Vedenlaatuhäiriöt mahdollisia Kuopion kaupunkialueella

Kuopion Veden toimittamassa talousvedessä voi esiintyä vedenlaatuhäiriöitä, johtuen talousvesiverkostosta mitatusta mangaanipitoisuudesta, joka ylittää talousvesiasetuksen laatutavoitteen mangaanille (50 µg/l).

Terveyshaittaa tilanteesta ei arvioida pitoisuuksilla aiheutuvan. Laatutavoitteen ylittävät mangaanipitoisuudet voivat kuitenkin aiheuttaa veden teknis-esteettisiä haittoja, kuten saostumia, makuhaittoja ja värjäytymistä saniteettikalusteisiin ja pyykkiin.

Häiriöt vedenlaadussa koskevat Kuopion kaupunkialuetta.

Tällä hetkellä Kuopion Itkonniemen vesilaitoksen vedenkäsittelyprosessi ei toimi suunnitellulla tavalla. Tähän on syynä talousveden tuottaminen poikkeuksellisesti kokonaan Hietasalon tekopohjavedestä Jänneniemen vedenottamon ollessa saneerauksessa.

Itkonniemen vedenkäsittelylaitoksen prosessia parannetaan aktiivisesti ja vedenlaatua seurataan tehostetusti. Kuopion Vesi tiedottaa kaupungin ympäristöterveysviranomaista tilanteesta.

Jos vesi on värjääntynyttä, sitä ei suositella käytettävän juoma- tai talousvetenä ja myös pyykinpesua on syytä välttää. Jos vesi ei ole värjääntynyttä, sitä voi käyttää normaalisti.

Kuopion Vesi pahoittelee tapahtunutta.

Yhteistyötahoille ja joukkoviestimille yhteyshenkilönä asiassa verkostopäällikkö Jani Koski, p. 0447185311
Kuopion Veden asiakkaille tietoja antaa tarvittaessa käyttöpäivystäjä, p. 044 718 5362.

Vedenlaadun terveyteen liittyvissä kysymyksissä Kuopion kaupungin talousveden laadun valvonnasta vastaava ympäristöterveystarkastaja Matti Ruokolainen p. 044 718 2285.