Laatikkoviljelmä loistaa vihreää koko kaupungin olohuoneessa

Ihminen asettelee herneitä kylvölaatikon multaan.
Viljelylaatikkoon kylvettiin silpoydinhernettä

Laatikkoviljelmän kevätkylvöissä keskiviikkona 5.6.2024 tutustuttiin laatikkoviljelmän perustamiseen museolla. Kaupunkiviljelykokeilu toteutetaan museon sisäpihalla yhteistyössä Kuopion Luonnonystäväin Yhdistyksen (KLYY) ja hyötykasviyhdistyksen kanssa. Museon monitoimitila on koko kaupungin olohuone ja museon sisäpiha laatikkoviljelmineen on koko kaupungin olohuoneen jatke. Kantin kestävä keskiviikko on mahdollistanut tarvikkeiden hankinnan ja KLYY:n jäsenet mahdollistavat kasvien kasvamisen ja hoitamisen omalla vapaaehtoistyöllään. Toiminnan on tarkoitus olla yhteisöllistä. Laatikkoviljely museon sisäpihalla on pilottikokeilu, joka mahdollisesti jatkuu seuraavina vuosina vaihtuvin teemoin. Pilotin tarkoituksena on kannustaa ihmisiä kaupunkiviljelyyn vaikkapa parvekkeella tai ikkunalla. Tänä vuonna laatikkoviljelmän teemana on hyötykasvit. Viljelylaatikoissa on muun muassa tammenlehtisalaattia, kamferibasilikaa, pinaattia, punaista basilikaa, tilliä, pensaskrassia, lehtikorianteria, retiisiä, kirsikkatomaattia, porkkanaa, raparperia, yrtti-iisoa ja silpoydinhernettä. Laatikkoviljelmän suurimpana aarteena on noin sata vuotta vanhaa raparperikantaa.

Raparperi kylvölaatikossa.
Raparperiaarre odottamassa istuttamista

Huolellinen suunnittelu ja hoito tuottaa satoa

Laatikkoviljelmän pohjatyöt kannattaa tehdä huolellisesti. Viljelylaatikoihin on laitettu mullat toukokuun alkupuolella. Pohjalla on käytetty sanomalehtiä, multaa, biohiiltä, kanankakkaa ja vettä. Museon laatikkoviljelyksillä ei käytetä hyönteismyrkkyjä.  Suurin osa kasveista on kylvetty siemeninä toukokuun puolivälissä. Tomaatit ovat tulleet valmiina taimina, mutta suurin osa kasveista on kasvatettu siemenestä paikan päällä. Kasvien nopea kasvu sai kävijöissä aikaan paljon ihastelua.

Museon laatikkoviljelyksillä on huomioitu myös pedagoginen näkökulma. Paikan päällä voi opetella kasvien nimiä ja käyttää istutuskuvioita malleina oman laatikkoviljelmään. Viljelylaatikoissa on käytetty erilaisia istutuskuvioita suorien rivien sijaan. Laatikkoviljelmän voi tehdä myös parvekkeelle. Oman pihan tai parvekkeen puuttuessa voi kasvattaa huonekasvikurkkua vaikkapa keittiön ikkunalla.

Kuva viljelmälaatikosta.
Ahkerien käsien tuottamaa satoa viljelylaatikoissa

Laatikkoviljelmän kasvien kasvamista voi käydä seuraamassa museon pääsymaksuttomalla alueella museon normaaleina aukioloaikoina. Jos omaa viherpeukaloa alkaa kutkuttamaan, niin laatikkoviljelmän hoitotiimiläiseksi voi hakea KLYY:n kautta. Hoitotiimiläiseksi haluavat voivat ottaa yhteyttä Kuopion luonnonystäväin yhdistyksen sihteeriin. Laatikkoviljelmän kuulumisia voi seurata KLYY:n verkkosivuilta. KLYY:n luontoilta on 19.11.2024, jossa esitellään myös museon viljelylaatikkoprojekti. Museolle on myös tulossa elonkorjuujuhla myöhemmin syksyllä.

Teksti ja kuvat Johanna Savolainen