Pohjois-Savossa kerätään miljoona pussillista roskia

Valkealla taustalla vihreä teksti, jossa lukee Miljoona roskapussia. Myös Ylen vihreä logo ja roskapussin kuva vasemmalla.

Useat Pohjois-Savon kunnat osallistuvat parhaillaan käynnissä olevaan Ylen järjestämään valtakunnalliseen Miljoona roskapussia –kampanjaan. Kampanjan tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia sekä vähentää välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan. Kampanja alkoi 15.4. ja päättyy Maailman ympäristöpäivänä 5.6. Jokainen voi osallistua kampanjaan itsenäisesti tai isommalla porukalla sekä yhteisiin roskatalkoisiin osallistumalla.

Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanke on kannustanut kuntia, kaupunkeja, järjestöjä ja yhteisöjä sekä asukkaita osallistumaan roskien keräämiseen ja hankkinut myös roskapihtejä osaan kunnista. Lisäksi kampanjassa kisaillaan tänäkin vuonna paikkakuntien välillä. Pohjois-Savon kunnista kampanjassa ovat mukana Keitele, Kiuruvesi, Kuopio, Iisalmi, Joroinen, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Varkaus sekä Vesanto.

Kunnissa on järjestetty useita kaikille avoimia roskatalkoita, kyläyhteisöjen yhteisiä roskatalkoita ja kouluilla on siivottu lähiympäristöä ahkerasti. Mikähän kunta kerää eniten roskapusseja Pohjois-Savossa? Siistitään yhdessä ympäristö, osallistu sinäkin roskatalkoisiin!

Vuoden 2023 Miljoona roskapussia -kampanjassa kerättiin yhteensä noin viisi miljoonaa litraa roskia, eli 210 000 roskapussillista. Tänäkin vuonna kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Roskapussilaskurin mukaan Pohjois-Savossa on kerätty tänä keväänä liki 4 000 roskapussillista ja koko Suomessa noin 76 800 pussillista. Vielä on siis miljoonaan matkaa! Laskuria voi seurata Ylen sivuilla. Oman kunnan sivuilta ja somesta voi lukea lisää, mistä voi lainata roskatalkoovälineitä ja miten voi osallistua kaikille avoimiin roskienkeruutapahtumiin.

Lue lisää, miten voit osallistua Kuopiossa.

Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanke on käynnistänyt laajan 15 eri kunnan ja seutukunnan välisen ilmastoyhteistyön. SISU-hanketta rahoittavat Pohjois-Savon liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) sekä mukana olevat kunnat.

Lue lisää SISU-hankkeesta sivuiltamme.