Pienydinvoimalan esisuunnittelusta sopimus Kuopiossa, käytännön toimet alkavat

Puijon torni kesäisessä valossa.

Kuopio kasvattaa panostustaan lämpöä tuottavan pienydinlaitoksen suunnitteluun, kun Steady Energy Oy ja Kuopion Energia Oy päättivät laitoksen esisuunnittelusta.

Kuopion Energia ja teknologiayhtiö Steady Energy ovat allekirjoittaneet vuoden mittaisen esisuunnittelu­sopimuksen. Lopullisena tavoitteena on voida aloittaa pienydinvoimalan rakentaminen kaukolämmön tuottamiseksi Kuopioon jo 2030-luvun alussa. Sopimuksen osana Kuopion Energia käynnistää pienydinvoimalan mahdollisia sijaintipaikkoja koskevan ympäristövaikutusten arvioinnin.

– On hyvä, että Kuopion Energia selvittää energian tuotannon tulevaisuuden ratkaisuvaihtoehtoja aktiivisesti. Kysymyksessä on välivaihe, ja mahdollinen investointipäätös tehdään aikanaan perustuen nyt tehtävään selvitykseen, kaupunginjohtaja Soile Lahti toteaa.

Pieni ja yksinkertainen ydinreaktori auttaisi Kuopiota pääsemään ilmastotavoitteisiin ja tuottaisi edullista energiaa kaupungin lämmittämiseksi. Nyt solmitulla sopimuksella alkaa käytännön työ kohti mahdollista laitoksen investointipäätöstä.

– Kaukolämpö on tulevaisuudessakin ainakin kaupunkikeskustan alueella tärkein lämmitysmuoto, joten jollakin menetelmällä kaukolämpöä on jatkossakin tuotettava. Tämän vuoksi on tärkeä selvittää uuden teknologian kaukolämmön tuottamismahdollisuudet ennen seuraavan investointipäätöksen tekoa. Nykyiset laitokset vaativat joka tapauksessa korvaavan investoinnin ja pienydinvoima vaikuttaa sekä kustannustehokkaalta että vihreää siirtymää tukevalta ratkaisulta, apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen kommentoi asiaa.

Tutustu kysymyksiin ja vastauksiin aiheesta

Ohessa lisätietoa ja vastauksia pienydinvoimaan liittyen tiedotetta laajemmin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Lisätietojen antajat:

Tommi Nyman, toimitusjohtaja, Steady Energy Oy

+358503607823, tommi.nyman@steadyenergy.fi

Esa Lindholm, toimitusjohtaja, Kuopion Energia
+358407097101, esa.lindholm@kuopionenergia.fi