Kuopion kaupunki osallistuu ITÄ23-valmiusharjoitukseen – teemana yhteistoiminta väestönsuojelussa ja säteilyonnettomuuden jälkivaiheessa

Itä-Suomen aluehallintovirasto, Pelastusopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät yhteistyössä ITÄ23-valmiusharjoituksen marraskuussa 2023, johon myös Kuopion kaupunki osallistuu. Harjoituksen teemana on erityisesti yhteistoiminta väestönsuojelussa ja säteilyonnettomuuden jälkivaiheessa.

Valmiusharjoituksen päätavoitteena on kehittää ja yhteensovittaa valmiussuunnitelmia, parantaa johtamista, tunnistaa eri toimijoiden vastuut ja kehittää yhteistoimintaa väestönsuojelussa sekä säteilyonnettomuuden jälkivaiheessa.

Tavoitteena on lisäksi 

  • harjoitella tilannekuvan muodostamista ja sen käyttämistä päätöksenteon perusteena paikallisella ja alueellisella tasolla
  • selkeyttää säteilyonnettomuuden jälkivaiheessa tapahtuvaa toimintaa
  • parantaa valmiutta turvata elintärkeät toiminnot normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa sekä
  • kehittää viestintää ja viestiliikennettä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjestää valmiusharjoituksia toiminta-alueellaan vuosittain.

Ennakkotehtävä käynnisti harjoituksen kolmen maakunnan alueella

ITÄ23-valmiusharjoitukseen osallistuu Itä-Suomen aluehallintoviraston toiminta-alueen kuntien, hyvinvointialueiden sekä muiden alueen viranomaisten edustajia. Harjoitus toteutetaan Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntien alueella. 

Valmiusharjoitus koostuu syyskuussa annetusta ennakkotehtävästä, lokakuussa järjestetystä ennakkoseminaarista sekä harjoituksen organisaatiokohtaisista harjoituspäivistä 7.–9.11.2023. Harjoitusta seuraa arviointiryhmä ja palauteseminaari osallistujille järjestetään joulukuussa 2023.

Lokakuussa pidettyyn ennakkoseminaariin osallistui yli 300 harjoitukseen osallistuvien organisaatioiden edustajaa. Itse harjoitukseen marraskuussa odotetaan myös laajaa osallistumista. Kuopion kaupunki viestii harjoitukseen osallistumisestaan X-tilillään (ent. Twitter): https://twitter.com/Kuopionkaupunki.