Kaupunginhallituksen päätöstiedote 23.10.2023

Kuopion kaupunginhallitus kokoontui jälleen maanantaina 23.10.2023. Kokouksessa päätettiin seuraavat asiat:

Talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma 2024–2027 

Kuntalain 110 §:n mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. 

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys esittelymateriaaleineen ja tiedotteineen on julkistettu 5.10.2023, mutta esityksen julkistamisen jälkeen Savilahden Luolan, väestösuoja, liikunta- ja tapahtumakeskuksen, kokonaiskustannusarviosta on saatu uutta tietoa. Kustannusarvio on nousemassa 4,8 milj. euroa, yhteensä 50,2 milj. euroon. Lisäksi hankkeen etenemisen ajoituksen vuoksi on tarve jaksottaa 2,1 milj. euroa investointimäärärahaa vuodelle 2024. Kaupunginjohtajan talousarvioesityksen vuoden 2024 investointisuunnitelma on muuttunut 6,9 milj. euron määrärahojen osalta. Ydinkaupungin investoinnit (netto) ovat muutosten jälkeen yhteensä 40,3 milj. euroa ja talonrakennuksen investoinnit (netto) yhteensä 43,4 milj. euroa. Muutosten vuoksi koko kaupungin vuoden 2024 investointien nettoloppusumma ei muutu. Muutosesityksellä ei ole vaikutusta kaupungin tulos- eikä rahoituslaskelmaan. 

Vakiintuneen käytännön mukaan kaupunginhallitus käy kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen läpi ns. ensimmäisessä lukemisessa ja keskustelee talousarvioehdotuksesta. Samalla talousarvion valmistelijoille on mahdollista esittää kysymyksiä ja lisäselvityspyyntöjä. 

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se aloittaa talousarvion 2024 ja taloussuunnitelma 2024–2027 käsittelyn.  

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Vuoden 2024 veroprosentit 

Kuopion tuloveroprosentti muuttui, kun hyvinvointialueiden toiminnan rahoittamiseksi kaikkien kuntien tuloveroprosenttia alennettiin 12,64 prosenttiyksiköllä. Kuopion tuloveroprosentti vuodelle 2023 on 8,11 %. Tuloveroprosentti vuodelle 2024 pyöristetään lähimpään kymmenykseen, jolloin Kuopion veroprosentti on 8,10 % 

Hallituksen esityksessä 39/2023, joka on annettu 9.10.2023, kiinteistöverolakia esitetään muutettavaksi siten, että maapohjan kiinteistöveroprosentti eriytettäisiin yleisestä kiinteistöveroprosentista ja sen vaihteluvälin alaraja korotettaisiin yleisen kiinteistöveroprosentin alarajasta 0,93:sta 1,30:een. Yläraja säilyisi 2,00 prosentissa. Esitetty muutos ei pakota Kuopion kaupunkia nostamaan kiinteistöveroprosenttejaan. Esitys liittyy valtion vuoden 2024 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2024. Lain vahvistamista eduskunnassa ei välttämättä ole tehty, kun kaupunginvaltuusto päättää veroprosenteista, joten päätösesitys on muotoiltu ehdollisena. 

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se esittää edelleen kaupunginvaltuustolle, että Kuopion veroprosentit ovat vuonna 2024: 
– tuloveroprosentti 8,10 % 

ja kiinteistöveroprosentit, mikäli kiinteistöverolain mukaan maapohjan ja rakennusten osalta sovelletaan 1.1.2024 alkaen erillistä yleistä kiinteistöveroprosenttia: 
– maapohjan yleinen kiinteistöveroprosentti 1,30 % 
– rakennusten yleinen kiinteistöveroprosentti 1,30 % 
– vakituiseen asumiseen käytettävä rakennus 0,62 % 
– muu kuin vakituinen asuinrakennus 1,35 % 
– voimalaitosrakennus 2,50 % 
– rakentamaton rakennuspaikka 3,00 % 
– yleishyödylliset yhteisöt 0,00 % 

Muussa tapauksessa Kuopion kaupungin yleinen kiinteistöveroprosentti vuodelle 2024 on 1,30 %. 

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Pyörön päiväkoti, uudisrakennushanke, yhteistoiminnallisen KVR-urakoitsijan valinta 

Kuopion Puistokaupungin Pyörön päiväkodin varhaiskasvatus -hankesuunnitelma on hyväksytty Kasvun ja oppimisen lautakunnassa 13.12.2022 ja Kuopion kaupunginhallituksessa 9.1.2023. Hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisesti Pyörön päiväkoti toteutetaan uudisrakennuksena, joka sijoitetaan osoitteeseen Pistokatu 5 laaditun tilaohjelman mukaisesti siten, että toiminta voi alkaa uudessa päiväkotirakennuksessa viimeistään tammikuussa 2026. 

Kaupunginhallitus teki Yhteistoiminnallisen KVR-urakan osallistujavalinnan 5.6.2023 § 86. Osallistujiksi valittiin Rakennusliike Lapti Oy, Rakennustoimisto K. Tervo Oy ja Lujatalo Oy. Hinta-laatusuhteiltaan paras tarjous hankinta-asiakirjoissa esitettyjen tarjousten vertailuperusteiden mukaisesti on Lujatalo Oy:llä. 

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se valitsee Pyörön päiväkodin yhteistoiminnallisen KVR-urakan toteuttajaksi Lujatalo Oy:n ja valtuuttaa Kuopion Tilapalveluiden toimitilajohtajan allekirjoittamaan hankkeen kehitysvaiheen ja toteutusvaiheen sopimukset. 

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kiinteistö Oy Kelloniemen Teollisuustalo / osakkeiden myynti (5263-13962, 21213-32882, 36463-39032 ja 40333-43442, jotka oikeuttavat hallitsemaan huoneistoja 8-13, 19-26, 33-34 ja 37)

Kuopion kaupunki omistaa Kiinteistö Oy Kelloniemen Teollisuustalo -nimisen yhtiön osakkeet numerot 5263-13962, 21213-32882, 36463-39032 ja 40333-43442, jotka oikeuttavat hallitsemaan huoneistoja 8-13, 19-26, 33-34 ja 37. Osakkeiden hallintaan oikeuttavissa tiloissa on tällä hetkellä kaupungin omaa ja hyvinvointialueen toimintaa.

Osakkeiden myynnin ja kaupungin toimintojen kannalta on tärkeää, että voimassa olevilla vuokrasopimuksilla on jatkuvuutta. Vuokralaiset ovat ilmoittaneet, että heillä on edelleen tarvetta nyt vuokratuille tiloille ja kumpikin ostotarjouksen tekijä on ilmoittanut olevansa halukas jatkamaan vuokrasopimusta kaupungin ja hyvinvointialueen kanssa.

Tilapalvelut on valmistellut kaupungin omistamien ko. kiinteistöosakeyhtiön osakkeiden myyntiä. Myyntiajan kuluessa myytävänä olevista Kiinteistö Oy Kelloniemen Teollisuustalo -nimisen yhtiön osakkeista tehtiin 2 ostotarjousta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää, että Ragent Oy:n (3202398-7) tekemä tarjous ko. yhtiön osakkeista hyväksytään ja kiinteistökehitysasiantuntija Kai Andersin valtuutetaan allekirjoittamaan kauppakirja sekä osakkeiden siirtomerkintä kaupungin puolesta.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Vt 5 – Humalajoki osayleiskaavaluonnos

Vt 5 – Humalajoen osayleiskaavatyön tavoitteena on mahdollistaa valtatie 5:n parantamiseen tähtäävän tiesuunnitelman hyväksyminen tekemällä pieniä muutoksia Kuopion etelärajalla oleviin tielinjauksiin. Samalla kaavaan päivitetään muut tiehen liittyvät rakenteet sekä tien melualueet. Kaavassa osoitetaan myös alueen luontoarvot, kulttuurihistorialliset ja mahdolliset arkeologiset arvot sekä tarkennetaan rantojen rakennuspaikkoja koskevia merkintöjä.

Osayleiskaava sijoittuu suhteellisen syrjäiseen ja harvaan asuttuun osaan Kuopiota, joten sillä ei ole merkittäviä yhdyskuntarakenteeseen liittyviä tavoitteita. Tavoitteet ovat lähinnä liikenteellisiä ja ne palvelevat koko Itä-Suomen pääväylänä toimivan valtatie 5:n kehittämistarpeita. Kaava korvaa alueellaan voimassa olevan oikeusvaikutteisen Etelä-Kuopion yleiskaavan, jonka ympäristöministeriö on vahvistanut 29.11.1994.

Jatkotoimenpiteinä nyt valmistunut kaavaluonnos asetetaan yleisesti nähtäville ja siitä pyydetään tarvittavat lausunnot. Saatujen lausuntojen ja palautteiden pohjalta kaavaluonnos tarkennetaan kaavaehdotukseksi.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy 23.10.2023 päivätyn Vt 5 – Humalajoki osayleiskaavaluonnoksen siten, että se asetetaan luonnoksena yleisesti nähtäville ja siitä pyydetään tarvittavat lausunnot.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Eronpyyntö Savon koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuuston varajäsenyydestä / Karoliina Partanen

Karoliina Partanen (kok.) on pyytänyt eroa Savon koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuuston varajäsenyydestä henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää eron Karoliina Partaselle Savon koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuuston varajäsenyydestä ja valitsee Kaija Sääskille henkilökohtaisen varajäsenen yhtymävaltuustoon jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Perusopetuksen lehtorin viran perustaminen

Kuopion kaupungin perusopetukseen on tarpeen perustaa uusi perusopetuksen lehtorin virka. Opetettavat aineet ovat matematiikka, fysiikka ja kemia ja sijoituskoulu tulisi olemaan 1.1.2024 alkaen Minna Canthin koulu.

Perusteluna uuden viran tarpeelle on Minna Canthin koulun oppilasmäärän kasvusta johtuva opetustuntien määrän lisääntyminen. Tämä on huomioitu talousarviota ja toimintasuunnitelmaa laadittaessa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää, että kasvun ja oppimisen palvelualueelle perusopetuksen vastuualueelle perustetaan lehtorin virka. Perusopetuksen lehtorin viran kelpoisuus määräytyy opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaan. Opettajan palkkaus määräytyy Kunta-alan opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaan.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion kaupungin kuntarahoitus Kuopion Palloseura ry:n Hyvä veto! -hankkeelle (Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma)

Kuopion Palloseura ry (KuPS ry) on hakemassa EAKR- rahoitusta Etelä-Savon ELY-keskukselta koordinoidakseen jalkapallon ympärille koottavaa palveluekosysteemiä. Palveluekosysteemin toiminta perustuu alueellisten pk-yritysten liiketoiminnan kehittämiseen yhteistyössä KuPS ry:n ja muiden verkoston jäsenten kanssa. Hyvä veto! hankkeen suunniteltu toteutusaika on 3 vuotta ajanjaksolla 1.1.2024-31.12.2026.

KuPS ry:n hanke hyödyntää Kuopion kaupungin toteuttamia jalkapallo-olosuhteita ja kehittää kaupungin tapahtumatoimintaa. Hankkeessa uutta ja innovatiivista on kytkeä ekosysteemin kautta jalkapallotapahtumiin vahvemmin alueen muut toimijat, erityisesti yritykset. Hankkeessa syntyvä osaaminen ja toimintamalli on siirrettävissä myös muuhun tapahtumatoimintaan.

Kuopion näkökulmasta katsottuna hankkeen keskeisinä hyötyinä ovat alueelle jäävän matkailutulon kasvu, pk-yritystoiminnan kehittyminen ja toisaalta kaupungin positiivinen näkyvyys. Toisaalta hanke voi edistää jalkapallon harrastajamäärien kasvua ja sitä myötä lasten ja nuorten liikkumisen lisääntymistä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Kuopion kaupunki osallistuu KuPS ry:n Hyvä Veto! -hankkeen kustannuksiin ajalla 1.1.2024-31.12.2026 enintään 10 %:n kuntarahoitusosuudella hyväksytyistä kokonaiskustannuksista.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Työ ja mielen hyvinvointi – Mieliteko 2.0 (Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma)

Kuopion kaupungin johtaman Mieliteko-ohjelman puitteissa on haettu Ely:ltä maaliskuussa 2023 päättyneessä haussa Euroopan sosiaalirahaston rahoitusta (ESR+) kahdelle ryhmähankkeelle. Kuopion kaupunki toimii päätoteuttajana Työ ja mielen hyvinvointi – Mieliteko 2.0 ryhmähankkeessa, joka kohdistuu rahaston toimintalinjaan 4: Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi ja tämän alla olevaan erityistavoitteeseen 4.2: Uutta osaamista työelämään. Osatoteuttajina hankkeessa ovat Itä-Suomen yliopisto (UEF), Savonia-ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu. Hankkeen kesto on noin kolme (3) vuotta päättyen 31.8.2026.

Työ ja mielen hyvinvointi -ryhmähankkeen tavoitteena on edistää pohjoissavolaisen työikäisen väestön mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia työhyvinvoinnin näkökulmasta. Näin hanke on osaltaan ratkaisemassa Pohjois-Savossa mitattua maan korkeinta mielenterveyden sairastavuutta. Hankkeen kohderyhmään kuuluvat Pohjois-Savossa työssä olevat vähintään 18 vuotta täyttäneet henkilöt sekä yksityiset ja julkiset työnantajat eli työpaikat, jossa kohderyhmään kuuluvat henkilöt työskentelevät. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat itsensä työllistäjät ja yksinyrittäjät sekä osatyökykyiset.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Kuopion kaupunki sitoutuu Työ ja mielen hyvinvointi -ryhmähankkeen Kuopion hankkeen toteutukseen ja omarahoitukseen ajalla 1.10.2023-31.8.2026 13,5% rahoitusosuudella (yhteensä enintään 187 724€). Hankkeen omarahoitus kustannetaan hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen määrärahoista ja hankkeen toteutuksesta ja hallinnoinnista vastaa hyvinvoinnin edistämisen palvelualue.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Yhdessä osallisiksi – Mieliteko 2.0 (Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma)

Kuopion kaupungin johtaman Mieliteko-ohjelman puitteissa on haettu ELY:ltä maaliskuussa 2023 päättyneessä haussa Euroopan sosiaalirahaston rahoitusta (ESR+) kahdelle ryhmähankkeelle. Savonia-ammattikorkeakoulun päätoteuttama Yhdessä osallisiksi – Mieliteko 2.0 ryhmähanke kohdistuu rahaston toimintalinjaan 4. Osatoteuttajina hankkeessa ovat Humanistinen ammattikorkeakoulu sekä Kuopion kaupunki. Hankkeen kesto on Kuopion kaupungin osalta noin kolme (3) vuotta päättyen 31.8.2026.

Maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) sihteeristö on käsitellyt ryhmähankkeet 7.9.2023 ja hankkeet etenevät MYR:n rahoituspäätökseen 24.10.2023. Rahoituspäätöksen ehtona on Kuopion kaupunginhallituksen päätös sitoutumisesta hankeen toteutukseen ja kuntarahoitukseen.

Yhdessä osallisiksi -ryhmähankkeesta lisätietoa kokouslistassa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Kuopion kaupunki sitoutuu Yhdessä osallisiksi -ryhmähankkeen Kuopion kaupungin osahankkeen toteutukseen ja omarahoitukseen ajalla 1.10.2023-31.8.2026 13,5% rahoitusosuudella (yhteensä 13 278 €). Hankkeen omarahoitus kustannetaan hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen määrärahoista ja hankkeen toteutuksesta ja hallinnoinnista vastaa hyvinvoinnin edistämisen palvelualue.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Ennakkoäänestyspaikkojen määrääminen presidentinvaalissa 2024

Presidentinvaalin ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 17.-23.1.2024 ja 31.1.-6.2.2024 (mahdollinen II kierros). Vaalilain mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat mm. ne kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat, joiden lukumäärästä ja sijainnista kunnanhallitus päättää ja joita on oltava jokaisessa kunnassa vähintään yksi.

Kunnan on merkittävä yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja koskevat tiedot äänestyspaikkarekisteriin 3.11.2023 mennessä.

Ennakkoäänestys on tarkoitus järjestää pääosin edellisten vaalien tavoin. Kirjastoihin sijoitettavat ennakkoäänestyspaikat olisivat pääosin auki kirjastojen normaalien aukioloaikojen mukaisesti ja myös viikonloppuna. Myös muissa ennakkoäänestyspaikoissa äänestys toimitettaisiin arkipäivisin ja viikonloppuna lukuun ottamatta yliopiston ennakkoäänestyspaikkaa, joka olisi avoinna vain arkisin.

Liikuntarajoitteisella henkilöllä on mahdollisuus lain mukaan äänestää ennakkoon kotonaan. Kotiäänestyksen toimittavat keskusvaalilautakunnan määräämät vaalitoimitsijat ja laitoksissa ennakkoäänestyksestä huolehtivat kaupunginhallituksen määräämät vaalitoimikunnat.

Keskusvaalilautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että presidentinvaalin 2024 yleinen ennakkoäänestys järjestetään Kuopion kaupungissa kokouslistan selostuksessa mainituin tavoin.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Vaalipäivän äänestyspaikkojen määrääminen presidentinvaalissa 2024

Tasavallan presidentin vaali toimitetaan sunnuntaina 28.1.2024 ja tarvittaessa II vaali 11.2.2024.

Vaalilain mukaan kunnanhallitus määrää vaalipäivän äänestyspaikan ja äänestyspaikka voi erityisestä syystä sijaita myös äänestysalueen ulkopuolella.

Kuopion kaupungissa on tällä hetkellä 38 äänestysaluetta ja äänestyspaikkaa. Tarkoituksena on, että tulevissa vaaleissa äänestyspaikkoina ovat vastaavat tilat kuin eduskuntavaaleissa 2023. 

Kaupunginhallitukselle esitetään, että presidentinvaalin 2024 äänestyspaikat Kuopion kaupungissa vahvistetaan kokouslistan liitteen mukaisesti.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Lausunto ja selvitys Itä-Suomen aluehallintovirastolle

Yksityishenkikö on tehnyt Itä-Suomen aluehallintovirastoon hallintokantelun kaupungin toiminnasta. Aluehallintovirasto on pyytänyt kaupunginhallitusta hankkimaan kanteluun liittyvät selvitykset ja antamaan oman lausuntonsa menettelyn laillisuudesta.

Kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan Itä-Suomen aluehallintovirastolle, että kaupungin taholta kantelijalle on vastattu asianmukaisesti ja riittävässä laajuudessa. Kantelijalle on muutoinkin annettu selvitystä hänen esittämiensä kysymysten johdosta. Muilta osin kaupunginhallitus lausuntonaan viittaa asiassa kantelun johdosta annettuihin selvityksiin.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

______________________________________

Kaupunginhallituksen kokouslista liitteineen on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2023225

______________________________________