Hopeatähdet-elokuvafestivaali Kuvakukossa 31.10-5.11.

Komediavetoinen uutuusdraama Mummola saa Kuopion ensiesityksensä Hopeatähdet-festivaalilla lauantaina 5.11. Näyttelijä Leena Uotila (kesk.) vierailee myös tapahtumassa.

Hopeatähdet (Silvery Stars) on koko Euroopan ensimmäinen vanhemmalle väelle suunnattu, alusta alkaen suosituksi noussut elokuvafestivaali. Sen idea on syntynyt ja kehitelty formaatiksi Kuopiossa, Alueellisen elokuvakeskus ISAK ry:n toimesta. Tänä vuonna festivaali järjestetään 31.10.-5.11.2023 Kino Kuvakukossa.

Hopeatähdet-festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011, ja siitä tuli heti menestys. Elokuva-alan taiteilijoiden lisäksi Hopeatähdissä on ollut keskusteluvieraita myös mm. kirjallisuuden, musiikin, terveystieteiden, sosiaalityön, yhteiskuntatutkimuksen ja moraalifilosofian aloilta. Hopeatähdet on erityisesti seniori-ikäisille suunnattu, mutta kaikenikäiset ovat tervetulleita esityksiin.

Tämän vuoden ohjelmiston kokoavana teemana on “Rakkauden maa”. Elokuvakulttuurin ja rakkauden polut ovat erottamattomat. Elokuvat ovat opettaneet meitä suutelemaan, tarjoilleet ylen romanttisia unelmia, nostattaneet dramaattisia tunnemyrskyjä, muistuttaneet rakkauden karikoista – ja auttaneet myös nauramaan arvaamattoman Amorin nuolille.

Hopeatähdet-festivaalilla valituissa elokuvissa kiintymys, rakkaus ja sen tarve ilmenevät moninaisin tavoin ja eri kulttuureissa. Mukana on useita ennakkoesityksiä, sekä vuoden kirkkaimpia elokuvahelmiä. Sunnuntaina esitetään myös lapsille sopiva Disney Studios 100 -juhlavuoden huippuklassikko, unohtumaton BAMBI (USA 1942, K7/4).

Festariviikolla mukana myös vierailevia tähtiä

Avajaiselokuvana tiistaina 31.10. on Ihmeiden äärellä, tunteikas draamakomedia Briteistä. Kyseessä on alkavan talven maahantuonti, uutuus joka nähdään Hopeatähdissä Kuopion ennakkoesityksenä. Elokuvan pääosissa nähdään Oscar-palkitut Maggie Smith ja Kathy Bates sekä Laura Linney ja Stephen Rea.

Ennen elokuvaa avajaisissa saadaan kuulla hetki mestarisarjan muusikkoa, avajaisvieraaksi saapuvaa harmonikkataiteilija ja säveltäjä Maria Kalaniemeä. Kalaniemi toimii myös festivaalin luentovieraana keskiviikkona 1.11. klo 12. Kalaniemen luennossa “Rakkauden maa” käsitellään tunteiden ja samalla myös musiikin merkitystä kommunikoinnin ja muistin poluilla. Tämä luento myös soi.

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi nähdään avajaisvieraana. Kuva: Jimmy Träskelin.

Festariviikon viikonlopun huippuhetkiä luvassa lauantaina 5.11. klo 15.30, kun vuoron saa komediavetoinen uutuusdraama Mummola (Suomi 2023) – Kuopion ennakkoesityksenä. Purevan humoristinen, elämänmakuinen Mummola on tragikoominen tutkielma perhedynamiikasta, yksinäisyydestä ja yhdessäolosta – kuinka yritämme löytää yhteyden, mutta emme aina onnistu siinä.

Mummola on ehtinyt lyhyessä ajassa niittää rutkasti suosiota eri puolilla maailmaa jo ennen Suomen ensi-iltaansa. Elokuva sai maailman ensi-iltansa Berliinin kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Elokuva palkittiin pääpalkinnolla Seoul International Women’s Film Festivalilla elokuussa. Soulin lisäksi elokuva on jo palkittu Transilvanian ja Brysselin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla sekä Cinema Jovessa Valenciassa. Elokuva palkittiin myös Reykjavik International Film Festivalin pääkilpasarjan erityismaininnalla lokakuun alussa. Elokuvan laaja festivaalikiertue jatkuu.

Ennen elokuvaa tähtivieraana on yhtä pääroolia Mummola-elokuvassa näyttelevä Leena Uotila.

Lisätiedot ja Hopeatähdet-elokuvafestivaalin aikataulut löydät täältä: https://isakry.fi/hopeatahdet-festivaali/