Puijon K90-hyppyrimäen kuntotarkastusraportti on valmistunut

Puijon hyppyrimäen K90-vauhdinottomäelle on tehty rakenteellinen kuntotarkastus huhti–kesäkuussa 2024. Sweco Finland Oy:n laatima raportti valmistui 17.6.2024.

Kuntotarkastuksessa havaittiin, että vauhdinottomäen liimapuupilareissa ja -palkeissa on vakavia rakenteellisia vaurioita, kuten halkeamia, repeämiä ja lahovaurioita.

Lisäksi vaurioita havaittiin runkorakenteen teräsliitoksissa ja -jäykisteissä sekä vauhtimäen palkeissa on mitattu siirtymiä, jotka ovat aiheuttaneet muodonmuutoksia.

K90-vauhdinottomäki on rakennettu 1980-luvun alkupuolella, ja sen runkorakenteet ovat suurimmaksi osaksi yli 40 vuotta vanhoja puu-, teräs- ja betonirakenteita.

Viisi eri korjausvaihtoehtoa mahdollisia

Kuntotarkastusraportissa on esitetty vauhdinottomäelle viisi eri korjausvaihtoehtoa. Vaihtoehdoista kaksi mahdollistaisi hyppyrimäelle noin 2 vuoden, ja yksi noin 10 vuoden lisäkäyttöiän.

Vaihtoehtona on myös hyppyrimäen hallittu purku ja alueen ennallistaminen tai uuden hyppyrimäen rakentaminen samalle paikalle.

Noin 2 vuoden lisäkäyttöiän edellyttämien vauhdinottomäen rakenteellisten korjauskustannusten arvioidaan olevan noin 345 000 € (alv. 0%).

Kustannusarvioon eivät sisälly vauhdinottomäen mahdolliset varusteiden ja alastulomäen korjaustarpeet.

Noin 10 vuoden lisäkäyttöiän ja hyppyrimäen hallitun purkamisen tai uuden mäen rakentamisen edellyttämiä kustannuksia ei ole vielä arvioitu.

Hyppyrimäen K90:n korjaussuunnittelun, lupaprosessien ja korjaustöiden ajankohta selviää valittavan vaihtoehdon perusteella.

Asiaa käsitellään Kuopion kaupungin organisaatiossa elokuun aikana. Päätöksentekoon asia etenee vuoden 2025 talousarvion käsittelyn yhteydessä.