Kuopion Joulutorin avajaisviikonloppu käynnistyy perjantaina 8.12.

Suomen kauneimman Joulutorin avajaisviikonloppua vietetään Kuopiossa perjantaista 8.12.2023 alkaen. Vuodesta 2021 alkaen järjestetty Kuopion Joulutori palaa tänä vuonna suurempana ja pidempikestoisena kuin aikaisemmin. Joulutori on avoinna 8.-21.12. välillä arkisin ja viikonloppuisin klo 10-18.

Joulutorilla nähdään tänä vuonna australialaisen valotaiteilija Amanda Parerin leikkisät, jopa seitsemänmetriset valopuput, jotka luovat taianomaisen tunnelman kauppatorille. Nämä valopuput vierailevat nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Aiemmin Parerin pupusarjan pienemmät teokset on nähty Kuopion Joulutorilla vuonna 2021. Tällöin teokset herättivät niin valtavasti kiinnostusta, että valopuput päätettiin tuoda Joulutorille vielä kerran ja aiempaa suuremmassa mittakaavassa. Vuosittain Joulutorilla vaihtuvat valoteokset ilahduttavat tänä vuonna koko tapahtuman ajan. Joulutorin aluevalaistus kasvaa myös yhdellä uudella pysyvällä valoelementillä, joka paljastetaan Joulutorin avajaispäivänä perjantaina 8.12.

Kuopion Joulutorilla nähtiin pienemmät valopuput vuonna 2021.

Kuopion Joulutorin kestoa on pidennetty tänä vuonna asiakkaiden toiveesta kahdella vuorokaudella. Tapahtuman kestoa ja aukioloaikoja suunniteltaessa otetaan huomioon erityisesti tapahtumaan osallistuvien kauppiaiden mielipiteet. Koska monet kauppiaat suuntavat viettämään joulua omalle paikkakunnalleen, ei tapahtuman pidentäminen joulun yli ole ollut mahdollista. Tänä vuonna alueen yllä oleva valokatos jätetään kuitenkin paikalleen yli joulupyhien, ja siten valoista voi nauttia myös joulun aikaan. Palautteen perusteella tapahtuman esteettömyyttä on myös kehitetty vapauttamalla torin keskikäytävältä enemmän tilaa jalan kulkuun.

Kuopion Joulutorilla on myynnissä erilaisia elintarvikkeita, designtuotteita, jouluisia lahjatavaroita, sekä koruja ja asusteita. Tuotteet ovat valtaosin lähellä tuotettuja ja kotimaisia. Lasikonttimyymälöissä toimii useiden toimijoiden yhteismyymälöitä, ja siten mukana on kaiken kaikkiaan noin 40 eri toimijan ja pienyrittäjän tuotteita. Joulutorilla on mahdollisuus tukea tärkeää paikallista hyväntekeväisyystoimintaa ostamalla tuotteita tai tekemällä lahjoituksia Savon Eläinsuojelu ry:n, Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n, Kuopion 4H-yhdistyksen ja Kallan Eläinsuojelu ry:n joulumökkipisteellä.

Avajaisviikonloppuna lukuisia kiinnostavia vieraita

Kuopion Joulutorin avajaisviikonloppua vietetään kuninkaallisin menoin, kun Joulutorille saapuu Pakkaskuningatar hoveineen. Yli 2 metrin korkeuteen nousevat sirkustaiteilijat ilahduttavat valaistuilla talviasuillaan lauantaina ja sunnuntaina hämärän aikaan. Torin valoreki-kuvauspaikalle saapuu avajaisviikonloppuna myös lasten suosikkihahmot Lumikuningatar ja Jääprinsessa. Joulupukki ja -muori ovat tavattavissa Joulutorilla joka viikonloppu perjantaista sunnuntaihin.

Toisena viikonloppuna 16.-17.12. Joulutorilla vietetään Eläinten Joulu -teemaa. Savon Eläinsuojelu ry. (SEY ry) on mukana Joulutorilla omalla myyntipisteellä, jonka kautta kerätyt varat ja tavaralahjoitukset käytetään kodittomien ja luonnonvaraisten loukkaantuneiden eläinten hyväksi. Jos joulun alla haluaa muistaa Kallan Eläinsuojeluyhdistyksen hoidossa olevia kodittomia kissoja, voi Talvitupa -asiakastilan keräyslaatikkoon tuoda tapahtuman aikana paketoituja kissan leluja tai herkkuja.

Viikonloppuna aikana Joulutorilla pääsee tutustumaan myös Tahkon poroihin, Vuorelan tallin poneihin, Sorsasalon Ravikerhon Haliponeihin sekä Kennelliiton kaverikoirien toimintaan. Lauantaina perheen pienimpiä saapuu ilahduttamaan myös koko perheen suosikkihahmot Mimi ja Kuku. Lauantaina ja sunnuntaina joulutorilla vierailee lisäksi Valotaideryhmä Belenoksen Aurora -valohahmot.

Joulutorilla pyörii joka päivä alle kouluikäisille lapsille tarkoitettu ilmainen hevoskaruselli, jonka tarjoavat toriympäristön kauppakeskukset ja tavaratalot.

Tapahtuman ohjelma aikatauluineen ja kauppiasesittelyt löytyvät osoitteesta: https://www.kuopionjoulu.fi/