Kuopion kaupunginhallituksen päätöstiedote 2.10.2023

Tonttia 297-8-2-4 koskeva maankäyttösopimus / Asunto Oy Kuopion Aarneenkallionkatu 7

Asunto Oy Kuopion Aarneenkallionkatu 7 omistaa tontin 297-8-2-4, jolla sijaitsee yhtiön omistama kerrostalo. Voimassa olevassa asemakaavassa rakennusoikeutta on tontilla 500 k-m². Kuopion kaupunki on laatinut tonttia koskevan asemakaavan muutosehdotuksen, jonka mukaan tontin rakennusoikeus kasvaisi 1233 k-m²:iin ja mahdollistaisi tontin nykyistä tehokkaamman käytön. Asemakaavaehdotuksen mukaan rakennusoikeuden lisäys tontilla on 733 k-m². (Kartat nähtävissä kokouslistassa.)

Maanomistaja saa asemakaavan muutoksesta aiheutuvasta rakennusoikeuden lisäyksestä merkittävää hyötyä. Maanomistaja on siten maankäyttö- ja rakennuslain mukaan velvollinen osallistumaan kaupungille yhdyskuntarakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Maapoliittisen ohjelman mukaan hyötyä saavien maanomistajien kanssa on neuvoteltava maankäyttösopimus. Neuvottelutuloksen mukaan maanomistaja maksaa kaupungille yhdyskuntarakentamisen kustannusten korvauksena 77 000 euroa.

Maankäyttösopimus tulee allekirjoittaa ja em. korvaus maksaa ennen kaupunginvaltuuston asemakaavamuutosehdotuksen hyväksymiskäsittelyä koskevan esityslistan julkaisua.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy tehtäväksi tonttia 297-8-2-4 koskevan maankäyttösopimuksen ja valtuuttaa maankäyttöinsinöörin allekirjoittamaan maankäyttösopimuksen.

Kaupunginhallitus päättää edelleen, että sopimusluonnokseen saadaan tehdä teknisluontoisia tarkistuksia tai korjauksia kansliatoimenpitein ennen päätöksen täytäntöönpanoa.

Kaupunginhallitus hyväksyi esitykseen.

Asemakaavan muutosehdotus / Asunto Oy Kuopion Aarneenkallionkatu 7

Asemakaavan muutoksen tarkoituksena on mahdollistaa asuinkerrostalon sijoittaminen suunnittelualueen tontille 297-8-2-4. Suunnittelualue sijaitsee Haapaniemen kaupunginosan korttelissa 2 Aarneenkallion- ja Myhkyrinkadun välisellä alueella.

Asemakaavan muutoksen mahdollistama täydennysrakentaminen toteuttaa kaupungin strategisia tavoitteita ja on ilmastopoliittisen ohjelman mukainen tiivistämällä kaupunkirakennetta ja hyödyntämällä olemassa olevia joukkoliikenneyhteyksiä sekä jalankulun ja pyöräilyn mahdollisuuksia. Uudisrakentamisella on vaikutusta kaupunkikuvaan ja voi vaikuttaa jossain määrin lähiympäristön asuinrakennuksista avautuviin lähi- ja kaukomaisemanäköaloihin. Hankkeella on myönteiset lapsivaikutukset suunnittelualueen sijaitessa keskustan ja Haapaniemen monipuolisten palveluiden, virkistys- ja harrastusmahdollisuuksien lähellä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy asemakaavan muutosehdotuksen ja esittää sen edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Linnanpellon väliaikainen päiväkoti Pikkulinna / Vuokrasopimus Parmaco Oy ja Kuopion Tilapalvelut

Pikkulinnan päiväkoti on Linnanpellolla sijaitseva tilapäinen vuokrapäiväkoti, joka on toiminut tilapäisellä rakennusluvalla 4.8.2018-3.8.2023 välisen vuokrasopimuskauden ajan. Pikkulinna on Itkonniemi – Linnanpelto – Männistö – alueen varhaiskasvatuksen palveluverkoston toiminnan kannalta ja kasvun ja oppimisen palvelualueen näkökulmasta välttämätön päiväkoti, joka jatkaa toimintaansa uuden tilapäisen rakennusluvan mukaisesti 31.5.2028 saakka.

Pikkulinnan päiväkodin tärkeys alueen verkostossa on siten merkittävä, että ilman päiväkotia alueen varhaiskasvatuspalveluiden tuottaminen ei toimi suunnitellusti.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se valtuuttaa Kuopion Tilapalveluiden toimitilajohtaja Hannu

Väänäsen allekirjoittamaan uuden vuokrasopimuksen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Joulutori 2023

Kuopio kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry on jättänyt Kuopion kaupungille yhteistyöesityksen ja 70 000 euron tapahtumatukihakemuksen vuoden 2023 Kuopion Joulutorin järjestämisestä. Summa on sama, kuin vuoden 2022 Joulutorin tuki. Samaa summaa ehdotettiin vuosille 2022–2025.

Kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys kannustaa Joulutoritapahtumalla alueen yrittäjiä yhteistyöhön sekä pyrkii vahvistamaan alueen kilpailukykyä. Kuopion oma joulutoritapahtuma on myös yksi kuopiolaisten eniten esitetty toive kohdistuen toriin ja sen toiminnan kehittämiseen.

Vetovoimaisten joulutoritapahtuman järjestäminen ei käytännössä ole mahdollista ilman kaupungin tukea. Tapahtuman tulokertymää rajoittaa se, että myyntipaikkamaksut on pidettävä matalina kauppiaiden sitouttamiseksi pitkään myyntiaikaan. Samalla on tärkeää panostaa alueelliseen ja jatkossa myös valtakunnalliseen markkinointiin sekä laadukkaaseen ohjelmasisältöön hyvän asiakaskokemuksen aikaansaamiseksi.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää seuraavasti:

  1. Kaupunkikeskustan kehittämisyhdistykselle myönnetään 70.000 euron tapahtumatuki vuoden 2023 Joulutori -tapahtuman toteutukseen. Tapahtumatuki maksetaan vuoden 2023 kaupunginhallituksen tapahtumatukimäärärahasta.
  2. Kuopion kaupunki jatkaa vuoden 2023 aikana aloitettua sisäistä selvitystä Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry:n kumppanuussopimuksesta ja tapahtumatuen yhdistämisestä niin, että tulevien vuosien Joulutori – tapahtumien tuotanto ja yhdistyksen kehitystyö turvataan ja Kuopion juhlavuodelle 2025 saadaan toteutettua valtakunnallisesti näkyvä juhlavuoden Joulutori -tapahtuma.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Maahanmuutto-ohjaajan viran perustaminen

Vuoden 2023 alussa hyvinvointialueiden käynnistyessä siirtyi kokonaisvastuu lakisääteisistä kotoutumista edistävistä palveluista Kuopion kaupungin työllisyyspalveluun. Asiakkaiden kotoutumisprosessissa palvelutarpeiden arvioinnista, alkukartoitusten tekemisestä sekä kotoutumissuunnitelmien ja monialaisten kotoutumissuunnitelmien laatimisesta asiakkaille, jotka eivät ole työnhakijoina TE-palveluissa, vastaa nykyisellään työsuhteinen maahanmuutto-ohjaaja.

Valtioneuvosto on lähettänyt 6.6.2023 kirjeen kuntiin ja hyvinvointialueille kotoutumisen edistämiseen liittyvästä ohjauksesta ja neuvonnasta sekä virkavastuukysymyksistä VN/17342/2023-TEM-1. Kirjeessä todetaan: “Kotoutumislain mukaisen osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen sekä monialaisen osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnin ja sen pohjalta laadittavan kotoutumissuunnitelman tai monialaisen kotoutumissuunnitelman laatiminen sekä niiden pohjalta tapahtuva palveluihin ohjaus sisältää julkisen vallan käyttöä, joka koskee yksilön oikeuksia, velvollisuuksia ja etuuksia. Edellä mainittuja tehtäviä tulee kunnassa tehdä virkavastuullinen viranhaltija” (VN kirje 6.6.2023, s. 2).

Saadun valtakunnallisen ohjauksen perusteella työllisyyspalvelujohtaja esittää, että kaupunginhallitus perustaa maahanmuutto-ohjaajan viran. Kuopion kaupungin hallintosäännön 54 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus päättää viran perustamisesta ja perustamisen yhteydessä viran palkkauksesta. Viran täyttämisestä tehdään erillinen päätös.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että työllisyyspalvelun vastuualueelle perustetaan maahanmuutto-ohjaajan virka. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva korkeakoulututkinto ja viran tehtäväkohtainen palkka on 2 919,06 euroa/kk.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunginjohtajan virkavapaa 16.-22.10.2023 ja 27.-29.12.2023

Kaupunginjohtaja Soile Lahti on pyytänyt virkavapaata 16.-22.10.2023 sekä 27.- 29.12.2023. Hallintosäännön 62 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää kaupunginjohtajan vuosilomien ja muiden virkavapaiden myöntämisestä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy haetut virkavapaat.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunginhallituksen kokouslistat liitteineen on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)