu lähtökohtaisesti kiinteistön omistajan/haltijan vastuulle. Taloyhtiöissä rottahavainnoista kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään. Maanomistajat tai viemäriverkostojen ylläpitäjät harkitsevat omat torjuntatoimenpiteensä. Tarvittaessa naapuruston kannattaa tehdä yhteistyötä, esim. pientaloalueella. Jos omat toimenpiteet eivät tehoa, apuun voi tilata ammattituholaistorjujan.
Mediassa ja keskusteluissa käytetään paljon ”rottaongelma”-sanaa. Mitä on rottaongelma? Onko se sitä, että näkee rotan vilahtamassa puistossa illalla koiraa ulkoiluttaessa? Tai jos rotta joskus vilahtaa pihan nurkalla ohikulkumatkallaan? Vai onko todellinen ongelmatilanne se, että rotat pesivät esim. eläinsuojassa, elintarvikehuoneistossa tai kiinteistöllä rakenteita (esim. sähköjohdot tai viemäriputket) rikki järsien? Ihminen kokee rotat luontaisesti inhottaviksi ja siksi niihin reagoidaan negatiivisesti, usein jo pelkästä näköhavainnosta. Eli tarkastaja yrittää näin lopuksi sanoa, että metsiköihin ei rottia ole järkevä lähteä jahtaamaan, vaan ennaltaehkäisy ja torjunta kannattaa keskittää sinne, missä rotista aiheutuu todellista haittaa tai riskejä. Koskaan niistä ei kokonaan päästä eroon.
Yleisiä ohjesivustoja tutustuttavaksi rottiin liittyen:
Jyrsijätorjunnan hyvän käytännön ohje (Tukes)
Mikko Raatikainen
ympäristöterveystarkastaja
ympäristöterveydenhuolto