Kuopion Vesi Oy:n toimittaman talousveden laatu

Kuopion Vesi Oy:lle on tullut viimeisen kahden viikon aikana normaalia enemmän yhteydenottoja talousveden laatuun liittyen Kuopiossa. Asiakaspalautetta on tullut talousveden sammaleisesta, homeisesta, multaisesta sekä kloorin mausta ja/tai hajusta.

Syynä poikkeavaan makuun ja/tai hajuun on järviveden käyttö talousveden raakavetenä. Järvivettä käytetään Itkonniemen vesilaitoksen raakavetenä Jänneniemen vedenottamon saneerauksen aikana. Järviveden käyttö aloitettiin 1.8.2023.

Normaalisti suurin osa Kuopion keskeisen kaupunkialueen vedestä tulee Jänneniemen vedenottamolta, joka on nyt poissa käytöstä. Saneeraus valmistuu lokakuussa 2023, jonka jälkeen talousvettä tuotetaan jälleen Jänneniemen rantaimeytetystä tekopohjavedestä.

Veden laatua seurataan valvontaohjelman mukaisesti. Kuluttajille toimitettavan talousveden laatu on talousvedelle asetettujen vaatimusten ja tavoitteiden mukaista.

Järviveden käsittely ja laatu

Järvivesi puhdistetaan Itkonniemen vesilaitoksella, jossa siitä poistetaan mm. orgaanista ainesta (humus) ja vesi desinfioidaan kloorilla sekä UV-valolla. Veden desinfiointi varmistaa sen, että vesilaitokselta lähtevän veden laatu pysyy verkostossa moitteettomana vesijohtoverkoston kauimmaisellekin veden kuluttajalle asti. Vesi käsitellään myös aktiivihiilisuodatuksella, jolla poistetaan hajua ja makua aiheuttavia yhdisteitä.

Järviveden lämpötila on tänä syksynä ollut ajankohdalle keskimääräistä lämpimämpää ja järviveden laatu on vaihdellut normaalia enemmän. Järviveden lämpötila on selvästi suurempi kuin normaalitilanteessa Jänneniemeltä tuotettavan tekopohjaveden lämpötila. Tämänhetkinen korkeampi veden lämpötila voi osaltaan lisätä talousvedessä aistittavaa hajua tai makua, ja vedenlaadun vaihtelut aiheuttavat haasteita prosessinohjaukselle. Kuopion Vesi pyrkii optimoimaan prosessin niin, että järviveden vaikutukset talousveden laatuun olisivat mahdollisimman vähäiset. Tarvittaessa selvitämme talousveden tuottamista Hietasalon tekopohjavedestä.

Jänneniemen vedenottamo

Jänneniemen vedenottamolla vedestä poistetaan rautaa ja mangaania. Vedenottamo otettiin käyttöön vuonna 2008. Vedenottamon saneeraus alkoi 24.7.2023 ja sillä pyritään nostamaan nykyisen laitoksen vedenkäsittelykapasiteettia. Saneerauksessa muokataan suodattimien rakennetta, lisätään mittauksia sekä tehdään muutoksia laitoksen ilmanvaihtoon.

Kuopion Vesi Oy pahoittelee tilannetta.

Yhteistyötahoille ja joukkoviestimille yhteyshenkilönä asiassa toimii tuotantopäällikkö Markku Lehtola, p. 044 718 5361.

Kuopion Veden asiakkaille tietoja vedenlaadusta antaa tarvittaessa asiakaspalvelu asiakaspalvelu@kuopionvesi.fi tai Itkonniemen vesilaitos, p. 044 718 5362.