Kalastaja: hankithan kalastusluvat ajoissa

Vene vasemmassa laidassa, ja keskellä laituti, jossa seisoo kuusi henkilöä. Taustalla sininen taivas ja metsää.
Kuvassa vasemmalta oikealle Metsähallituksen erätarkastaja Antti Niemi, vanhempi konstaapeli Kari Hartikainen, Kuopion vesialueiden hoitaja Tino Hovinen, Kuopion kaupungin kalastuksenvalvoja Auvo Lempinen, Kuopion kalatalouskeskus ry:n kalatalousneuvoja Anne Mäkelä ja kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Sami Kurenniemi. Kuva: Ville Hokkanen / Itä-Suomen poliisi

Poliisi osallistuu Pohjois-Savossa kalastuslupien valvontaan, josta vastaa Pohjois-Savon kalatalouskeskus. Valvontaan osallistuvat myös Kuopion kaupunki, Metsähallitus, osakaskunnat sekä kalatalousalueet.

Valvonnan keskiössä ovat kalastussäädösten noudattaminen ja kalastuslupien lunastaminen. Valvonta koskee siis esimerkiksi kalojen pyyntimittamääräyksiä, rauhoitusaikoja ja -alueita sekä sitä, että kalastajat ovat maksaneet kalastonhoitomaksunsa ja muut tarvittavat luvat.

Kenen pitää maksaa kalastonhoitomaksu?

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Kalastonhoitomaksun suorittaneilla sekä alle 18-vuotiailla ja 69 vuotta täyttäneillä on oikeus kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä koko maassa, paitsi vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla sekä kohteissa, joissa kalastus on kielletty muun säännöksen nojalla.

Kalastonhoitomaksun voit suorittaa mm. Eräluvat-verkkokaupassa

Tarkista kalastusrajoitusalueet kalastusrajoitus.fi-verkkosivulta

Useammalla vavalla ja pyydyksillä kalastaessa tarvitaan lisäksi erillinen lupa

Jos kalastaa useammalla kuin yhdellä vavalla, kalastonhoitomaksun lisäksi tarvitaan vesialueen omistajan lupa. Jos alue kuuluu kalatalousalueiden hallinnoimiin yhteisviehelupa-alueisiin, tarvitaan kalatalousalueen uistelulupa.

Lisätietoa kalastusalueiden yhteisviehelupa-alueista Pohjois-Savossa

Pyydysluvat myös kuntoon

Pyydysluvat vaativat aina vesialueen omistajan luvan: lupia myyvät mm. osakaskunnat, metsähallitus tai kunnat. Esimerkiksi Kuopion kaupunki ja osa kunnan alueelle sijoittuvista osakaskunnista myy pyydyslupia kalakortti.com sivuston kautta.

Pyydykset on merkittävä asianmukaisesti ja laivaväylät huomioitava

Pyydysten oikeanlainen merkintä takaa sujuvan vesiliikenteen. Pyydysten käytöstä tulee huomioida etenkin laivaväylät, mitkä voivat olla hyvinkin laajoja. Väyläalueet voi tarkastaa merikartasta.

Väärin merkityn tai väärässä paikassa olevan pyydyksen korvausvastuu yliajotapauksessa on lähtökohtaisesti pyydyksen asettajalla.

Tietoa pyydysten merkitsemisestä löydät Pyydysten merkintä – Kalatalouden Keskusliitto -Ahven.net

Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä

Kalastonhoitomaksuina kerättävillä varoilla hoidetaan kalavesiä ja kalastoa ja ne vaikuttavat myös kalavesien omistajille tilitettäviin vuosittaisiin omistajakorvauksiin.

Jos kalastonhoitomaksua ei ole suorittanut niin siitä voi saada 100 euron rikesakon ja on mahdollista, että pyydykset ja pyyntivälineet menettää valtiolle. Lisäksi on mahdollista, että menettää nostamansa saaliin valtiolle.

Tiedote on laadittu yhdessä Itä-Suomen poliisin, Kuopion kaupungin ja Kuopion kalatalouskeskus ry:n kanssa.