Vastuullisuusteema kuului Liiga Alumnin tulevaisuusseminaarissa

Futuristi Ilkka Halava (vas.) johti tulevaisuusseminaarin paneelikeskustelua, jossa mukana olivat Vesa Rantanen, Petteri Heimonen, Toni Saksman, Katja Paananen ja Kirsi Soininen.

Kuopion kaupunginteatterilla keskusteltiin viime perjantaina tärkeistä aiheista, kun Liiga Alumnin All Star -tapahtuman yhteydessä pidetyssä tulevaisuusseminaarissa johtavana teemana oli vastuullisuus. Alumnin Tukisäätiön ja Kuopion kaupungin järjestämän tapahtuman puheenvuoroissa ja seminaarin päättäneessä paneelikeskustelussa etsittiin vastauksia ja vastuullisuustekoja etenkin lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen ja tukemiseen. Seminaari järjestettiin iltapäivällä ennen illan Alumni All Star -hyväntekeväisyysottelua Kuopion Olvi Areenalla.

Alumnin Tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen lausui seminaarin avaussanat, jonka jälkeen Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen avasi puheenvuorossaan kaupunkien roolia tärkeän vastuullisuusaiheen vahvistamisessa. Soinisen mielestä kaupunkien merkitys yhteisöjen tulevaisuudessa vahvistuu entisestään niiden keskeisten roolin takia, esimerkiksi ilmastonmuutoksen kaltaisten globaalien haasteiden ratkaisijana.

− Kuopio haluaa olla ​hyvän elämän pääkaupunki jokaiselle kuopiolaiselle ​ja esimerkkinä muulle maailmalle, Soininen avasi kaupungin strategiaa.

Kuopion kaupunki on tehnyt jo pitkään yhteistyötä kaupungin urheiluseurojen kanssa ja yhteistyömuotoihin on mietitty syvempiä ratkaisuja. Esimerkiksi jääkiekkoseura KalPan kanssa vastuullisuusyhteistyötä on tehty muun muassa koulukierrosten muodossa. Lisäksi korona-ajan kurimuksessa Kuopio toteutti #kuopiojaksaa -kampanjan yhdessä paikallisten seurojen kanssa.

− Urheiluseurojen ja toimijoiden menestys tuo Kuopiolle näkyvyyttä ja mainetta, mutta kaupungin tekemä seurayhteistyö on kuitenkin paljon syvempää kuin finaalihuumat ja mitalit. Yhteistyön perusta on toimintaedellytysten mahdollistaminen, Soininen jatkoi.

Seminaarin keynote-puhujan, futuristi Ilkka Halavan puheenvuorossa katseita käännettiin pidemmälle tulevaisuuteen. Halava puhui paljon ennakoinnin merkityksestä, oli kyseessä sitten maailmanlaajuiseen pandemiaan valmistautuminen, ilmastonmuutoksesta aiheutuvien rajujen helleaaltojen lisääntyminen ja teknologian kehittyminen.

− Maailma muuttuu aika rajusti juuri nyt silmiemme edessä. Kaikki nämä haastavat meidät tekemään fiksuja valintoja ja muutoksia, Halava sanoi.

Halava nosti esille myös ihmisten mielenterveyden haasteet, jotka pakottavat etsimään uusia ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Jokaisen suomalaisen pitäisi kuulua johonkin yhteisöön, jossa on turvallista olla. Loppuyhteenvetonaan Halava muistutti, että ihmiset on kutsuttu kaiken tämän muutoksen arkkitehdeiksi, ei uhreiksi.

Seminaarissa kuultiin myös Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen keskuksen johtajaa Tero Karjalaista, sekä NHL-seura Columbus Blue Jacketsin toimitusjohtaja Jarmo Kekäläistä. Seminaariosuus päättyi Ilkka Halavan isännöimään paneelikeskusteluun, johon osallistuivat Kirsi Soininen, Ponssen vastuullisuusjohtaja Katja Paananen, KalPa Hockey Oy:n toimitusjohtaja Toni Saksman, Kuopion alueen kauppakamarin puheenjohtaja Petteri Heimonen ja Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Vesa Rantanen. Vastuullisuuskeskustelussa esille nostettiin etenkin lasten ja nuorten liikkumisen tukemista, ja myös ajatusta yhteistyöverkostojen “Kuopio-mallin” luomiseen ja kehittämiseen tulevaisuudessa.