Vapaaehtoisuus yhteisöllisyyden rakentajana vanhan Haapaniemen kaupunginosatapahtumassa
Osallistuessaan tapahtumaan vierailijana tulee harvoin pohtineeksi, mitä tapahtuman järjestäminen todellisuudessa pitää sisällään. Pienemmällekin yleisömäärälle suunnattu tapahtuma vaatii useamman käsiparin, jotta kaikki valmisteluun liittyvät asiat saadaan tehtyä ajallaan. Olipa järjestäjänä sitten vapaaehtoisista koostuva ryhmä tai organisaation alla toimiva tiimi, tapahtuman järjestäminen vaatii aina selkeää työnjakoa ja koko joukon työskentelyä yhteisen tavoitteen eteen.
Parhaimmillaan yksittäisen tapahtuman eteen työskentelystä voi seurata jopa pysyvämmän yhteisön syntyminen. Näin on käynyt esimerkiksi Wanhan Haapaniemen asukasyhdistys ry:n kohdalla, joka syntyi, kun aluksi pienimuotoisena järjestetty korttelijuhla alkoi kasvattaa kiinnostusta alueen ihmisten keskuudessa.
Kuopion suurin kaupunginosatapahtuma lähtee asukkaista
Wanhan Haapaniemen ravintolapäivä ja kirpputori on vuosien varrella kasvanut yhdeksi Kuopion suurimmista kaupunginosatapahtumista. Tämän taustalla on ollut joukko ihmisiä, jotka ovat olleet valmiita puhaltamaan yhteen hiileen ja edistämään asuinalueensa yhteisöllisyyttä. Keskeinen rooli tapahtumassa onkin koko naapurustolla, jonka asukkaat ovat vuosi toisensa jälkeen valmiita järjestämään aktiviteetteja ja ohjelmaa tapahtumakävijöille.
– Se kertoo mielestämme siitä, että asukkaat viihtyvät alueella ja haluavat jakaa tätä iloa eteenpäin, kerrotaan Wanhan Haapaniemen asukasyhdistyksestä.
Yhdistysmuotoinen toiminta helpottaa tapahtumajärjestämistä
Asukasyhdistyksen perustaminen on heidän oman näkemyksensä mukaan helpottanut monia tapahtuman järjestämiseen liittyviä seikkoja. Tapahtuman kasvaminen suuremmaksi tarkoittaa väistämättä myös enemmän lupa-asioita, asiakirjojen toimittamista viranomaisille sekä esimerkiksi turvallisuus- ja pelastussuunnitelman laatimista. Vanhan Haapaniemen tapahtuman kohdalla varmuus lupa-asioiden hoitamiseen on kuitenkin syntynyt tekemällä, sillä edellisvuosien materiaalien olemassaolo helpottaa prosessia huomattavasti. Asukasyhdistyksen nimissä tapahtuman koordinointi on myös selkeämpää, sillä esimerkiksi yhteydenpito eri toimijoihin, esiintyjiin ja yhteistyökumppaneihin sujuu suoraan yhdistyksen kautta.
– Nykyisin monet esiintyjät tai muut tahot ottavat meihin päin yhteyttä ja tarjoavat oheisohjelmaa tai muuta toimintaa tapahtumaamme, asukasyhdistyksestä iloitaan.
Tapahtuman koordinointiin liittyy monia eri asioita, joista järjestäjä on vastuussa. Wanhan Haapaniemen ravintolapäivän ja kirpputorin järjestelyihin liittyy lupa-asioiden lisäksi suunnitelma kadun sulkemisesta tapahtuman ajaksi, sekä järjestyksenvalvojien ja liikenteenohjaajan hankkiminen tapahtumaan. Tapahtuman markkinointi sekä sähköisillä alustoilla että fyysisten mainosten avulla vaatii aikaa myös visuaalisten materiaalien suunnitteluun ja toteutukseen.
Tapahtuman rahoitus puolestaan koostuu paitsi Meidän Kuopio -festivaalin tuotantotuesta, myös yrityskumppaneista ja sponsoreista, joista monen kanssa asukasyhdistys on tehnyt yhteistyötä jo useamman vuoden.
Asukasyhdistys on jäsentensä näköistä toimintaa
Tapahtuman järjestämisessä oleellista on, että asukasyhdistys kykenee hyödyntämään yksilöiden vahvuuksia ja jakamaan sen perusteella vastuualueita yhdistyksen hallituksen jäsenten kesken. Lisäksi saumaton yhteistyö asukkaiden kanssa synnyttää molemminpuolista luottamusta ja halua toimia koko yhteisön hyväksi. Tämä edistää sitä, että alueen asukkaat voivat kokea asukasyhdistyksen olevan olemassa heitä varten ja toimivan heidän äänitorvenaan. Wanhan Haapaniemen asukasyhdistys onkin saanut aktiivisesta toiminnastaan positiivista palautetta alueen asukkailta.
“Meille tärkeitä arvoja ovat yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja osallisuus. Wanhan Haapaniemen korttelijuhla ei olisi mahdollista, ellei alueen asukkaat osallistuisi pitämällä kirpputoreja, pop-up -ravintoloita ja -kahviloita tai osallistumalla talkoisiin. Meillä on tiivis yhteisö, jossa lähes kaikki tuntevat toisensa, kaduilla tervehditään ja pysähdytään juttelemaan, lainataan työkaluja ja autetaan naapuria.”
Wanhan Haapaniemen asukasyhdistys kuvailee naapurustoaAlueen rikas historia uuden toiminnan pohjana
Alueena vanha Haapaniemi on kulttuurihistoriallisesti arvokas, jota myös asukasyhdistys haluaa toiminnallaan vaalia. Tämän vuoksi alueen historiaan pääsee tutustumaan myös korttelijuhlan yhteydessä, opastetuilla kävelyillä. Ylpeys asuinalueen nykytilasta sekä sen historiasta ajaa vahvasti koko asukasyhdistyksen toimintaa ja sen tavoitteita. Keskeistä on alueen kehittäminen asukkaiden näköiseksi, alueen mielenkiintoista historiaa kunnioittaen.
Kansalaisyhteiskunnan olemassaolo vaatii ihmisten toimintaa ja yhdessä tekemistä, jossa erityisesti kansalaistoimijat ja vapaaehtoistyö ovat avainasemassa. Wanhan Haapaniemen ravintolapäivä ja kirpputori kuuluu Meidän Kuopio -festivaalin ohjelmistoon, mutta tapahtuman järjestämisessä päävastuu on asukasyhdistyksellä ja sen jäsenillä. Ennakkoluulottomuus ja rohkeus mahdollistavat vanhan Haapaniemen alueen ja asukkaiden näköisen tapahtuman, johon kaikki ovat tervetulleita mukaan. Rohkeutta ja intoa järjestää tapahtumia toivotaankin kaikilta Kuopion alueen asukasyhdistyksiltä.
– Meidän mielestämme parasta kaupunkikulttuuria syntyy asukkaiden omasta innostuksesta, halusta ja aktiivisuudesta. Turhaan ei tulisi miettiä mitä uskaltaa tai saa tehdä – sopivalla hulluudella ja rohkeudella tehdään yhdessä Kuopiosta meidännäköinen kaupunki, onhan Kuopiossa ihan strategiankin mukaisesti lupa tehdä toisin, Wanhan Haapaniemen asukasyhdistyksestä kannustetaan.
Blogin kirjoittaja toimii Meidän Kuopio -festivaalin viestintäassistenttina ja blogitekstiä varten on haastateltu Wanhan Haapaniemen asukasyhdistys ry:n toimijoita. Wanhan Haapaniemen ravintolapäivä ja kirpputori järjestetään vanhan Haapaniemen alueella osana Meidän Kuopio -festivaalia 11. elokuuta 2024 klo 11-16. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille, tervetuloa tutustumaan vanhan Haapaniemen alueeseen!
Kirjoittaja: Eve Rissanen, viestintäassistentti, Kuopion kansalaistoiminnan palvelut