Lähde mukaan kohti ilmastosisukasta arkea

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan Suomen kokonaispäästöt vähenivät 11 prosenttia vuonna 2023, mikä on päästövähennys laskentahistorian selkeä huippuvuosi. Kokonaispäästöihin luetaan kaikki ilmastopäästöt paitsi maankäytön päästöt ja metsien hiilinielut. Kasvihuonekaasupäästöjen nousuun ja laskuun vaikuttavat merkittävästi mm. energiatuotannon ja liikenteen muutokset. Päästövähennyksistä huolimatta toimia on edelleen tehtävä tavoitteellisesti. *

Jokaisella valinnalla on merkitystä ja nyt on aika tehdä muutos kestävän elämäntavan edistämiseksi. Tiedätkö, mikä on hiilijalanjälkesi ja miten voit vaikuttaa siihen? Ilmastosisua arkeen! -kampanjan tarkoituksena on saada kaikki tekemään ilmastotekoja ja pienentämään omaa hiilijalanjälkeään. Kampanjaan voi osallistua tekemällä Sitran Elämäntapatestin ja sen jälkeen valita itselle mieleiset ilmastoteot, joita olisi valmis kokeilemaan kampanjan aikana. Kampanjan alussa täytetään ilmoittautumislomake ja ilmastotekojen kokeilemisen jälkeen täytetään seurantalomake, jossa tarkoituksena on kertoa kestävän elämäntavan tulokset. Tämän jälkeen on mahdollisuus osallistua arvontaan, jossa voi voittaa upeita palkintoja, kuten majoituksen Tahkolle, museokortteja ja leffalippuja. Kampanjassa tehdään yhteistyötä Sitran kanssa. Lue lisää kampanjasivulta.

Ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat saattavat tuntua etäisiltä, mutta niiden vaikutukset on nähtävissä myös Pohjois-Savossa. Omien kulutustottumusten tarkastelu ja hiilijalanjäljen laskenta auttaa löytämään itselle sopivimmat tavat pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Lähtökohtana elämäntapamuutokselle on löytää asiat omassa kulutuksessa, jotka aiheuttavat eniten ympäristökuormitusta ja miten sitä voi vähentää. Lue lisää askeleista kohti kestävämpää elämäntapaa SISU-hankkeen blogista. Sosiaalisessa mediassa voi kertoa, millaisen ilmastoteon on tehnyt käyttäen #ilmastosisuaarkeen.

Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanke on käynnistänyt laajan 15 eri kunnan ja seutukunnan välisen ilmastoyhteistyön. SISU-hanketta rahoittavat Pohjois-Savon liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) sekä mukana olevat kunnat.

*Lähteet:
Tilastokeskus. 30.5.2024. Sähköntuotantorakenteen muutos mahdollisti kasvihuonekaasupäästöjen tuntuvan laskun vuonna 2023.