Jarmo Pirhosen muotokuva paljastettiin

Jarmo Pirhosen muotokuva paljastettiin keskiviikkona 29.11. Kuopion kaupungintalolla. Muotokuvan on maalannut taiteilija Pauno Pohjolainen.

Kuopion kaupungissa on muodostunut perinteeksi, että kaupunginjohtajasta on eläkkeelle jäämisen tai eroamisen yhteydessä maalattu muotokuva. Muotokuva tulee kaupungin omistukseen osaksi Kuopion kaupungin taidekokoelmaa.

Taiteilija Pauno Pohjolaisen mielestä muotokuvan maalaaminen on ollut matka, ja seikkailu. Pohjolainen kertoo, että halusi jättää maalauksen tavallaan luonnosmaiseksi, jossa näkyy keskeneräisyys. Siinä on liikettä ja futuristisuuteen viittaavaa.

-Olen tuonut omia kokemuksiani tähän kankaalle. Tämä hetki on niin iso, että sanat häviävät. Puhukoon kuva puolestaan, Pohjolainen totesi.

– Todella mielenkiintoinen. Kyllä tämä varmasti poikkeaa perinteisestä kaavasta, totesi Jarmo Pirhonen muotokuvan nähdessään, ja viittasi aikaisempien kaupunginjohtajien seinällä oleviin muotokuviin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen muistutti puheessaan, kuinka Kuopion asukasluku nousi Pirhosen Kuopion 13 vuoden työuran aikana 112 336 asukkaasta 123 922 asukkaaseen, eli 11 586 asukasta. Eskelinen myös korosti, että jokainen asukas oli Pirhoselle tärkeä.

-Kaupunginjohtajan virka voi päättyä, mutta kaupungin johtajuus ei ole varmasti sinulta lähtenyt, Eskelinen totesi.

Jarmo Pirhonen työskenteli Kuopion kaupunginjohtajana 2018 – 2023, sitä ennen hän toimi kaupunkiympäristön palvelualuejohtaja vuosina 2010 – 2018. Pirhoselle annettiin muotokuvan paljastustilaisuudessa Kuopio-mitali työstään Kuopion kaupungin hyväksi.

Jarmo Pirhonen siirtyi eläkkeelle 1. elokuuta 2023.