Kesätoimittaja tutkimusmatkalla: Lehtoniemi

Auto pysähtyy levähdyspaikalle. Aurinko paistaa kirkkaalla taivaalla ja jäätelökioskille on jonoa. Vesi tuntuu rannassa lämpimältä ja maisemat siintävät pitkälle asti. Ihmisiä on asettunut veden äärelle nauttimaan jäätelöstä ja kesäpäivästä. Joku huristaa vesijetillä ohitse.

Saaristokatu on johdattanut meidät Lehtoniemeen.

Lehtoniemen asuinalue on osa Saaristokaupunkia ja se sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Ajaessamme pitkin Lehtoniemen katuja, asuinalueen uutuus näkyy selkeästi. Asuintalot ovat uuden näköisiä. Lehtoniemi on pääasiassa kerrostalopainotteinen alue, mutta alueelta löytyy myös rivi- ja omakotitaloja. Asukkaat kuvailevat aluetta ennen kaikkea rauhalliseksi asuinpaikaksi.

Monia ihania muistoja ystävällistä naapureista ja lähikaupassa vastaantulevista.

Saaristokaupungin rakentaminen aloitettiin 2000-luvun alussa ja Lehtoniemessä pidettiin asuntomessut vuonna 2010. Upeiden maisemien keskellä kulkeva Saaristokatu yhdistää Saaristokaupungin keskustan alueeseen. Vaikka alueelle on rakennettu hiljattain paljon uutta, on Lehtoniemessä nähtävillä myös hieman vanhempaa asutusta. Matkamme varrelle sattuu muutama satunnainen mökki, jotka ovat selkeästi olleet paikallaan pitkän ajan.

Jätämme auton parkkiin ja jatkamme matkaa jalan. Korkeat kerrostalot nousevat vierellämme ja ihailemme talojen välistä näkyviä maisemia. Pian saavumme sillalle, jonka alta kulkee Keilankannan kanava. Kanava sekä silta ovat valmistuneet vuonna 2008 ja siitä lähtien vesiliikennettä kanavassa on näkynyt. Tänäkin iltapäivänä seuraamme niin veneitä kuin SUP-lautailijoitakin, jotka kulkevat kanavan läpi.

Olen asunut Lehtoniemessä jo 4 vuotta, siitä on tullut minulle koti. On ihana, kun ikkunasta näkyy kanava.

Lehtoniemen asukkaat pitävät alueessa erityisesti siitä, että järvimaisema Kallavedelle on nähtävillä miltei joka paikasta. Useassa asunnossa järven rantaan pääsee omalla takapihalla. Eikä muillakaan rantaan ole pitkä matka. Korkeista kerrostaloista maisemat kantautuvat kauas.

Suuntaamme seuraavaksi polkua pitkin kanavan varrelle, suoraan sillan alapuolelle, jonne on perustettu pieni kahvila. Ihmiset nauttivat auringosta veden äärellä kahvilassa ja sen ympäristössä. Jäämme itsekin pidemmäksi aikaa istumaan ja syömään jäätelöt.
Kanavan läpi lipuu muun vesiliikenteen lisäksi myös laivoja, jotka kuljettavat sisävesiristeilijöitä upeissa maisemissa. Olemme paikalla juuri oikeaan aikaan, sillä näemme kaksi eri laivaa ja sieltä vilkuttavat matkustajat. ”Hieno reitti laivalla”, joku huikkaa kahvilan puolelta. Olen samaa mieltä. Tämä kanava ja sen ylittävä silta ovatkin monen alueen asukkaan mieleen.

Keilankannan kanava toimii kesäisin hyvänä tapaamispaikkana. Samalla voi seurata ohi kulkevaa vesiliikennettä. Talvisin kanavalta on hienoa lähteä ulkoilemaan, esimerkiksi hiihtämään järven jäälle.

Vaikka viihtyisimme kanavan varrella varmasti pidempäänkin, on jatkettava jälleen matkaa. Kuljemme Lehtoniemen katuja ilman tarkempaa päämäärää ja ihastelemme uusia asuintaloja. Huomaan kyltin, joka ohjeistaa lähellä olevaan puistoon, joten otamme sen suunnaksemme. Saavumme suuren puistoalueen luokse, jossa tekemistä riittää jokaiselle. Iltapäivän aikaan puistossa on muutamia leikkijöitä.

Metsä ympäröi puistoa toiselta laidalta ja kauempana näkyy jälleen järvimaisema. Puiston ympäristö on idyllistä opaskyltteineen ja istutuksineen. Kävelemme jälleen kohti rantaa. Joku juuri lähtee SUP-laudalla vesille.

Ympäröivän veden lisäksi Lehtoniemen asukkaat pitävät myös alueen luonnosta ja se tarjoamista lenkkipoluista. Vaikka olemme uusien asuintalojen ja korkeiden kerrostalojen keskellä, metsäpolku tarjoaa hetken rauhaa ja suojaa. Poikkeamme polulta myös Velhometsän puolelle, jonne aurinko paistoi puiden välistä. Tiedän heti, että lapsena tämä olisi ollut suosikki leikkipaikkani.

Lukuisat metsäretket Lehtoniemen kauniissa luonnossa ovat jääneet mieleen.

Palaamme metsän viertä takaisin lähtöpisteeseemme ja nousemme autoon. Jälleen yksi kaupunginosa takana. Heinäkuu lähenee loppuaan. On aikaa vielä yhdelle tutkimusmatkalle.

Teksti: Nelli Valjakka
Kuvat: Tiina Kilvensalmi

Tässä juttusarjassa kesätoimittaja tutustuu viiteen Kuopion kaupunginosaan kesän aikana. Juttusarjaa varten kerätään tarinoita ja ajatuksia heiltä, joita kaupunginosat koskettavat.

Millainen on sinun Lehtoniemesi?

Jaa tarinasi Lehtoniemestä

Jaa kuvasi Lehtoniemestä omalla Instagram-kanavallasi, käytä hashtagia #ILoveLehtoniemi ja tägää siihen @kuopionkaupunki!