Katupölypitoisuudet voivat kohota edelleenkin

Kuluneena keväänä katupölytilanne Pohjois-Savossa on ollut kohtuullisen hyvä jatkuvista sateista johtuen. Suomi sijaitsi lähes koko kuukauden ajan lännestä tulevien sateiden kulkureitillä. Sateettomia päiviä ei Suomessa huhtikuussa juuri ollut.

Kuopiossa keskustan keskitetty hiekanpoisto oli viime viikonloppuna, ja katujen putsaus jatkuu vielä noin toukokuun puoleen väliin saakka. Paikoin katupölyn ja pienhiukkasten pitoisuudet voivat edelleen kohota kuivina aurinkoisina päivinä siellä, missä liikennettä on paljon ja katupölyn siivoaminen on vielä kesken. Katujen ja teiden siivouksen jälkeenkin katu- ja tiepinnoille jää hienojakoisinta kiintoainesta, mikä lopullisesti poistuu vasta reippaiden sateiden mukana. Runsaampia sateita ei toistaiseksi ole ennusteissa näkyvissä. Yleensä pölypitoisuudet laskevat kesän tasolle toukokuun puolen välin paikkeilla, hieman sääolosuhteista riippuen.

Kohonneista pölypitoisuuksista voi aiheutua haittaa

Kohonneet pölypitoisuudet voivat yhä aiheuttaa ajoittain haittaa vakavia hengityselin- ja verenkiertoelin sairauksia poteville henkilöille sekä muille riskiryhmille, kuten vanhuksille ja pienille lapsille. Oireita saavien kannattaa välttää liikkumista ja voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona, erityisesti alueilla, missä liikenne on vilkasta. Korkeimpia pölypitoisuudet ovat nimenomaan vilkkaasti liikennöityjen pääväylien lähialueilla. Pölyisillä alueilla liikkuessa oloa voi helpottaa esimerkiksi käyttämällä riittävän suodatuskyvyn omaavaa hengityksensuojainta, kuten FFP2-luokan hengityksensuojainta.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla ja valtakunnallisesti Ilmatieteen laitoksen sivuilla. Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, jotka ovat ladattavissa Android-käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.